Jumanji! Wie kent de klassieke film en de populaire remakes niet? In de originele film vonden een aantal kinderen een oud bordspel op de zolder. Ze besluiten het spel te spelen, maar dat heeft grote gevolgen. In de remakes stond een videogame centraal, maar vandaag gaan we toch weer naar de old school versie. Er zijn verschillende echte versies gemaakt van het Jumanji bordspel die je kunt spelen. Wij speelden de Nederlandse versie van het merk Spin Master. Een leuk spel voor tussendoor, die vooral ideaal is voor families. Helaas is het spel niet zo spannend als in de film.
Hoe speel je Jumanji?
Deze versie van Jumanji is een co-op versie. Dat gezegd hebbende heb je maar 1 speler nodig die de hele ronde afmaakt. De rest moet uiteraard wel blijven leven. Iedere speler kiest een kleur van een pion (helaas kun je in deze versie alleen de neushoorn kiezen) en gaat op een hoek van het bord staan. Door het gooien van een dobbelsteen zorg je ervoor dat je vooruit komt. Hoewel de handleiding in eerste instantie aangeeft dat je twee dobbelstenen moet gebruiken, is 1 dobbelsteen aan te raden voor de moeilijkheidsgraad. Anders ga je wel heel snel door het spel heen.
Het doel van het spel is om het midden van het bord te bereiken en dan Jumanji te roepen. Natuurlijk gaat dat niet zonder slag of stoot.
Er zijn natuurlijk veel gevaren in de jungle en om te winnen moet iedereen in leven blijven. De speler die aan de beurt is pakt een kaart met een raadsel. Deze stopt hij of zij in de groene bol in het midden van het bord. Zo wordt het raadsel leesbaar. Het spel heeft een lijst met mogelijke antwoorden. Heb je het antwoord goed? Dan mag je een stap naar voren en de kaart omdraaien. Heb je het fout? Dan gebeurt er eigenlijk vrij weinig.
Na het omdraaien van de kaart kun je een uitdaging lezen. Deze uitdaging moet worden volbracht binnen een bepaalde tijd. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een verhaal moet vertellen met een bepaald thema. Het kan ook een test van kennis zijn, zoals het benoemen van een lijst van dieren. Maar het kan ook zo zijn dat je een fysieke opdracht krijgt. Hoewel sommige uitdagingen geen effect hebben op je levens, kan het zo zijn dat je bij een andere wel een leven kan verliezen. Het is dus van essentieel belang om elkaar te helpen om samen Jumanji uit te spelen.
Is Jumanji het spelen waard?
In eerste instantie waren we niet zo enthousiast over het spel. We gebruikten in de eerste ronde twee dobbelstenen en binnen een kwartier waren we al in het midden van het bord. Met één dobbelsteen duurt het potje wat langer en is het ook een stuk lastiger om het midden te bereiken.
Jumanji is vooral leuk als je je helemaal laat gaan en het innerlijke kind in je weer naar boven laat komen. De opdrachten zijn soms wat gek, maar je kunt ze zo uitdagend maken als je wilt. Zo kregen wij de opdracht om een keukenpapier nat te maken en deze op te pakken zonder te laten scheuren. Vraag niet hoe, maar het is gelukt. Voor veel opdrachten heb je elkaar ook nodig, hoewel altijd de speler die aan de beurt is de uitdaging met goed gevolg moet afronden.
Toch is Jumanji geen spel die je iedere keer uit de kast zal pakken. Misschien wel als je kinderen hebt (vanaf 8 jaar en ouder), maar voor volwassenen is het soms net iets te makkelijk. Prima om een keertje tussendoor te spelen, maar het is geen must tijdens de spellenavond. Ook mist het nostalgische gevoel die fans van de film graag zouden willen zien. Het bord ziet er prima uit, maar de vormgeving van de kaarten is toch iets te kinderlijk.
Conclusie
Jumanji is vooral leuk voor kinderen of voor volwassenen die zich nog kind voelen. Hoewel het spel voor grappige situaties kan zorgen, voelt het te kinderlijk aan en is het niet echt zo spannend als het spel uit de eerste film. Leuk als je een keer snel een spel tussendoor wilt spelen, maar het zal de hardcore Jumanji fans niet kunnen behagen.