Sinds kort zijn alle vijf seizoenen van Bates Motel te zien op Netflix Nederland. Is deze serie het kijken waard? Daar kunnen we kort over zijn: jazeker! Hieronder vind je zes spoilervrije redenen waarom.
1. De Hitchcock-connectie
Deze serie is een prequel van Alfred Hitchcocks waarschijnlijk bekendste film Psycho. Deze spannende zwart-witte thriller zat vol mysterieuze moorden, met een soundtrack van door-merg-en-been-snijdende strijkinstrumenten en was een ware sensatie in 1960. Centraal staat de creepy moteleigenaar Norman Bates, die (59-jaar oude SPOILER) uiteindelijk de killer blijkt te zijn, vermomd als zijn overleden moeder. Dat Norman psychologische problemen heeft, is een understatement. Hij is schizofreen en heeft meervoudige persoonlijkheden.
Bates Motel vertelt het verhaal van Norman als tiener, die met zijn jonge moeder Norma naar White Pine Bay verhuist. Zijn moeder heeft hier een oud motel gekocht, zodat zij en Norman een nieuwe start kunnen maken na het plotselinge overlijden van haar man, Normans vader.
2. Een ijzersterke cast
Deze serie zou niet zo goed zijn zonder de twee steengoede hoofdrolspelers Norman (gespeeld door Freddie Highmore, bekend uit Finding Neverland, Charlie and the Chocolate Factory en The Good Doctor) en zijn moeder Norma (Vera Farmiga – Up in The Air, Orphan). Deze twee acteurs zetten uiterst geloofwaardige en interessante personages neer. Norman is een zachtaardig, sympathiek buitenbeentje dat rondloopt met duistere geheimen, zonder dat hij het zelf doorheeft. Dit omdat er gaten in zijn geheugen zitten, wat vaak toevallig net de momenten zijn dat er mensen verdwijnen.
Moeder Norma, is een vlotte, wilskrachtige en niet altijd even eerlijke dame met een tragisch verleden. De band tussen moeder en zoon is warm en intens, op het kleffe af. Hun ongebruikelijke relatie wordt ook al duidelijk uit het feit dat Norma haar zoon naar zichzelf heeft vernoemd. Vooral het acteerwerk van Vera Farmiga is een openbaring. Wat is ma Bates toch een unieke en gevarieerde rol!
De rest van de cast is ook niet mis. Zo heb je Norma’s oudere en vervreemde zoon Dylan, de aandoenlijke hotelhulp Emma, de stugge agent Alex en de mafkees Chick. Elk hebben ze hun eigen problemen en onderhoudende verhaallijnen.
3. Het huis
Voor de serie werd een replica vervaardigd van de iconische Psycho-mansion, een griezelig oud landhuis waar de Addams Family zo zou willen intrekken. Het originele huis is nog altijd te bezichtigen op de Universal Studios Tour in Los Angeles. De replica is echter zo overtuigend dat het lijkt alsof je naar de set van de Hitchcock-klassieker kijkt. Het huis is alom aanwezig en zorgt grotendeels voor de mysterieuze sfeer van de serie en is eigenlijk een soort derde hoofdrolspeler te noemen.
4. Indrukwekkende tragiek
De zakdoekjes kunnen weer klaargelegd worden, want deze show is inherent tragisch. Vanwege Psycho weten we dat er uiteindelijk enkel een huis, een matig bezocht motel en een eenzame Norman overblijven. Dit betekent dat veel karakters uiteindelijk gedoemd zijn, wat zorgt voor een extra dosis suspense: is er enige hoop dat je favoriete bijrolacteur het overleeft? Of als er geen hoop is, wanneer gebeurt het onvermijdelijke? Toch niet al te snel, hoop je. Heeft George R. R. Martin soms meegeschreven?
5. Het morbide randje
Hoewel de basis uiteraard in thriller/horror ligt, is deze serie vooral een psychologisch drama. Wel één met een sappig duister randje. Over het algemeen heb je geen sterke maag nodig, en je hoeft je, op een uitzondering na, ook geen zorgen te maken over jump-scares. Op sommige momenten gebeuren er wel enkele akelige dingen die je bijblijven.
6. Norma’s kleding
Aanvankelijk hadden we het idee dat de serie zich afspeelt in de jaren vijftig. Dit komt, naast het huis, voornamelijk door de prachtige kleding van Norma. Ze verschijnt praktisch altijd tot in de puntjes verzorgd (uitzonderingen uiteraard daargelaten) in de mooiste jurken en outfits. Verschillende websites hebben Norma reeds uitgeroepen tot een heus stijlicoon. Uiteraard heeft het gezin Bates ook een prachtige bijpassende auto.
Ondanks al deze retro-looks werd snel duidelijk dat Bates Motel zich toch in het heden afspeelt, doordat we met een smartphone of nieuwe terreinwagen geconfronteerd worden. Overigens is dit nergens storend. Het zijn eerder leuke details, die je even doen beseffen dat de setting toch hedendaags is.
Dus.. bingen maar!
Als we echt ons best doen, kunnen we nog wel een paar minpuntjes bedenken, maar die vallen in het niet bij de kwaliteit en de verslavingsfactor van Bates Motel. Als je eenmaal gegrepen bent, moet je doorkijken! Wij gaan deze topserie in ieder geval niet snel vergeten.