Recensie: Russian Doll is een vreemde serie maar wel goed

Na het enorme succes van The Umbrella Academy, was er een andere Netflix Original serie die een beetje ondergesneeuwd werd. Russian Doll verscheen in februari op de streaming service. De serie heeft Natasha Lyonne in the hoofdrol, beter bekend als Nicky uit Orange Is The New Black. Russian Doll is een vreemde eend in de bijt. De serie draait om Nadya (Lyonne) die vast zit in een tijdslus. Dit betekent dat ze iedere keer overlijdt en haar leven weer gereset wordt naar de dag daarvoor. Het is het beste om niet teveel te weten over de serie voordat je er aan begint. Dat houdt de serie interessant.

Een unieke serie

Russian Doll is een komedie, maar hoe verder je komt in het seizoen, hoe donkerder de serie wordt. Onze hoofdpersoon Nadya (Lyonne), sterft iedere aflevering weer op een andere manier. Ze wordt dan weer teruggebracht naar het begin van de loop. In eerste instantie weet ze niet waardoor het komt dat ze gevangen zit in de tijdslus, maar gedurende het seizoen wordt dat wel duidelijk.

Iedere actie die Nadya onderneemt opent weer een nieuwe verhaallijn. Toch wordt het verhaal nooit ingewikkeld. In tegendeel zelfs. De eerste aflevering kost even wat doorzettingsvermogen om doorheen te komen, maar het verhaal weet je al gauw te boeien. Het helpt natuurlijk ook dat de afleveringen hooguit maar een half uur duren. Hiermee laten de makers zien dat het niet nodig is om ellenlange afleveringen nodig te hebben om een ingewikkeld verhaal te vertellen.

Recensie: Russian Doll is een vreemde serie maar wel goed

Russian Doll is uniek omdat het een creatieve manier laat zien van het gebruik van de timeloop. Het is een sterk staaltje storytelling, waarbij diepgang niet geschuwd wordt. Onder alle lagen die worden opgebouwd is het vooral een verhaal over trauma en de effecten die een trauma kan hebben op een mens. De serie weet op een gevoelige manier mentale gezondheidsproblemen en verslavingen aan het licht te brengen. Deze problemen kunnen namelijk ook als een eindeloze tijdslus voelen.

Nadya is een interessant personage die op excellente wijze wordt neergezet door Lyonne. Lyonne zelf gaf in interviews aan dat haar personage en de serie zelf deels autobiografisch zijn. Ze heeft de dood vaak in de ogen gekeken door haar verslavingen. Dit komt duidelijk terug in vrijwel iedere scène.

Russian Doll is een serie die zowel grappige momenten heeft en de duistere dieptes van de mensheid durft aan te kaarten. Uiteindelijk komt de serie wel tot dezelfde conclusie. Iedereen heeft iemand nodig. Niet alleen om te overleven, maar om het beste uit het leven te halen.

Conclusie

Russian Doll is een voorbeeld van Netflix op zijn best. De acht afleveringen zitten goed in elkaar, zijn lekker kort en weten te verrassen. De personages zijn boeiend, de verhaallijnen interessant en de mysterie zorgt ervoor dat je op het puntje van je stoel blijft zitten. Een aanrader.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.