Chucky de TV-serie is zelfs leuk voor watjes

Afgelopen dinsdag waren we aanwezig bij de premiere van de Chucky TV-serie. We kregen de eerste twee afleveringen te zien en we waren positief verrast over hoe goed deze waren. De serie is geschreven door Don Marchini, die ook alle andere Chucky films heeft geschreven. Hierdoor wordt de wereld van Chucky nog verder uitgebreid. Als de eerste aflevering een indicatie is, dan komen we ook meer te weten over de seriemoordenaar die vast zit in de pop. Net zoals in eerdere films, belooft ook deze serie de terugkeer van verschillende personages uit het Child’s Play universum. Het mooiste is dat de serie meer de komedische kant op gaat. Voor watjes zoals ondergetekende is dit dus ook een prima manier om aan horror te wennen.

Waar gaat Chucky over?

De nieuwste vriend tot het einde is de veertienjarige Jake (Zachary Arthur). Hij is een introverte jongen die in zijn vrije tijd kunst maakt van poppen. Hij vindt de Good Guys pop tijdens een yard sale, niet wetende dat hij een kleine moordenaar in huis haalt. Er gebeuren mysterieuze dingen rondom Jake sinds hij Chucky mee naar huis heeft genomen. Jake heeft echter andere dingen aan zijn hoofd. Zo moet hij leren omgaan met zijn alcoholische vader die hem mishandelt, zijn seksualiteit en pesters die hem het leven zuur maken. Als er echter mysterieuze moorden worden gepleegd, komt Jake erachter dat zijn pop toch niet zo onschuldig is als hij lijkt. En Chucky? Die is net zo moordlustig als altijd.

Chucky de TV-serie is zelfs leuk voor watjes

Balans tussen oud en nieuw

De promotie van de serie belooft de terugkeer van verschillende oude personages. Toch richten de eerste twee afleveringen zich vooral op de nieuwe personages. Net als bij de eerdere films wordt er langzaam toegewerkt naar de onthulling van Charles Lee Ray, de moordenaar die vastzit in het lichaam van de pop. In plaats van dat we zien wat hij doet, laat de serie ons in eerste instantie vooral het resultaat zien van zijn acties. Hierdoor worden de daden van de killerpop gelinkt met Jake, die toch al een buitenbeentje is. De eerste twee afleveringen hebben vrijwel geen scares, maar de spanning wordt toch goed opgebouwd. We zien Chucky’s ogen zijn slachtoffers volgen, zijn pupillen worden groter en dat alleen al heeft zoveel meer effect.

In de eerste twee afleveringen is Chucky ook eigenlijk een soort van held. Zo verdedigt hij Jake in een neppe buikspreekact waarin hij de grootste pester flink te kakken zet. De eerste aflevering laat ook een stukje zien van de jeugd van Charles. De rest van de serie belooft hier ook dieper op in te gaan, wat wellicht laat zien waarom Chucky sympathie heeft voor Jake. Het is wel een opening om oude personages terug te laten komen, al komt dat in de eerste twee aflevering nog niet aan bod. Er is een goede balans tussen een nieuw verhaal en referenties naar de oude films.

Chucky de TV-serie is zelfs leuk voor watjes

Dood, verderf en humor

Hoewel het personage van Jake goed is uitgewerkt, zijn de bijrollen wat stereotypisch en vlak. Hierdoor is het duidelijk dat ze op het lijstje van Chucky staan om begrijpelijke redenen, maar het ligt er soms wel een beetje te dik op. Aan de andere kant heeft het natuurlijk weinig zin om gehecht te raken aan personages die toch snel het veld ruimen. Voor een film is dit prima, maar hopelijk worden deze personages in de rest van de serie wel wat meer uitgewerkt. Als je tien afleveringen lang naar deze personages moet kijken, dan kan het storend worden als ze weinig inhoud hebben.

Ondanks het feit dat Chucky in ieder geval in de eerste twee afleveringen niet heel eng is, is er genoeg moord en gorigheid om de fans te behagen. Tegelijkertijd weet de serie ook een goede balans te vinden tussen humor en serieuze onderwerpen. Jake worstelt bijvoorbeeld met zijn seksualiteit. Chucky geeft aan dat hij een kind heeft die genderfluïde is (een referentie naar eerdere films). Jake vraagt zich af of Chucky dat wel goed vindt, waarop de pop antwoord: “Natuurlijk. Ik ben geen monster.” Het is maar een enkel voorbeeld van hoe goed de serie geschreven is.

Conclusie

Als de eerste twee afleveringen een indicatie zijn, dan is Chucky nu al een groot succes. De slasherformule die goed werkt in de films wordt op fantastische wijze in serievorm gegoten. De terugkeer van Brad Dourif in de rol van de killerpop zorgt ook voor genoeg authenticiteit. Het goede gebruik van praktische effecten en visuele effecten maken Chucky ook zeer overtuigend. Het is geen serie waarna je de lamp moet laten branden als je gaat slapen, wat ook perfect is voor de minder grote helden onder ons. Al met al zijn we heel erg nieuwsgierig naar de rest van de serie.

Chucky is vanaf 11-11 iedere donderdag te zien om 22.00 op FOX.

Chucky

4.15

Plot

4.5/5

Personages

4.0/5

Horror

4.0/5

Humor

4.3/5

Visuele effecten

4.0/5

Goed

  • Goede opbouw
  • Humor
  • Old-school Chucky

Niet zo

  • Bijrollen zijn wat vlak

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.