Ondanks het feit dat er veel Marvel ‘fans’ waren die hun best deden om Captain Marvel te laten floppen, bleek de film toch een enorm succes. De film haalde in het eerste weekend zelfs meer binnen dan de eerste Captain America, Thor, en Ant-Man. Dat is goed nieuws voor de MCU en ook goed nieuws voor alle liefhebbers van vrouwelijke superhelden. Lange tijd werd namelijk gedacht dat vrouwelijke superhelden niet rendabel waren. Het feit dat er geen goede films gemaakt werden met vrouwelijke helden in de hoofdrol helpt daar natuurlijk ook niet bij. Wonder Woman was de eerste film die dat taboe doorbrak. Nu Captain Marvel een succes is, is het een kwestie van tijd voordat er meerdere films komen. Maar waarom is het zo belangrijk om vrouwelijke superhelden te hebben?
Seksualisering
In het verleden werden vrouwelijke superhelden vrijwel zonder uitzondering geseksualiseerd. Zowel in de comics als op het grote scherm droegen ze strakke pakjes waarin hun lichaam goed te zien was. Dit in vergelijking met mannelijke superhelden die vaak van top tot teen in kostuum gehuld zijn. Natuurlijk is het niet moeilijk om te begrijpen waarom deze keuzes werden gemaakt. Over het algemeen werd er van uit gegaan dat de meeste comicfans mannen waren en dat ook zij degenen waren die het grootste deel van het filmpubliek vormden. Vaak werden vrouwen in superheldenfilms gezien als niets meer dan het hulpje of het lustobject.
In 2004 bracht Warner Bros Pictures een van de eerste films uit met een vrouwelijke superheld. Catwoman had een veelbelovende cast met Halle Berry in de titelrol, maar de film was bedroevend slecht. Het verhaal van de film gaat over Berry’s personage Patience Phillips, een ingetogen designer die ontdekt dat er een samenzwering gaande is in het cosmetica-bedrijf waar ze werkt. Het gaat om een gevaarlijk product dat de gezondheid van mensen in gevaar zou kunnen brengen. Nadat ze ontdekt en vermoord wordt door de samenzweerders, wordt ze weer tot leven geroepen door Egyptische katten, waardoor ze speciale krachten krijgt om het kwaad te bestrijden.
Het is natuurlijk vermoeiend dat er gedacht werd dat een film met een heldin in de hoofdrol moet gaan over zoiets stereotyperends als cosmetica. Helaas keken alle grote studio’s naar deze film en het resultaat er van. De conclusie? Vrouwelijke superhelden verkopen niet. Er was blijkbaar niemand die stil stond bij het feit dat het misschien gewoon een erg slechte film was.
Wonder Woman
In 2016 kwam hier verandering in. DC en Warner Bros durfden het toch weer aan om een vrouw de hoofdrol te geven in een superheldenfilm. Wonder Woman was het grootste succes voor DC in een lange tijd. De film liet zien dat er zeker een markt is voor vrouwelijke superhelden, zolang het verhaal en de film zelf uiteraard gewoon goed zijn. Wonder Woman liet meisjes zien dat zij ook een stoere amazone konden zijn die met gemak haar tegenstanders kan verslaan. Na het succes van Wonder Woman ging Marvel ook overstag. Niet alleen werd er aan Captain Marvel gewerkt, ook krijgt het personage Black Widow eindelijk een solo-film, na jarenlang naar de achtergrond geschoven te zijn.
Vriendschap
Er was veel ophef rondom Captain Marvel. Meer ophef dan rond Wonder Woman. Een klacht die veel zogenaamde fans hadden was dat Brie Larson geen kont had. Ze zag er uit als een jongen. Daarnaast maakte Kevin Feige bekend dat Captain Marvel het stokje van Iron Man over gaat nemen als het gezicht van de MCU. Dat was iets wat deze fans niet konden accepteren. Er werd opgeroepen om de film te boycotten, maar de echte fans bleken zich hier gelukkig niets van aan te trekken. Brie Larson is een prima Captain Marvel. Het is verfrissend dat de focus niet op haar lichaam ligt, maar op wat ze kan. In Captain Marvel zit geen enkel romantisch subplot, waardoor Carol zich compleet kan focussen op het uitroeien van de bad guys. De film laat zien dat je geen man nodig hebt om je te redden of je te steunen. Zeker niet als je de krachtigste heldin bent in het hele universum.
In plaats daarvan ligt de focus op Carols vriendschap met Maria. Er wordt niet vaak enorm veel aandacht besteed aan het belang van vriendschappen tussen vrouwen in films als deze. Dat komt voornamelijk doordat vrouwen voorheen vooral bijrollen speelden en in de minderheid waren. De twee laten zien hoe het is om vrouw te zijn in een mannenwereld. Dat alleen is al ontzettend belangrijk voor meisjes om te zien.
Lashana Lynch, de actrice die Maria speelt, zei hier het volgende over:
“You catch a lot of us being strong, driven, bold, females in the workplace, in what’s typically a male-oriented environment,” she continued, “Just being a complete badass going to work. And that’s all we want to do as females: We just want to rule the world and feel fly doing it.”
Higher, Further, Faster
In de film heeft Captain Marvel zoveel kracht dat je je afvraagt of het nog wel allemaal in balans is. En dat is precies waarom het personage zo goed is. Het is de eerste keer dat we een vrouwelijke held hebben die sterk genoeg is om figuren als Ronan The Accuser weg te jagen. In de nieuwe trailer voor Endgame knippert Carol niet eens als Thor laat zien hoe sterk hij is. Dit is een vrouw die zich staande weet te houden in een mannenwereld en ook totaal niet onder de indruk is omdat ze weet dat ze het beter kan.
Carol krijgt in de film regelmatig te horen dat ze te emotioneel is en dat ze daarom niet haar volledige potentie kan bereiken. Het is iets wat veel meisjes en vrouwen te horen krijgen in hun dagelijks leven. Maar de film laat juist zien dat die emotie zo belangrijk is. Zeker gezien het formaat van Carols krachten. Het zorgt ervoor dat ze mens blijft en dat geldt ook in de echte wereld. Emoties zijn geen zwakte. Het maakt niet uit hoe vaak je valt, zolang je maar weer op staat. Daarnaast maakt het ook niet uit hoe hard bepaalde mannen gillen dat je niet vrouwelijk genoeg bent, of niet goed genoeg. De box office resultaten van Captain Marvel laten anders zien. En dit is nog maar het begin. Higher, further, faster baby!