Disney is de eigenaar van Marvel maar dat betekent niet dat ze de eigenaar zijn van alle Marvel personages. Voordat Marvel booming business was, was er ook een tijd dat de studio bijna failliet verklaard werd. Om het hoofd boven water te houden werden de rechten van bepaalde karakters verkocht aan andere studio’s. Sony wist de rechten te verkrijgen over Spider-Man. Dit resulteerde in vijf Spider-Man films, een Venom spin-off die het erg goed deed en nu ook de animatie versie Spider-Man: Into The Spider-Verse. Dit keer is de hoofdpersoon Miles Morales, een donkere tiener uit New York. Ook in de comics is hij nu de belangrijkste Spider-Man. Een slimme zet van Sony, aangezien Peter Parker nu deel uitmaakt van het MCU en ze hem niet kunnen gebruiken. De vraag is natuurlijk, is Into The Spider-Verse echt zo goed als ze zeggen?
Waar gaat het over?
Onze hoofdpersoon is Miles Morales, een donkere tiener uit New York die zijn best doet om populair te worden op zijn nieuwe school. Op een dag wordt hij gebeten door een radio-actieve spin. In een poging om zijn krachten te leren kennen, keert hij terug naar de plek waar de spin hem beet. Hier raakt hij echter verzeild in een gevecht tussen de echte Spider-Man en een aantal van diens vijanden. Deze ontmoeting pakt echter niet goed uit en de poorten naar andere dimensies worden geopend. Peter Parker sterft en Miles moet zelf leren om met zijn krachten om te gaan. Al snel komt hij er echter achter dat hij niet alleen is.
Fantastische animatie
Het eerste dat opvalt aan de film is de unieke stijl van de animatie. Het voelt alsof de personages echt zijn, maar toch is ook de comic book stijl erg duidelijk. Het is een stijl die nog niet eerder in animatiefilms is toegepast. Sony weet dit en probeert zelfs patent op de stijl aan te vragen. Een goede zet, want na het succes van de film is het een kwestie van tijd voordat andere studio’s de stijl zullen imiteren. De looks alleen maken nog geen goede film. Wat dat betreft heeft Into The Spider-Verse genoeg te bieden. Het verhaal voelt bekend, maar is toch verfrissend.
Het concept van meerdere dimensies komt met de animatiestijl goed uit de verf. Het is onwaarschijnlijk dat een live action versie beter was geweest. Into The Spider-Verse gaat ook niet alleen over een held die de wereld moet redden. Natuurlijk is dat onderdeel van het verhaal, maar er is meer. Miles moet voldoen aan de verwachtingen van zowel zijn ouders als zijn leeftijdsgenootjes, wat al veel druk met zich mee brengt. Als hij eenmaal zijn krachten heeft komt hij erachter dat het niet makkelijk is om een superheld te zijn. Hij worstelt daar ook mee, voordat hij de kracht in zichzelf weet te vinden. Dat is iets wat Into The Spider-Verse zoveel meer diepgang geeft dan het eeuwenoude goed tegen kwaad principe.
Een donkere held
In 2018 heeft diversiteit in Hollywood enorm veel sprongen vooruit gemaakt. Met onder andere Black Panther werd er enorm veel succes geboekt. Alhoewel Hollywood nog een lange weg heeft te gaan, is dit toch goed nieuws. Het is daarom ook van belang dat Into The Spider-Verse een zeer diverse cast heeft. Spider-Man is een van de bekendste superhelden die er zijn. Veel kinderen spiegelen zich aan hem. Tot nu toe was hij vrijwel altijd de blanke Peter Parker. Het feit dat Miles Morales nu ook een eigen film heeft, is alleen maar prima en erg belangrijk. Tijdens onze voorstelling van Into The Spider-Verse zaten er in de zaal een aantal kinderen met diverse achtergronden. Het was super om te zien hoe gefascineerd zij zaten te kijken naar de film. Een film als deze waarin hun favoriete held lijkt op hen, laat zien dat ook zij een superheld kunnen zijn. Dat is zeker een trend die we vast moeten houden.
After Credits scène
Het is een lange zit, maar na de credits is er nog een after-credits scène die het waard is om te kijken. Hij duurt niet lang, maar de scène komt qua humor in de buurt van de after-credits scène van Deadpool 2. Even blijven zitten dus.
Conclusie
Spider-Man: Into The Spider-Verse combineert unieke animatie met een boeiend verhaal. De actie is goed en op sommige momenten voelt het niet alsof je naar een animatiefilm aan het kijken bent. Het feit dat de film ook een diverse cast heeft is een groot pluspunt. Een dikke aanrader.