Blade Runner: 2019 is hier

In 1982 kwam Ridley Scotts film Blade Runner uit. De film vond plaats in het jaar 2019. Toevallig is het net 2019 geworden. Tijd dus om te kijken of Scott een vooruitziende blik had of juist helemaal niet. Blade Runner gaat over een dystopische toekomst waarin synthetische mensen bekend als Replicans gemaakt worden door de Tyrell Corporation om te werken in buitenaardse kolonies. Als een groep Replican vluchtelingen onder leiding van Roy Batty (Rutger Hauer) terugkeert naar de aarde, is het aan Rick Deckard (Harrison Ford) om ze te vinden.

Vliegende auto’s

Blade Runner: 2019 is hier

De vliegende auto’s in Blade Runner werden spinners genoemd. Al jarenlang wordt er geroepen dat we binnenkort allemaal in een vliegende auto rondreizen. Henry Ford, de uitvinder van het merk met dezelfde naam, riep dat al in 1940. Er wordt beweerd dat in 2020 vliegende auto’s al op de markt zullen verschijnen. Hoewel de techniek zeker beschikbaar is, zijn de auto’s nog niet op de markt omdat het niet zou werken met de hudige infrastructuur. Voor nu moeten we het dan ook nog gewoon doen met onze oude vertrouwde roestbakken. Dat gezegd hebbende, Blade Runner speelt zich af in november 2019, dus we hebben nog elf maanden de tijd om er verandering in te laten komen.

Kunstmatige huisdieren

Blade Runner: 2019 is hier

In de film komen een aantal kunstmatige huisdieren terug. Het verhaal waar Blade Runner op is gebaseerd (Do Androids Dream Of Electric Sheep?) ging ook over dit onderwerp. We hebben natuurlijk al sinds jaar en dag kunstmatige huisdieren. Wat denk je van de Tamagotchi of zelfs de Furby? Fur-Real Friends zijn er ook nog en momenteel zijn Hatchimals een rage onder kinderen. Hoewel deze speeltjes natuurlijk ontzettend leuk zijn, prefereren wij als mensen toch levende wezens. De kans is dan ook klein dat we onze echt huisdieren binnenkort gaan inwisselen voor een robot variant.

Buitenaarde kolonies

Blade Runner: 2019 is hier

Blade Runner vindt plaats nadat er kolonies zijn opgezet op andere planeten. Zover zijn we nog niet. We hebben The International Space Station, maar daar blijft het ook bij. Voor nu moeten we het doen met onze eigen aarde.

Kunstmatige organen

Blade Runner: 2019 is hier

In Blade Runner wordt er gebruik gemaakt van kunstmatige organen. Zo worden er ogen gemaakt voor de replicans. Dit is nog niet eens zo ver gedacht. Momenteel wordt er hard gewerkt aan kunstmatige organen in bepaalde laboratoria. In 2012 kreeg een twaalfjarig meisje al een nieuwe luchtpijp gemaakt van haar eigen stamcellen. Nog even en we kunnen organen gewoon bij het laboratorium bestellen.

Replicants

Blade Runner: 2019 is hier

In principe zijn de Replicants een vorm van kunstmatige intelligentie. Iets waar veel onderzoekers nu natuurlijk mee bezig zijn. Velen van ons hebben bijvoorbeeld een Alexa of ander vergelijkbaar apparaat dat continue met ons meeluistert en onze bevelen uitvoert. Natuurlijk is er ook robot Sophia, die toch best in de buurt komt van enige intelligentie. Al met al hoeven we voorlopig nog niet vang te zijn voor I, Robot taferelen. Het zal nog minstens 30 jaar duren voordat er kunstmatige intelligentie is ontwikkeld die in de buurt kan komen van menselijke intelligentie. Natuurlijk zijn er genoeg machines die onze intelligentie kunnen verslaan, maar het zal nog even duren voordat een kunstmatig brein uit zichzelf kan leren en eigen meningen kan vormen over de wereld om hem heen. Daarnaast weet ook niemand hoe hij of zij een robot kan ontwikkelen met kunstmatige intelligentie waarvan de batterij zo lang mee gaat dat die vrijwel niet opgeladen hoeft te worden. Om dat te ontwikkelen zijn we al weer een eeuw verder.

Eerlijk gezegd hoeft deze ontwikkeling voor ons ook niet echt. Niemand wil een robot die slimmer is dan hijzelf. Will Smith en Harrison Ford zijn ook niet meer jong. Wie gaat ons dan redden van de ondergang? Nee, deze Blade Runner ontwikkeling mag op zich laten wachten.

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.