Panini Nederland heeft weer een nieuwe Marvel manga naar het Nederlands vertaald. Eerder verschenen deel 1 en 2 van
Deadpool, dit keer is het de beurt aan Spider-Man. Ditmaal geschreven en geïllustreerd door Yusuke Osawa.
Waar gaat Spider-Man: Fake Red over?
Een sullige tiener trekt het pak van Spider-Man aan, maar komt er dan achter dat het leven van een superheld uit meer bestaat dan likes op social media.
Yu vindt het maar niets op zijn nieuwe middelbare school. Hij doet het niet goed in de lessen en niet goed in de groep. Alles wordt anders wanneer hij in een steegje het pak van Spider-Man vindt.
Het pak aantrekken en voor held spelen is eerst nog leuk, maar als er dan ook superschurken opduiken, is het ineens geen spelletje meer. Maar de echte Spider-Man is er niet en iemand moet de stad toch redden…
Alweer een nieuwe Spider-Man?
Door alle nieuwe Marvel ontwikkelingen waaronder crossovers en parallelle werelden zijn er inmiddels verschillende Spider-Mans. De meest bekende uiteraard Peter Parker. Gaat het in de manga over Peter Parker? Niet helemaal. Yu vindt namelijk zijn pak en kruipt voor enkele moment in de huid van Spider-Man. Maar het is snel duidelijk dat zijn lichamelijke en mentale capaciteiten nog niet zover zijn. Verderop in de manga komen tante May, MJ en Peter Parker zelf wel even aan bod, maar niet op de manier die we van hem gewend zijn. Er is namelijk iets gaande, hoe dat precies tot stand heeft kunnen komen, daar krijgen we in dit eerste deel nog geen antwoord op. Maar maakt je uiteraard wel heel benieuwd naar het vervolg.
Actie en ‘special effects’
Deze manga begint gelijk met een hoop actie. Daarna wordt het een beetje afgewisseld met het (school)leven van een tiener, zijn gedachtegangen en dialogen. De afwisseling tussen dit alles is prima. Het weet je interesse bij het verhaal te houden en smaakt uiteraard naar meer.
In films is het altijd gemakkelijk om special effects toe te voegen. In een manga met voornamelijk illustraties waarbij rekening gehouden moet worden voor ruimte voor tekstballonnetjes is dat een ander verhaal. Toch weet de illustrator Yusuke Osawa de bewegingen en effecten op een goede manier over te brengen. Het enige nadeel? Bijna alles is in zwart/wit. Dit is uiteraard vrij normaal voor een manga en we worden voor en na getrakteerd op enkele full-color illustraties. ‘Getrakteerd’? Jazeker, ze zijn echt een lust voor het oog.
Kleine extraatjes
Niet alleen die full-color illustraties zijn extraatjes in de manga. Achterin zit ook een lijstje met de welbekende Marvel ‘easter eggs’. Geniaal dat de auteur hieraan gedacht heeft. Voor de oplettende lezers zullen er een aantal vrij voor de hand liggend zijn. Maar ik durf te wedden dat er ook enkele tussen staan die je niet (direct) waren opgevallen.
Conclusie
Deze manga van Spider-Man is gewoon heerlijk om te lezen! Het is weer nét even anders en het open einde smaakt naar meer!
Spider-Man: Fake Red
Goed
- Geweldige illustraties
- Smaakt naar meer
Niet zo
- Weinig schurken met krachten in dit deel