Ik kijk en lees graag dingen op volgorde. Zo staat het boek Dertien van Steve Canavagh al een hele poos op mijn verlanglijst, maar… Dertien is het vierde boek uit de zogeheten Eddie Flynn serie. Nou heb ik gelezen dat je het boek prima losstaand/als eerste kunt lezen, maar ik verwijs je even terug naar de eerste regel in deze recensie: ik lees graag dingen op volgorde. En daarom wil ik eerst de andere Eddie Flynn boeken lezen. Gelukkig bieden de relatief goedkope ebooks een oplossing, en zo las ik De verdediging, het eerste boek uit deze serie.
De verdediging is uitgegeven door Uitgeverij Boekerij en is een vertaling van The Defence.
Waar gaat De verdediging over?
Dit is de flaptekst van deze thriller:
Fraude, chantage, moord… Eddie Flynn weet er alles van. Als voormalig zwendelaar en straatvechter kwam hij vaak genoeg in aanraking met de duistere onderkant van de samenleving. En als advocaat leert hij dat de zogenaamd keurige bovenwereld minstens zo angstaanjagend is. Nu moet hij de Russische maffiabaas Olek Voltsjek verdedigen, en weigeren is geen optie. Om ervoor te zorgen dat hij precies doet wat ze willen, hebben ze alvast zijn dochter Amy ontvoerd. Hij krijgt 48 uur – en geen minuut langer.
Klinkt spannend! Ik hou ook wel van dit soort hoofdpersonages; niet te gelikt en te aardig, maar een tikkeltje bad guy met het hart op de juiste plaats. Auteur Steve Cavanagh (pseudoniem van Stephen Mearns) is zelf mensenrechtenadvocaat en weet dus wel hoe het er in de rechtbank aan toe gaat.
Rechtbankthriller
Eigenlijk lees ik weinig tot geen rechtbankthrillers; als ik een thriller lees is het vrijwel altijd een whodunnit. Maar zoals gezegd staat Dertien wegens alle lovende kritieken hoog op mijn wishlist en spreekt Eddie Flynn me aan als hoofdpersonage. Bovendien ben ik van mening dat lezen out of your comfortzone soms goed voor je kan zijn. Altijd maar hetzelfde genre of hetzelfde soort boek lezen is daarnaast gewoonweg saai. Een rechtbankthriller dus. Je kan merken dat Cavanagh zelf advocaat is, want alles wordt helder uitgelegd, ook voor een leek als ik. Het helpt ook dat lang niet het gehele boek zich in de rechtbank afspeelt, er gebeurt ook veel rondom de daadwerkelijke zaak. Want daar draait het plot om: Eddie Flynn moet zijn dochter zien te redden door mee te spelen met de Russische maffia.
De verdediging is spannend vanaf de eerste bladzijde tot aan de laatste. Het tempo is ontzettend hoog, omdat het verhaal zich in slechts 48 uur afspeelt. Als lezer krijg je ook constant mee hoeveel tijd Eddie nog over heeft. Het is echt een race tegen de klok. Dit is zo’n fijn boek waarin niets lijkt te zijn wat het is; er zitten wat plottwists in die niet megagroot zijn, maar wel erg vermakelijk. Iedereen in dit boek speelt zijn eigen spelletje en dat is erg fijn. Het wordt nergens saai, een vooroordeel wat ik wel had bij een rechtbankthriller. Nee hoor, Eddie Flynn gaat in moordend tempo door het verhaal heen, wat zeer bevordelijk is voor de spanningsboog.
Verder lezen met Eddie Flynn?
Het was natuurlijk een risico, niet meteen Dertien lezen maar kiezen voor de omweg door met De verdediging te starten. Wat als dit niet het boek of de schrijver voor mij was geweest? Gelukkig was dit een erg fijne kennismaking met voormalig zwendelaar Eddie Flynn, en de schrijfstijl van Cavanagh. Als dit slechts het eerste boek in de serie is, dan belooft dat veel voor de volgende delen. Inmiddels heb ik deel twee, Het pleidooi, op mijn ereader staan en heb ik de eerste hoofdstukken al gelezen. Hou Geekish dan ook in de gaten voor recensies van de gehele Eddie Flynn serie!