Natuurlijk ken je Quest. Het is hét maandblad waar je slimmer van wordt, een zogeheten ‘populairwetenschappelijk’ blad. In Quest staan artikelen over psychologie, techniek, geschiedenis, natuur en andere interessante onderwerpen waar je altijd al meer over wilde weten. Boeken over die onderwerpen zijn vaak taai en langdradig. Quest brengt alles echter met een scherpe en humoristische toon. Daardoor lezen zelfs de moeilijkere onderwerpen snel weg en voel je je na het lezen van een nieuw exemplaar echt wat slimmer.
Quest 15 jaar
Dit jaar is het 15 jaar geleden dat de allereerste Quest uit kwam. Tijd dus voor een feestje! Daarom komt Quest met het boekwerk ‘Best of Quest: 75 hoogtepunten uit 15 jaar Quest (En hoe die verhalen tot stand kwamen)’. En als ik boekwerk zeg, bedoel ik ook boekwerk: deze special edition is zo’n twee centimeter dik en heeft 319 pagina’s. Het heeft zelfs een flaptekst:
Hoe kreeg Quest het voor elkaar dat een nieuwe leversoort naar het blad werd vernoemd? Waarom viel een reportage over drenkelingen bijna in het water? Hoe verging het lapmuis Flits die door Quest werd gevolgd?
Al vijftien jaar lang reizen de makers van het tijdschrift Quest stad en land af, op zoek naar de opvallendste verhalen uit de wetenschap. Ze komen op de gekste locaties en spreken fascinerende mensen. Dat heeft vele honderden artikelen opgeleverd. Daar gaat veel voorbereiding aan vooraf. En natuurlijk verloopt niet alles volgens plan.
Ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van Quest maakten de redacteuren een keuze uit hun beste verhalen. En dat niet alleen: ze vertellen ook hoe die tot stand zijn gekomen. Zo bieden ze een uniek kijkje achter de schermen van de typische Quest-verhalen die veel mensen met plezier lezen.
Best of Quest is een prachtig bewaarboek dat je een blik gunt in de keuken van het grootste populairwetenschappelijke tijdschrift van Nederland.
Achtergrondinformatie
Uit ieder jaar Quest zijn een of meer artikelen uitgekozen. Bij ieder jaar vertelt een (oud)-redacteur wat er vooraf ging aan dat artikel; bijvoorbeeld waarom dat onderwerp werd gekozen, wat er fout ging tijdens productie of waarom hij/zij juist op dit stuk zo trots is. Van huis uit ben ik journalist, en juist deze columns van de redactie zelf over het maken van de Quest vond ik super interessant.
Zo moest ik erg lachen om hoe een lezer de redactie bedotte in 2016. Over het artikel ‘Voor de show’ uit 2014 vertelt redacteur Paul Serail over zijn interview met Rob Trommelen, de hoofdprogrammeur van Pinkpop. Zowel de achtergrond bij als het interview zelf zijn om van te smullen.
Helemaal geweldig is het stukje over het nulnummer van de Quest, het ‘verboden nummer’. Dit nulnummer is grotendeels vernietigd, maar speciaal voor deze editie is er tóch een artikel uit gepubliceerd. Dus zelfs als je dacht Quest van achteren naar voren te kennen, kun je nog nieuwe dingen lezen. Al is dat nulnummer wel terecht vernietigd destijds…
Braintainment
Deze verjaardagseditie wordt met recht een bewaarboek genoemd. Je kan dit niet in één ruk uitlezen. Deze Quest is er eentje voor op de koffietafel, om af en toe een artikel uit te lezen. Misschien herinner je je sommige artikelen nog wel, misschien is dit je eerste kennismaking met de Quest. Hoe dan ook is het duidelijk dat het tijdschrift gegroeid is de afgelopen vijftien jaar.
Tussen de 75 hoogtepunten staan onder andere artikelen over fossielen, bommen uit de Tweede Wereldoorlog, de oer-Hollandse Chinees, ongedierte, spelt, kabouters en dierenartsen. Voor iedereen zit hier dus wel een interessant artikel tussen. Of je nu van geschiedenis of van de moderne maatschappij houdt.
Best of Quest is een tof cadeau voor de feestdagen. Het is nu op de gebruikelijke plekken te koop voor 15.95.