Recensie: Toeval is een fijne én niet standaard feelgood

Halloween: tijd voor horrorfilms, lekkere creepy boeken, verkleedpartijtjes en… een nieuwe feelgood serie! Kobo denkt dit jaar ook aan de horrorhaters en bangeriken onder ons. Zij die op zich wel van Halloween houden, maar liever geen al te enge dingen meemaken. Susan Muskee schreef de feelgood serie Zand erover, bestaande uit drie boeken: Toeval, Toekomst en Toegift. Heerlijk leesvoer tijdens oktober, met een dekentje op de bank en een warm drankje er bij.

Zand er over is een Kobo Original serie en is verkrijgbaar als ebook. Wij ontvingen een recensie-exemplaar in ruil voor onze eerlijke mening.

Waar gaat Toeval over?

Het leven van Roos van Vlierden gaat over rozen – letterlijk. En muziek. En verzekeringen, kaarsen, stiltes, en… doodskisten. Als uitvaartverzorger helpt ze nabestaanden hun dierbare een waardig afscheid te geven. Het is alleen een beetje jammer dat ze altijd aan het werk is, waardoor haar liefdesleven op zijn zachtst gezegd… meer dood dan levend is. Totdat mevrouw Roelofs, haar onderbuurvrouw, komt te overlijden en tienduizend euro aan haar nalaat – én aan verwaande kleinzoon Jurre. Er is alleen één voorwaarde: Roos en Jurre moeten eerst vijf keer met elkaar uit, want mevrouw Roelofs is er heilig van overtuigd dat de twee voor elkaar bestemd zijn. Valsspelen kan niet; alles is geregeld. Maar hoe overleef je vijf dates met iemand waarmee je werkelijk niets gemeen hebt?

Geen journalist

Recensie: Toeval is een lekkere en niet standaard feelgoodWat is het een verademing om eens een feelgood te lezen met een hoofdpersonage die eens géén marketeer, journalist of redacteur is, of een ander creatief beroep heeft. Ook heeft Roos geen existentiële crisis en hoeft ze niet naar een ander land te reizen om zichzelf te ontdekken. Nee, het is super verfrissend dat Roos als uitvaartverzorger werkt. Dat is ook meteen de link naar Halloween natuurlijk – de tijd van het jaar om de doden te eren. En kijk nou naar die cover! Die is echt zó ontzettend mooi. Als dit boek met die cover in een fysieke winkel zou liggen, was dit een cover-buy. Het is ook mooi dat de gehele trilogie dezelfde cover heeft, slechts met een ander kleurtje. Zo passen ze perfect bij elkaar.

Terug naar het verhaal. Het is óók heel leuk dat Roos de hele situatie – ga op vijf dates met iemand die je niet kent – belachelijk vindt. Want dat is het natuurlijk ook, in de ‘echte wereld’ zou iedereen dit een bizar concept vinden. Dat het plan in het boek zelf ook niet geheel serieus wordt genomen (in eerste instantie dan, het blijft een feelgood hè), is mooi om te lezen. Roos is lekker nuchter, daar hou ik van. Niks geen ‘hoezee vijf gratis dates, doen we even!’, maar een ’tsja, ik doe dit eigenlijk gewoon alleen voor het geld.’

Hoog tempo

Het tempo in Toeval ligt superhoog; dat moet ook wel met nog geen 200 bladzijdes. Voor je haar goed en wel kent is mevrouw Roelofs al overleden (is geen spoiler, staat in de flaptekst) en beginnen de vijf dates. Aan de ene kant is dat hoge tempo erg lekker: zo vlieg je lekker snel door het boek heen. Aan de andere kant is er daardoor weinig ruimte voor karakterontwikkeling; eigenlijk is Roos het enige personage dat echt uitgediept is. Vooral de bijpersonages zoals bijvoorbeeld haar vader blijven wat oppervlakkig en op de achtergrond aanwezig. Persoonlijk had ik het ook heel erg leuk gevonden om meer te lezen over de dates zelf, nu gingen ze wel heel snel voorbij, zonder dat er echt iets gebeurde. Het hele verliefd worden voelde daarmee wat minder aan, omdat je als lezer maar weinig meekrijgt over de vijf dates op wat hoogtepunten na. Echte gesprekken tussen de twee miste ik.

Een heel klein beetje research was ook wel fijn geweest. Zo zegt Jurre dat hij als klein kind altijd met zijn oma naar Pinokkio (zijn favoriete sprookje) in de Efteling ging, maar dat sprookje werd pas in 2016 aan het sprookjesbos toegevoegd. Toen was Jurre natuurlijk al lang volwassen. Zo zaten er meer kleine dingen in Toeval. Niet heel storend, maar wel onnodig. Gelukkig maakt de schrijfstijl van Susan Muskee de kleine foutjes meer dan goed.

Herfstvoer

Toeval is ondanks de kleine minpunten een lekker boek om snel weg te lezen. Grijp je e-reader en nestel je met een dekentje en warme drank op de bank. Zo overleef je de herfst (en Halloween) wel. Ik ga in ieder geval meteen verder met Toekomst, want ik wil wel weten hoe het verder gaat met Roos en Jurre.

Toeval

Halloween-feelgood
3.35

Schrijfstijl

4.0/5

Plot

3.0/5

Personages

3.0/5

Goed

  • Heel hoog tempo
  • Fijne schrijfstijl
  • Die cover!

Niet zo

  • Weinig karakterontwikkeling
  • Kleine foutjes

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.