Hex is een horrorroman van de Nederlandse auteur Thomas Olde Heuvelt. Het gaat over een vervloekt dorp: wie hier geboren wordt, is gedoemd om er nooit meer weg te komen. Verhuizen brengt zacht gezegd heel veel narigheid met zich mee. Wie hier gaat wonen, vertrekt nooit meer.
Welkom in Beek, het pittoreske dorpje in Brabant. Beek wordt gekweld door de 17e-eeuwse Wylerheks, wiens ogen en mond dicht genaaid zijn. Blind en muisstil loopt ze door de straten en komt zelfs bij je thuis. Dan staat ze misschien wel nachtenlang naast je bed of in je keuken. Iedereen weet dat haar ogen en mond nooit geopend mogen worden, omdat de gevolgen te verschrikkelijk zullen zijn om te dragen. Wat ze echter nooit hadden verwacht, is dat ze Beek hierdoor de duistere, middeleeuwse praktijken van het verleden in sturen.
Stephen King prijst Hex
Laten we beginnen met iets super positiefs: het is fantastisch dat een Nederlandse auteur zoveel heeft bereikt als Thomas Olde Heuvelt met Hex. Hex werd vertaald in verschillende talen, waaronder het Engels, en de setting en namen werden herschreven om in de Amerikaanse cultuur te passen. De originele versie spelt zich dus af in Beek, maar in de Engelse versie is de setting verplaatst naar Black Spring, in de Hudson Vallei in Amerika. Dat is natuurlijk een superslimme marketingtruc. Amerikanen lezen immers liever over hun eigen land.
Over Amerikanen gesproken: niemand minder dat Stephen King heeft zijn lof geuit over Hex, middels een Tweet:
HEX, by Thomas Olde Heuvelt: A wicked witch holds an upstate New York town prisoner. This is totally, brilliantly original.
— Stephen King (@StephenKing) May 6, 2016
Ik ben het met King eens over het ‘totaal originele’ deel, niet zozeer over het ‘briljante’ deel. Ik vraag me af of ik hetzelfde boek las, aangezien Hex zeer veel lof krijgt in alle media en op Goodreads en Hebban. Maar Hex was gewoon niet het boek voor mij….. Dat is heel jammer, want ik hou van horror en ik vind Stephen King geweldig dus ik zou graag zijn mening delen. Deze recensie is dus waarschijnlijk een van de weinige die niet super positief is over Hex.
Over the top
Het boek bestaat uit twee delen en het tweede deel is wat het boek voor mij verpest heeft. Eerst en vooral: het eerste stuk van Hex is goed. Het is niet verbazingwekkend of angstaanjagend, maar het leest vlot weg en is inderdaad heel origineel. Het boek heeft goed uitgewerkte personages en de setting is erg griezelig. Het is een van die verhalen waarin je je voorstelt wat je in dezelfde situatie zou doen. Het helpt dat dit een zeer moderne setting is, met apps over de heks, YouTube vloggers en andere moderne technologie.
Het tweede deel van het boek is totaal anders dan het eerste deel. Waar het eerste deel van Hex subtiel is en onder je huid kruipt, is het tweede deel complete over the top. Het verhaal ontspoort volledig en wordt totaal ongeloofwaardig. Ja, dit is een horrorverhaal over een heks, maar het eerste deel was zeer overtuigend en het tweede gewoon….. gewoon gek. Voor mij voelde het bijna als twee verschillende romans, waarvan de ene een behoorlijk fatsoenlijk horrorverhaal is en de tweede een vreemde fantasie uit de geest van een gek persoon.
Twee verschillende eindes
Hex heeft twee verschillende eindes; het originele einde, en een herschreven einde. Ik las de herschreven versie en vond de originele via Google. Ik denk dat Olde Heuvelt er goed aan heeft gedaan om het te herschrijven, want het oorspronkelijke einde was nog absurder naar mijn smaak.
De boeken die nu in de winkel liggen, hebben allemaal het nieuwe en verbeterde einde. Over het einde gesproken: het laatste hoofdstuk maakte deels het tweede stuk van het boek goed, maar kan het nog steeds niet helemaal beter maken.
Wat ik ook echt niet leuk vond is de taal die Olde Heuvelt gebruikt. Misschien is dit beter in de Engelse vertaling, maar de originele Nederlandse versie, die ik las, voelde soms erg pretentieus aan. Ook zijn er te veel metaforen, wat de aandacht afleidde van het hoofdverhaal. Er is bijvoorbeeld een metafoor over iemand die op de stoep kronkelt, net zoals een enchillada in cellofaan gewikkeld zou doen. Eh, sorry? Als je enchillada kronkelt, is er iets mis met je eten. Gooi het in de prullenbak.
Ik zeg niet om Hex ook in de prullenbak te gooien. Het heeft een aantal echt enge stukken en het is zeker origineel. Voor mij zijn er echter veel betere horrorverhalen en ik begrijp niet helemaal waarom Hex zoveel 5-sterrenrecensies blijft ontvangen. Drieënhalf zijn er meer dan zat.