Recensie: Kraai & Koninkrijk is een meesterwerk

Omdat onlangs bekend werd dat de Grisha trilogie en de Kraaien duologie omgetoverd gaan worden tot een Netflix-serie, recenseer ik op Geekish met terugwerkende kracht alle boeken van Leigh Bardugo. Eerder al schreef ik een recensie over de complete Grisha trilogie en List & Leugens. Nu is het de beurt aan het tweede en afsluitende deel van de Kraaien duologie: Kraai & Koninkrijk. En dat is een lastige. Niet omdat het een slecht boek is, integendeel. Het is juist omdat ik lastiger schrijf over boeken die ik fantastisch vind. En Kraai & Koninkrijk is zonder twijfel een 5-sterren boek. Ik hoop dus dat ik met deze recensie het boek eer aan kan doen.

Kraai & Koninkrijk is uitgegeven door Blossom Books en is een vertaling van Crooked Kingdom. Het boek is vertaald door Merel Leene

Kraai & Koninkrijk: het verhaal

Dit boek kun je echt alleen maar lezen als je List & Leugens hebt gelezen. En als je dat hebt gedaan, dan zal je echt direct verder willen lezen, want L&L eindigde natuurlijk met een vreselijke cliffhanger.  Dit is de omschrijving zoals hij op de site van Blossom Books staat:

Kaz en zijn bende hebben een missie volbracht waarvan niemand dacht dat ze hem zouden overleven – ook zijzelf niet. Maar in plaats van de beloofde vette beloning te krijgen, worden de Kraaien dubbel verraden. Ze zullen opnieuw moeten vechten voor hun leven, en met de ontvoering van een belangrijk lid van de bende is dat zwaarder dan ooit.

Terwijl Ketterdam vanwege de gevaarlijke drug jurda parem een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op diverse wereldmachten, doen oude rivalen en nieuwe vijanden een beroep op Kaz’ sluwheid. De loyaliteit van de groep wordt op de proef gesteld. Er dreigt een oorlog in de nauwe en donkere steegjes van Ketterdam – een gevecht om wraak en vergelding dat het lot van de Grisha-wereld zal bepalen.

Al je favoriete Kraaien zijn terug

Kaz, Jesper, Inej, Nina, Matthias and Wylan: alle zes de Kraaien zijn er weer en hoe! Omdat hun achtergrondverhalen (voor het grootste deel) al zijn verteld in List & Leugens, is er in dit deel meer ruimte voor diepgang en karakterontwikkeling. Ieder personage komt nóg beter tot zijn of haar recht. We leren meer over hoe de Kraaien denken, waarom ze doen wat ze doen en hun persoonlijkheden. Je leert iedereen beter kennen en dat is fantastisch, want het zijn briljante personages. Ook leuk: Wylan is in dit deel wel een POV-personage, waar hij dat voorheen nog niet was (ook deels vanwege het plot natuurlijk). Zo leren we ook meer over Wylan en zijn beweegredenen en denkwijze. Oh mensen, kijk nou:

Recensie: Kraai & Koninkrijk personages Kevin Wada
Deze belachelijk mooie karakterkaarten zijn gemaakt door de even belachelijk getalenteerde Kevin Wada. Klik op de afbeelding om naar zijn website te gaan.

Alleen al door te kijken naar de kunst van Kevin Wada wil ik weer terugkeren naar Ketterdam. Deze setting is gewoon Zo Goed. Waarom zijn er maar twee boeken in deze serie? Ik wil meer! De personages (op Matthias na, sorry dude) behoren nu al tot mijn favorieten aller tijden. Ze hebben allemaal hun tekortkomingen, en mede daarom lees ik zo graag over ze. In veel Young Adult boeken is er een ‘chosen one‘ of iets in die geest (eigenlijk ook in de Grisha trilogie), maar niet in Kraai & Koninkrijk. Deze zes personages zijn niet perfect, ze zijn niet beter dan de rest. En Leigh Bardugo heeft ze allemaal zo knap een eigen stem gegeven. Jesper is nog steeds mijn favoriet van de zes, op de voet gevolgd door Kaz, Inej en Wylan. Deze personages alleen al zijn reden genoeg deze duologie te lezen.

En dan het shippen. Oh, er zijn zo veel ships! Kaz en Inej zijn het perfecte haat/liefde ‘zullen-ze-zullen-ze-niet’ koppel. Nina en Matthias horen gewoon bij elkaar. En ik kan een heel epistel schrijven over Jesper en Wylan en waarom ze perfect zijn samen. Als Leigh Bardugo ooit besluit een boek te schrijven over Jesper en Wylan, dan koop ik die meteen. Zelfs als ze alleen maar samen hutspot eten het hele boek lang. De romantiek en liefde in dit boek is nooit zoetsappig. Het komt juist heel natuurlijk en ongeforceerd over. Deze mensen horen bij elkaar, klaar.

Waar wacht je nog op?

Recensie: Kraai & Koninkrijk is een meesterwerkAls je deze recensie leest, is de kans groot dat je List & Leugens al hebt gelezen. Als dat zo is, zet dan snel je scherm uit en koop Kraai & Koninkrijk NU. Hetzelfde geldt eigenlijk als je L&L nog niet hebt gelezen, al raad ik je in dat geval aan meteen maar de luxe boxset te kopen. Geloof me, hier ga je geen spijt van krijgen. Heb je nog iets meer motivatie nodig? Goed, komt ‘ie:

De setting is gaaf en de worldbuilding is super gedetailleerd en heel goed uitgewerkt. En het plot… Oh damn, het plot. Het lijkt wel alsof Bardugo een grote kookpot had en daar stukjes ingooide van Ocean’s Eleven, Inside Man en Now You See Me. Daar roerde ze natuurlijk haar eigen Grisha trilogie doorheen, gevolgd door een snufje echte magie. Alle perfecte ingrediënten zitten in dit boek, en toch is dit honderd procent een uniek en eigen boek, zonder leentjebuur te spelen.

Dit is de perfecte duologie voor liefhebbers van YA, wat romantiek, een fenomenaal plot, geweldige worldbuilding en de goed uitgewerkte personages. En kijk eens naar de cover: zelfs die is magisch.

Ik ga snel beginnen aan King of Scars (de Nederlandse vertaling is vooralsnog niet uit) en daar zit Nina in als een van de hoofdpersonages. Dat geeft toch weer een klein beetje het Kraaien-gevoel, hopelijk. Al hoop ik dat Bardugo ooit weer terugkeert naar Ketterdam, want ik wil meer, meer, méér!

Kraak & Koninkrijk

Het perfecte YA fantasyboek
5

Worldbuilding

5.0/5

Personages

5.0/5

Plot

5.0/5

Schrijfstijl

5.0/5

Goed

  • Geniaal vervolg op List & Leugens
  • Bardugo op haar allerbest
  • Perfect uitgewerkte personages
  • Geschreven vanuit zes oogpunten

Niet zo

  • Waarom zijn dit maar twee boeken?

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.