Shadow & Bone boek en serie: de grootste verschillen

Zoals je intussen wel weet zijn wij enorme fans van de Grishaverse. De serie op Netflix is een van de weinige gevallen van een serie die het boek juist complimenteert. De meeste boekverfilmingen laten toch nog altijd te wensen over, wat veel fans weer boos maakt. Voor het grootste deel zijn de makers trouw gebleven aan het boek, maar er zitten ook enkele grote verschillen tussen de Shadow and Bone boek en serie. De grootste veranderingen wilden we graag even op een rijtje zetten.

Let op! Er staan veel spoilers in dit artikel! We raden aan om eerst de serie te kijken of het boek te lezen voordat je dit artikel leest.

Shadow & Bone boek en serie: de grootste verschillen

1. Alina Starkov is half Shu

In de boeken is Alina wit, maar dat is iets wat in de serie is veranderd. Er wordt ook extra veel nadruk op dit feit gelegd. In het boek wordt ze beschreven als een wees die klein, bleek en muisachtig is, met dof bruin haar en doffe ogen. Hoe meer ze haar krachten gebruikt, hoe mooier en gezonder ze wordt. In de serie is echter besloten dat Alina half Shu is. Shu-Han is een plek in de Grishaverse die vergelijkbaar is met Azië. Doordat Alina een andere achtergrond heeft dan in het boek, geeft het haar personage meer diepgang. De Shu worden gezien als de vijand. Alina wordt daarom ook aangekeken als een buitenstaander, waardoor ze het gevoel heeft nergens thuis te horen. Het is iets wat vaak genoemd wordt in de serie en eerlijk is eerlijk: het helpt het verhaal van Alina wel.

Shadow & Bone boek en serie: de grootste verschillen

2. De voorgeschiedenis van de Kraaien wordt verteld

Het is wellicht de grootste verandering tussen de Shadow and bone boek en serie. Het verhaal van Six of Crows, waarin Kaz, Inej, Jesper, Nina en Matthias de hoofdrol spelen, vindt plaats na de gebeurtenissen van Shadow and Bone. In de boeken hebben de kraaien namelijk niets met het verhaal van Alina van doen. Natuurlijk is Netflix van plan om de serie langere tijd te laten lopen en het is daarom ook slim geweest om deze personages nu al hun entree te laten maken. Behalve het feit dat het interessant is om te zien waar de Kraaien vandaan komen, hadden we de kraaien natuurlijk ook niet willen missen. We houden van ze net zoals Jesper van Milo houdt.

3. The Darkling heeft een andere naam

In het boek is het meteen duidelijk wie de Darkling is. Pas later komen we erachter dat hij ook bekend staat als the Black Heretic, oftewel de persoon die de Shadow Fold heeft gemaakt. In de serie wilden ze het er wellicht wat minder dik bovenop leggen. Het personage van Ben Barnes staat eerst bekend als General Kirigan, voordat we te weten komen dat hij de Darkling en dus the Black Heretic is. Dit om ervoor te zorgen dat degenen die niet bekend zijn met het boek voor een verrassing komen te staan.

Shadow & Bone boek en serie: de grootste verschillen

4. Alina weet nog minder over het plan van the Darkling

In de boeken krijgen we het verhaal te lezen vanuit het oogpunt van Alina. Als zij achter dingen komt, dan kom je het als lezer ook pas te weten. In de Netflix show zijn er wat dat betreft ook wat veranderingen gemaakt. In de serie wordt vertelt Baghra wat de plannen van de Darkling zijn. Alina gelooft het meteen en probeert aan hem te ontsnappen. Dit gebeurt echter vrij laat. In de boeken is het de Darkling zelf die Alina vertelt over dit plan. Zij gelooft dat het hert alleen gedood moet worden om haar krachten sterker te maken. Ze vertrouwt de Darkling dusdanig dat ze niet door heeft dat hij haar krachten wil beheersen.

5. Alina en Mal zijn meer vrienden dan geliefden

Het is in de boeken algemeen bekend dat Alina tot over haar oren verliefd is op Mal. Grote delen van het boek worden besteed aan Alina die over hem denkt en hoopt snel met hem herenigd te worden. Het laatste deel van het plot wordt ook gedreven door haar liefde voor hem en het feit dat ze hem in even wil houden. Het is duidelijk dat er intense jaloezie en spanning is tussen Mal en de Darkling. In de serie is de relatie van Alina en Mal iets meer gebalanceerd. Mal is niet alleen maar een love interest. In de serie krijgen we te zien waarom Mal zo belangrijk is voor Alina. In de serie is het niet alleen maar de liefde voor Mal die ervoor zorgt dat Alina sterker wordt. Het zijn alle factoren in het leven van Alina die daar aan bijdragen. Dat is wel een vooruitgang.

6. De band tussen de Darkling en Alina is sterker

De relatie tussen Alina en de Darkling wordt ook beter uitgebeeld in de serie. In de boeken vindt Alina hem aantrekkelijk en ontstaat er een fysieke relatie. Dit is natuurlijk totdat ze door heeft dat hij haar probeert te beheersen, waarna ze ontsnapt. De climax is in zowel het boek als de serie hetzelfde, alleen voelt de band tussen de twee in de serie dieper. In de boeken voelt het alsof Alina niets meer is dan een pion in zijn spel. De momenten die ze deelden waren pure manipulatie. Dat gezegd hebbende is het zo dat in de serie de Darkling juist denkt dat Alina zijn match is. Hij herkent haar eenzaamheid en hun gevoelens voor elkaar voelen echter aan.

Shadow & Bone boek en serie: de grootste verschillen

7. De finale is veel krachtiger voor Alina

Het laatste verschil tussen de Shadow and bone boek en serie waar we het over willen hebben is hoe Alina al haar krachten los laat in de laatste momenten van Shadow and Bone. In het boek moest eerst Mal van het schip afvallen voordat Alina zich realiseerde dat ze haar krachten onder controle had. Ze gebruikt haar krachten om Mal te redden. De liefde voor haar oude vriend staat hierbij centraal. In de serie is dit echter anders. Het is niet Mal die haar laat realiseren dat ze machtig is. Dit is zij zelf en een visioen van het hert. Hierdoor wordt het momenteel waarin ze zich afzet tegen de Darkling zoveel sterker.

Heb jij Shadow and Bone al gezien? Wat vond je van de serie?

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.