Pokémon Unite is een leuke MOBA

Een paar weken geleden werd er een nieuw Pokémon spel gelanceerd op mobiel en op de Switch, genaamd Pokémon Unite. Het doel van het spel? Heel simpel. Je bent een Pokémon en je werkt in een team. Je moet zo veel mogelijk punten scoren bij de tegenstander, maar die kunnen je natuurlijk ook tegenwerken. Het spel is gratis te downloaden, maar als je snel verder wilt komen dan is er de optie om te betalen. Pokémon Unite is best verslavend en een prima opwarmer voor de remakes van Diamond en Pearl die volgende maand uit gaan komen.

Wat is Pokémon Unite precies?

Pokémon Unite is geen basketbalspel maar een zogeheten MOBA, oftewel een Multiplayer Online Battle Arena. Je moet punten scoren door goals te maken, maar je moet ook je tegenstanders uit de weg ruimen. Het spel is gemaakt door the Pokémon Company en een bedrijf genaamd Tencent Games TiMi Studios. Alle favorieten Pokémon zijn present, wat voor de hardcore fans natuurlijk weer een berg nostalgie oplevert. Gelukkig is Pokémon Unite naast de nostalgie ook gewoon een prima game die goed is uitgewerkt.

Pokémon Unite is een leuke MOBA

Hoe werkt Pokémon Unite?

In Pokémon Unite kun je verschillende soorten wedstrijden spelen, maar de standaard match is er eentje die tien minuten duurt en altijd 5 tegen 5 is. Iedere Pokémon heeft een eigen specialiteit. Zo heb je er bij zitten die snel zijn en goed kunnen scoren, healers die iedereen in leven houden of een tank om te verdedigen. Het zijn maar een aantal voorbeelden. Bij het kiezen van je Pokémon kun je ook zien welke monsters je teamgenoten kiezen, zodat je een goed gebalanceerd team kan neerzetten. In het spel zijn er een boel wilde Pokémon die je kunt verslaan om Aeos energy te verzamelen. Deze kun je gebruiken om punten te scoren. Versla je een tegenstander, dan verliest deze ook zijn punten die jij weer kunt pakken. Hiermee verdien je ook experience points waardoor je personage omhoog gaat in level, evolueert en nieuwe aanvallen leert. Deze evoluties zijn niet blijvend. Na de wedstrijd wordt je Pokémon weer gereset naar het level daarvoor. Het is dus anders dan andere Pokémon spellen.

Pokémon Unite is een leuke MOBA

Button smash

Voor iemand die graag op knopjes slaat in een poging om te winnen, zoals ondergetekende, is dit een perfect spel. De kracht zit hem in de herhaling en de simpliciteit van het spel. Een paar weken later is het nog steeds leuk om een wedstrijd te spelen, omdat het resultaat ook altijd anders is. Je hebt je teamleden niet voor het uitkiezen, tenzij je met vrienden speelt. Niet iedereen zit dus altijd op één lijn met jouw strategie. Soms kun je dus spectaculair winnen en soms ook heel erg verliezen. Dat kan frustrerend zijn, maar met iedere wedstrijd leer je weer meer over welke Pokémon voor welke situaties werken. Op geen enkel moment voelt het spel monotoon.

Kennis van Pokémon is ook niet echt nodig. Een vuursoort heeft in dit spel geen voordeel ten opzichte van een grassoort. Je kunt ook niet alle Pokémon vangen. Om een Pokémon te gebruiken heb je een license nodig. Sommigen krijg je bij de start al, andere kun je met muntjes kopen. Dit gaat natuurlijk sneller als je er echt geld tegenaan gooit, maar dat is niet nodig om het spel goed te kunnen spelen.

Het is makkelijk voor beginners om te starten met het spel. Na een tutorial spreekt het allemaal wel voor zich. Omdat het Pokémon is, zijn er veel casual spelers. Dit merk je ook wel aan de wedstrijden. Op het moment dat je speelt tegen een echt fanatiek team, wordt het spel ook oprecht een stuk lastiger. Als je het serieus neemt is het dus het beste om te spelen met vrienden. Er zijn op Youtube enorm veel video’s te vinden met daarin strategieën zodat je nog beter kunt worden in het spel.

Pokémon Unite is een leuke MOBA

Ongebalanceerd

Een probleem dat Pokémon Unite vooral in het begin had, was het feit dat sommige Pokémon veel sterker waren dan anderen. Intussen heeft de maker dit wel aangepast en zijn er ook continue updates, dus dat is fijn. Toch vinden sommige spelers dat het pay-to-win element iets te hoog ligt. Knal er wat euros tegenaan en je kunt items snel upgraden, wat voor iemand die er echt alleen tijd in stopt ellenlang kan duren. De in-game aankopen zijn ook moeilijk te begrijpen. Er zijn namelijk drie verschillende valuta, en ondanks het feit dat deze wel worden uitgelegd, is het niet helemaal duidelijk welke waar voor is. Daarnaast duurt het ook best lang voordat je genoeg coins hebt om nieuwe Pokémon te kopen. Het is natuurlijk het verdienmodel van het spel, maar het is wel jammer.

Conclusie

Pokémon Unite is het leukste als het gespeeld wordt door fanatieke spelers. Toch is het ook voor beginners makkelijk om te spelen, zeker wanneer je alleen standaard battles speelt. Het is misschien moeilijk om echt heel erg goed te worden met willekeurige teamgenoten, maar dat maakt het spel niet minder leuk.

Pokémon Unite is nu gratis te downloaden via Nintendo Switch en op mobiel.

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.