Kinderen die in de jaren negentig opgroeiden hadden niet alleen Pokémon als grote franchise. De tegenhanger, Digimon, was wellicht ietsjes minder populair dan Pikachu en co, maar na twintig jaar heeft ook deze franchise nog een trouwe schare fans. Het grote verschil tussen de twee monster animes? De makers van Digimon lijken zich te realiseren dat hun publiek ouder is geworden en ze laten de personages meegroeien. Ook de thema’s die in Digimon voorkomen zijn een stukje duisterder en zwaarder dan die van Pokémon. Dat komt ook terug in de nieuwste visual novel, Digimon Survive. Het doel van het spel? De juiste keuzes maken zodat jij en je vrienden overleven in de digitale wereld. En dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt.
Waar gaat Digimon Survive over?
Je speelt als Takuma, een tiener die op weg is naar een zomerkamp. Een kleine groep gaat op excursie, maar er vinden mysterieuze aardverschuivingen plaats. De groep wordt ineens aangevallen door vreemde monsters en er rukt een mysterieuze mist op die ervoor zorgt dat ze allemaal bewusteloos raken. De tieners worden weer wakker, maar de wereld waarin ze ontwaken is toch anders. Veiliger. De tieners moeten samen een weg zien te vinden in deze gevaarlijke nieuwe wereld. Maar gelukkig krijgen ze daar hulp bij van vreemde wezens die er alles aan doen om hen te beschermen.
Dood en verderf in een mooie artstyle
Digimon Survive is geen perfecte game, maar een van de dingen die het meeste opvalt is de mooie art style. Tijdens het doorlopen van het verhaal voelt het alsof je echt naar een anime zit te kijken waar je zelf onderdeel van bent. De personages zijn duidelijk en expressief en na een tijdje merk je niet eens meer dat de stemmen in het Japans zijn in plaats van het Engels. De kleurrijke stijl wordt regelmatig afgewisseld met een duister thema. Zo is het spel niet vies van enig dood en verderf. Als speler maak je keuzes die de affiniteit van andere personages beïnvloeden. Kunnen ze het goed met je vinden? Dan is hun kans op overleven een stuk hoger. Ben je niet zo vriendelijk tegen ze? Dan kan het zijn dat ze hun geestelijke gezondheid rap verliezen en daar zitten consequenties aan in dit spel. Bij Digimon is de kracht van vriendschap altijd wel belangrijk geweest en ook bij Digimon Survive is dit niet anders. Helaas kan niet iedereen het overleven en zijn sommige scenes wel erg grafisch. Dit is dus zeker geen spel voor kinderen.
Naast het feit dat je je affiniteit moet verhogen met je vrienden, kun je ook andere keuzes maken die je route aan het einde van het spel bepalen. Er zijn namelijk een aantal mogelijke eindes, die niet allemaal even goed aflopen. Niet alleen hebben deze keuzes invloed op het einde van het verhaal, maar ook op de evoluties van Agumon. Agumon is natuurlijk de Pikachu van Digimon, en hij zal je partner zijn in dit verhaal. Er zijn drie mogelijke evolutielijnen, gebaseerd op of je de morele route kiest, de harmonieuze route of de woedende (wrathful) route.
Het verhaal zit goed in elkaar en is erg meeslepend. Helaas duurt het wel even voordat het verhaal echt op gang komt. Eerst ben je nogal even bezig met een proloog en pas vanaf deel 4 wordt het echt spannend. Het duurt vaak wel lang om door bepaalde dialogen heen te komen. Mocht je dus geen lezer zijn, dan is dit waarschijnlijk niet het spel voor jou.
Mager battle systeem
Helaas is alleen een goed verhaal niet genoeg. Er moet ook wat actie in zitten. Dat komt in de vorm van turn-based gevechten. Het spel is ongeveer 70% aan verhaal en 30% aan battles, al kun je ook je tijd besteden aan free battles, waar je vrienden kan worden met Digimon om ze te rekruteren voor je team, of ze verslaan en items krijgen. De gevechten zijn visueel erg mager. De personages zijn kleine pixelige poppetjes die doen denken aan de begintijden van de Nintendo consoles. Dat is zo ontzettend jammer omdat de rest van het spel er zo fenomenaal uitziet.
Qua gevechten zelf komt er best nog wat strategie bij kijken. De eerste uitleg is enigszins verwarrend, maar naarmate het spel vordert en je meer gevechten speelt wordt het duidelijker. De moeilijkheidsgraad valt reuze mee. Sommige gevechten zijn in normal mode best uitdagend en andere vrij makkelijk. Je kunt zelf ook de moeilijkheidsgraad aanpassen.
Het enige punt van het battle systeem dat naast de graphics tegenvalt, is het trainen en rekruteren van Digimon. Op zich is het idee leuk. Je kunt bepaalde Digimon naar jouw kant krijgen door met ze te praten. Ieder monster heeft een eigen persoonlijkheid en eigen antwoorden die hen zullen overtuigen. Antwoord je verkeerd, dan vallen ze je aan met een boost. Anders kun je proberen om vrienden met ze te worden (hoe makkelijk dit is is ook afhankelijk van de route die je hebt gekozen) of items van ze te krijgen. Hoe verder je in het spel komt, hoe beter de monsters zijn. Ze zijn relatief makkelijk te overtuigen, dus het heeft eigenlijk weinig zin om de monsters die je hebt te trainen of te evolueren. Grote kans dat je ze namelijk in een volgend hoofdstuk zonder moeite met een hoog level aan je team kunt toevoegen. Dat is jammer, want als dit uitdagender was geweest, dan had dat het spel toch iets meer meegegeven.
Conclusie
Het duurde even voordat Digimon Survive eindelijk op de markt kwam aangezien de productie niet helemaal soepel verliep. Toch hebben ze een prima spel afgeleverd met een interessante verhaallijn en personages die erg drie dimensionaal in elkaar zitten. Helaas zorgt het battle systeem wel voor een domper op wat anders een fantastische game is. Mocht je deze game willen spelen, hou dan goed in je achterhoofd dat dit een visual novel is en geen RPG. Er komt dus minder actie voor dan je gewend bent. Ben je een fervente lezer? Dan is dit perfect voor jou. Word je al moe als je twee pagina’s van een boek moet lezen? Misschien is een Digimon game als Cyber Sleuth dan een betere optie.
Digimon Survive is beschikbaar op de Playstation 4, Xbox One, PC en Nintendo Switch. Wij ontvingen een code in ruil voor een eerlijke recensie. Wij hebben het spel gespeeld op de Nintendo Switch.