Er zijn veel verschillende soorten concerten, maar een van mijn favoriete is toch wel die met een orkest. Ook hier komt steeds meer variatie in, zoals Efteling in Concert en Pirates of the Caribbean in concert, etc. En laat er nou ook net een heel toffe samenwerking zijn tussen het Metropool Orkest, Muziekgebouw Eindhoven en gamemuziek! Wat Games in Concert: The Score precies inhield, dat bleef op de trailer na nog een beetje vaag, maar hieronder lees je mijn ervaring.
Wat is Games in Concert: The Score?
Het Metropole Orkest was een van de eerste Europese orkesten die gamemuziek naar concertzalen bracht. Nu gamemuziek zich ontwikkelt en meer aandacht krijgt, gaan The Smartphone Orchestra en het Metropole Orkest nóg een stap verder. Wat gebeurt er als we niet alleen muziek, maar ook gameplay naar de concertzaal brengen? Het publiek speelt een speciaal ontworpen spel, waarbij de behaalde scores ‘The Score’ bepalen: de muziek die het orkest speelt. Het resultaat is een compleet nieuwe en soms hilarische concertervaring, waarbij het publiek en het orkest samenwerken.
Gamemuziek
De avond van Games in Concert stond dus in het teken van gamemuziek. De soundtracks van verschillende games zouden aan bod komen, maar welke dat waren, dat bleef nog een verrassing. Op voorhand kon je als je tickets had via de website stemmen op liedjes dieI je graag terug zou willen horen. Naderhand is wel de vraag hoeveel ze met de ingestuurde formulieren gedaan hebben, omdat er meestal toch een setlist wordt aangehouden.
De definitieve muziek die gespeeld zou worden, werd pas tijdens het concert duidelijk. Er was een host die af en toe een praatje hield en tegelijkertijd ook heel wat humor met zich mee bracht. Hierdoor werd de ervaring van het luisteren naar een orkest ineens net even anders. Daarnaast werd er ook wel eens input gevraagd vanuit het publiek en mochten er twee bezoekers op het podium komen. De algehele ervaring hierdoor werd daardoor nog wat leuker.
Een interactieve game
Een ander onderdeel was dat iedereen in het publiek op de smartphone enkele games ging spelen. Drie verschillende spellen volgden elkaar op en vroegen om een bijzondere maar entertainment volle bijdrage van het publiek. Het ene spel was leuker dan het andere en dit onderdeel duurde met drie spellen achter elkaar eigenlijk nét te lang. Daarna volgende een pauze en was de vraag wat er nog zou volgen.
De tweede helft
De tweede helft Games in Concert stond meer in het teken van verschillende game muziek. Er werd vooraf aangekondigd of naderhand verteld welke score er werd gespeeld en sommige stukken werden gecombineerd met sfeerbeelden uit de games zelf. Dit was overigens maar enkele keren zo en dat zorgde ervoor dat je tijdens sommige stukken de beelden miste. Naast enkele bekendere stukken, kwamen er voor mij, iemand die niet veel games speelt, ook veel onbekende stukken voorbij. De ondersteuning van beeldmateriaal (al zou het maar het logo van de game geweest zijn) had hierbij enorm kunnen helpen. Of een geprinte setlist die beschikbaar werd gesteld, voor of na het concert. Gelukkig zat er wel een hoop diversiteit in de scores die gespeeld werden, van Horizon tot Tetris.
Conclusie
De ervaring van Games in Concert: The Score is zeker leuk, maar niet spectaculair! De afwisseling tussen de gespeelde film muziek en het game onderdeel was prima, alleen had het strakker afgewerkt kunnen worden met bijvoorbeeld meer beeldmateriaal.
Bekijk hier de trailer van Games in Concert: The Score