Fortnite, Call of Duty, Apex Legends, PUBG Battlegrounds zijn namen die je vaker hebt gehoord. Allemaal is het gebaseerd op het principe van de gelijknamige Japanse Thriller film ‘Battle Royale’ (zeker het kijken waard). Waarin de film een klas wordt verkozen om elkaar om zeep te helpen, word je in de meeste Battle Royales van nu zonder uitrusting op een eiland gedropt met nog eens 100 andere mensen. Je zoekt naar betere uitrusting en onderweg let je goed op of je niet stiekem in je rug wordt geschoten. De map wordt kunstmatig kleiner door een steeds meer krimpende cirkel. Totdat er uiteindelijk een overwinnaar is.
Battle Royales zijn een stuk spannender en lucratiever geworden dan de normale multiplayer shooters. Geen grote naam in de shooterwereld kan het niet laten om toch een BR te maken in de hoop dat deze net zo succesvol wordt als bovengenoemden. Graag wil ik samen met jullie duiken in de bovengenoemde vier en hun manier van spelen en of het voor je is weggelegd. Elke game heeft wel een gimmick waar ze prat op gaan. Wie weet past de ene game toch meer bij je dan je dacht. Laten we met de meest populaire BR beginnen.
Real estate bouw je zelf
Fortnite is een begrip op zich. Van de irritante dansjes tot aan grote popsterren die er een concert geven, tot en met de samenwerking met grote franchises zoals MARVEL. Het is niet meer weg te denken en wordt nog jaren nadat het begon als een co-op game uitgebreid gespeeld en ontwikkeld. Nieuwe eilanden, guns en manieren van spelen zorgen voor variatie. De Gunplay is in third person waarbij je achter je karakter over de schouder meekijkt. Dit is zo gemaakt om het bouwen en het bewegen in de map wat makkelijker te maken.
De gimmick die Fortnite kent naast zijn dansjes is het bouwen. Elke karakter is uitgerust met een tool waarmee je bomen en muren van gebouwen kapot kunt slaan met een minimage om zo kostbare bouwmaterialen mee te nemen in een gevecht. Fortnite staat er om bekend dat het een torenbouwfestijn is. Zodra de eerste paar cirkels zijn geweest gaat het de hoogte in. In no time zie je hier de hoogste gebouwen uit de grond rijzen waarvan vakkundig met snipers jacht wordt gemaakt op beginnende spelers die net een vierkante wc uit de grond kunnen stampen.
Het is laagdrempelig maar heeft ook een behoorlijke leercurve. Weten hoe je torentjes moet bouwen is een ding. Je voorwerpen management, je wapens, je kogels en upgrades zijn allemaal zaken die meespelen of je de victory royale haalt of dat je in een van de eerste cirkels terug naar het hoofdmenu vliegt. Het spel is solo maar ook in duos en in squads van vier is er genoeg te doen. Aan te raden is om je architectonische bril op te zetten wil je hier goed in worden.
You gotta move
Apex Legends is een ander uiterste en een van de snelst spelende games uit dit rijtje. Gebaseerd op het Titanfall universum van EA is dit op het moment ook een van de meest populaire Battle Royales. Deze game is gebaseerd op samenspel tussen verschillende heroes. Je kiest in het begin van elke match in willekeurige volgorde je karakter. Met allemaal eigen vaardigheden en tools. Van supersnel sprinten tot aan het hebben van een zipline tot aan een granaatafvurende arm. Je wordt met zijn tweeën of drieën gedropt in een map met hetzelfde principe. Hierin echter is teamwork snel explosief en/of enorm frustrerend of juist enorm bevredigend.
Niet elke hero is gratis en het verdienen van credits is redelijk langzaam. Maar snel kies je toch een van de kleurrijke karakters uit om als je main te spelen. De wapens zijn futuristisch maar vallen al gauw ook vaak in de standaard categorieën van bekende types uit. De helden stelen echt de show met non stop one-liners en het communiceren wat je aan het doen bent. De gimmick hier is dat je karakters erg mobiel zijn en allemaal verschillende trucjes kunnen. Daarnaast is het communicatiesysteem erg goed voor een spel waar je soms met random mensen speelt.
Het tempo is echter moordend en je moet volgens mij letterlijk energiedrank als bloed hebben om dit spel goed te kunnen spelen. Het vergt veel kennis en geduld om te leren. Het straft je genadeloos af maar is een van de meest complete Battle Royales die nu uit is. Daarnaast zijn de kleurrijke helden slim bedacht en zorgen ze voor genoeg content om nog steeds een lang leven te lijden. Natuurlijk kent deze games lootboxes en random kleertjes die je karakter opleuken. Dat is tegenwoordig niet meer weg te denken.
Oscar Mike
Call of Duty Warzone heeft sinds Modern Warfare besloten om ook hun Battle Royale steeds bij te werken met wisselend succes en populariteit. Gezien de andere twee vrij sci-fi of cartoony zijn heeft CoD voor de semi realiteit gekozen waarmee je met allerlei modern wapentuig elkaar af kunt maken in de gigantische wisselende maps. Ook hier start je met een pistool die je standaard vindt. Later, als je genoeg centjes hebt gespaard, kun je ook je eigen creaties oproepen, maar ook radar en extra armor pakketten staan op de mogelijke bestellijst.
Vanaf het begin is CoD Warzone gratis geweest. Het is qua engine en graphics ook te zien dat elke aardappel van een apparaat dit moet kunnen draaien. Het zorgt ervoor dat er jaarlijks werd gerouleerd met de nieuwe CoD die parallel daarmee uitkwamen, soms met wisselend succes. Black Ops kreeg een eigen map maar ook CoD Vanguard moest natuurlijk het afgelopen jaar een map krijgen. Daarnaast kun je ook nog kiezen om jezelf te verkleden als militaire mannetje nummer tien of als Snoop Dogg. Want wie wil dat nou niet?
Het schieten is vrij gegrond maar de gadgets en uiteenlopende load outs zorgen ervoor dat je verrast kunt worden door verrassende wapencombinaties. Daarnaast zijn er genoeg voertuigen om plezier mee te hebben. De snelheid is hoog, maar niet zo energiedrank hoog als dat van apex. Je karakters zijn wel behendig en glijden op hun knieën de hoek om mensen om zeep te brengen. Het is de arcade fun van een battle royale met de serieuze military bro mentaliteit die CoD de afgelopen jaren gecultiveerd heeft tot een populair sausje.
Mjam Kip
PUBG is zoniet de grootvader dan wel de tegenhanger van Fortnite, Gebaseerd op de militaire simulator ARMA en de zombie mode H1Z1 wilden de makers een semi realistische Battle Royale op de markt brengen. Sinds die tijd heeft PUBG hoogtijdagen gehad maar ook diepe dalen dankzij de kapers op de kust. Toch weet het te overleven tussen alle hippere en modernere titels. Alleen zijn sommige design keuzes ietwat dubieus.
Deze games poogt realisme na te bootsen. Dus geen knieschuiven en zwaaien aan ziplines. Nee, trage tactische vechtpartijen op het scherpst van de snede. Resources zijn schaars en een fout in een gevecht wordt genadeloos afgestraft. De game kent verschillende speel modi. Je kunt er voor kiezen om in de derde persoon te spelen, maar het echte werk en de meeste spelers kiezen voor de first person view. Je wordt gedropt in verschillende mappen met uiteenlopende thema’s; Van de woestijn waar een kartel heeft huisgehouden tot aan een oud communistisch eiland.
De wapens zijn gebaseerd op die van de echte wereld met stukken uitrusting die je er op kunt zetten waardoor ze zich beter gedragen. Bijvoorbeeld een magazijn voor meer kogels of een schouderstuk waardoor je geweer niet alle kanten op vliegt. Het schieten is niet eenvoudig. Je moet mensen afhankelijk van je kogels, afstand en snelheid waarmee ze lopen beschieten. Zoals gezegd is dit een van de tragere games uit de lijst. Dat neemt niet weg dat de actie toch goed voelt. Een foute beweging is een trip terug naar het hoofdmenu. Ook hier zijn kleertjes en kleurpatronen voor je geweer niet meer weg te denken en sinds deze game sinds kort free to play is, is er ook een groep nieuwe spelers die er in duikt.
Wat is jouw favoriete Battle Royale Game? Laat het ons weten!