Weet je even niet wat je moet kijken en ben je toe aan wat luchtig throwback entertainment? Wat dacht je van deze misdaadkomedies! Net iets ‘gezelliger’ dan CSI en NCIS, minder eng dan Criminal Minds en minder saai dan Law & Order.
Psych: een ‘helderziende’ die misdaden helpt oplossen
Shawn Spencer is van jongs af aan door zijn vader getraind om ‘alles te zien’. Elke losse haar, elke missende knoop, elk vlekje valt hem op, wat hem een uitstekende ‘helderziende’ maakt. Uit schijnbaar nutteloze dingen kan hij cruciale informatie afleiden die de Santa Barbara Police Department meer dan eens uit de brand helpt als helderziende detective. Shawns beste vriend Gus helpt hem met het oplossen van misdaden en het verbergen van het feit dat hij geen echte helderziende is. Deze serie is extra luchtig en grappig, dus een goede om mee te beginnen.
Als je in dezelfde vibe door wil gaan en het niet per se een misdaadkomedie hoeft te zijn, zou je ook Reaper en Dead Like Me kunnen kijken. Als je juist wil doorpakken met een iets serieuzere misdaadkomedie, raad ik Castle aan.
Castle: een schrijver die misdaden helpt oplossen
Wanneer auteur Richard Castle tegen een enorme writersblock aanloopt en verwachtingen van zijn volgende bestsellers hoog zijn, moet hij op zoek naar een nieuwe bron van inspiratie. Laat dat nou precies het moment zijn waarop hij de NYPD kan helpen een copycat-moord op te lossen uit een van zijn boeken. Detective Kate Beckett inspireert hem zo, dat hij haar als muze wil gebruiken. Dat ziet ze niet per se zitten, maar wanneer haar baas aangeeft dat het voor een hoop goede publiciteit voor de NYPD kan zorgen, gaat ze er toch mee akkoord. Je voelt al aan dat de spanning tussen Castle en Beckett twee kanten op kan gaan…
Tegen seizoen vijf is de nieuwigheid van het ‘unieke perspectief’ van Castle als schrijver eraf, maar de serie vindt toch nog andere dingen om je bezig te houden. Waar ik wel altijd een probleem mee heb, is dat in dit soort series de politie het onderspit delft. Je krijgt het idee dat de agenten zonder hulp van een buitenstaander geen misdaden meer kunnen oplossen en dat is zonde. In de eerste seizoenen van Castle valt dat wel mee, maar hij begint steeds meer deel uit te maken van het reguliere team zonder enige vorm van officiële training of opleiding. Dat doet voor mij altijd een beetje af aan het verhaal, dus daar moet je doorheen kunnen kijken.
The Mentalist: Psych met minder flair en humor
Net zoals Castle net iets minder luchtig en grappig dan Psych is, is The Mentalist weer iets serieuzer, spannender en gruwelijker dan Castle. Wel is het concept erg vergelijkbaar met Psych. Patrick Jane is namelijk een scherpzinnige consultant van het California Bureau of Investigation. Met vergelijkbare ‘gaven’ zoals Shawn Spencer helpt hij misdaden op te lossen. In zijn verleden heeft hij ook wel eens een medium gespeeld, maar dit ligt inmiddels ver achter hem. Daarnaast heeft hij de bonus van vingervlugheid, wat ook interessante situaties oplevert.
Het grootste verschil tussen Psych en The Mentalist is denk ik het achtergrondverhaal van de hoofdpersoon. Na een van Jane’s mediumshows heeft een seriemoordenaar genaamd Red John Jane’s vrouw en dochtertje vermoord. Hij geeft zichzelf de schuld, omdat hij Red John uitdaagde tijdens de uitzending en daarom heeft hij zijn leven gewijd aan de zoektocht naar deze moordenaar. Dat is de reden dat Jane zich bij de CBI aansluit, compleet anders dan Shawns motivatie: geld, prikkels en mooie vrouwen. Een hele andere insteek dus.
The Mentalist is zeker waard om tot het einde te kijken, omdat de spanning tussen Jane en agent Lisbon interessant is en natuurlijk wil je weten wie Red John uiteindelijk is! De plotwendingen zijn goed uitgesmeerd over de afleveringen en het einde is echt bloedstollend. Ik kon tot de laatste minuut niet helemaal zeker weten wie de dader was. Nagelbijtend!
Lie to me: een menselijke leugendetector die misdaden helpt oplossen
Lie to me is nóg een stuk minder ‘grappig’ dan The Mentalist, maar niet minder intrigerend. De botheid van hoofdpersoon Cal Lightman en de ongemakkelijkheid van het personage van Brendan Hines bijvoorbeeld zijn soms wel geinig, maar de sfeer van de show is vrij serieus. Het deed me een beetje denken aan House zelfs en wordt dan ook eerder omschreven als een dramaserie over het bedrijf van Lightman. Samen onderzoeken we misdaden om de waarheid naar boven te halen, op basis van gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Hoeveel van deze technieken nog als waarheid worden beschouwd, kun je je afvragen, maar Cal Lightman is daadwerkelijk op psycholoog Paul Ekman gebaseerd, die autoriteit is op dit gebied.
Minder moord, meer wiskunde
Twee series die zeker noemenswaardig zijn als we het over misdaadkomedies hebben, zijn Scorpion en Numb3rs. Scorpion houdt zich met veel meer bezig dan wiskunde en is ook behoorlijk wat luchtiger en grappiger dan Numb3rs, maar de mindset is wel een beetje hetzelfde. Misdaden en problemen worden opgelost op basis van logisch nadenken en wetenschap. Scorpion neemt je mee in een soort van luchtige emotionele achtbaan, waar Numb3rs juist een stuk serieuzer is. Voor iedereen wat wils. Over wat meer serieuze en uiteenlopende misdaden met een vleugje humor gesproken, overweeg ook zeker om een van deze Sherlock Holmes series te kijken!
Voor liefhebbers van CSI en NCIS
Bones: spannend, geinig, maar ook ‘zakelijk’
Als je behoefte hebt aan een meer wetenschappelijke insteek met spanning en een vleugje humor, moet je Bones kijken. De serie is letterlijk gebaseerd op deze quote van de schrijfster van de boeken achter de Bones serie: “Ik kijk zelden naar CSI omdat ik me erger aan de wetenschappelijke onwaarheden.” De banter tussen hoofdpersonen Temperance Brennan en Seeley Booth is ook heerlijk. Zij is een nuchtere forensisch antropologe en hij een impulsieve en meer empathische FBI-agent, en samen lossen ze moordzaken op. Klinkt die combinatie bekend? Onder andere Rizzoli & Isles maakt ook gebruik van dat concept.
Rizzoli & Isles: dynamisch duo zonder romantiek
Best leuk om ook een dynamisch duo te hebben dat geen setje wordt of zou moeten worden. De serie draait namelijk om de twee vriendinnen Jane Rizzoli, een detective, en Maura Isles, een medisch onderzoeker. Rizzoli is wat meer ‘in touch’ met haar emoties, terwijl Isles wat meer gesloten en zakelijk is. Rizzoli komt uit een Italiaanse – Amerikaanse familie, kan met weinig mensen overweg door haar opvliegende karakter en heeft Isles nodig als beste vriendin. Isles is juist wat meer socially awkward en heeft Jane nodig om te voorkomen dat ze overal haar antwoord op klaar heeft. Ze vullen elkaar dus perfect aan, ook als ze te maken krijgen met de meest beruchte criminelen van Boston.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik deze serie nog nooit helemaal chronologisch gekeken heb, maar dat staat zeker nog op mijn to-do lijst!
Wil je echt old school gaan?
Monk: een neuro atypisch persoon helpt misdaden oplossen
Deze luchtige detectiveserie over de autistische detective Adrian Monk steelt je hart. Het is wel wat stereotyperend met Monks obsessieve-compulsieve stoornis en meerdere fobieën, dus daar moet je doorheen kunnen kijken. Die leveren soms wel grappige en aandoenlijke scenario’s op. Het zorgt in de serie ook voor een ongewone uitdaging bij het oplossen van misdaden bij de politie.
“Just one more thing…”
Je zou zelfs Columbo kunnen kijken als je echt iets uit den ouden doosch wil trekken. Deze detective doet alsof hij verstrooid is, maar concentreert zich eigenlijk op tegenstrijdige details die hij opheldert om misdaden op te lossen. Of Poirot, maar dit gaat al iets meer richting saai, ouderwets en suffig. Series zoals deze en Miss Marple bijvoorbeeld eisen wel wat van je geduld en zijn een stuk minder spannend.
Nog een laatste tip dan, als je van Engelse humor houdt
Persoonlijk vind ik series die écht heel erg Engels zijn, vaak net iets te knullig of cringy. Toch vond ik Vexed wel echt amusant. Kate Bishop en Jack Armstrong gaan als detective duo de misdaden in London tegemoet. Jack is lui en ongeorganiseerd om maar een paar van zijn flaws te noemen, waar Kate efficiënt en nauwkeurig is. Jacks werkwijze schiet bij haar natuurlijk volledig in het verkeerde keelgat. Welke kant zou die spanning op gaan…?
Je zou ook Death in Paradise een kans kunnen geven, maar dat sloeg bij mij niet zo aan.
Deze serie gaat over een Engelse detective die vanuit Londen wordt overgeplaatst naar een Caribisch eiland. De humor is vooral gebaseerd op het ‘vis op het droge’ concept.
Welke misdaadkomedies zijn jouw favoriet?
Welke luchtige serie is jouw go-to als je het even niet meer weet? Ik wilde White Collar ook nog noemen, maar die past beter in een rijtje met Suits bijvoorbeeld. Ben je benieuwd naar een lijstje met series die daarop lijken? Laat het me weten in de comments!