The White Lotus is een serie die zowel humor als drama en spanning heeft. Het is lastig om deze serie in een genre te omvatten. Het heeft satirische elementen vergelijkbaar met bijvoorbeeld Severance, maar met een grotere focus op persoonlijk en relationeel drama. Waar het precies over gaat verschilt per seizoen. Op dit moment komt er wekelijks op maandag een nieuwe aflevering van het derde seizoen uit. Elk seizoen van de serie volgt nieuwe personages. Hierdoor is het dus niet nodig om voorgaande seizoenen te kijken voor het begrijpen van de verhaallijn. Toch raad ik je aan dat wel te doen! In deze recensie lees je wat The White Lotus seizoen 1 interessant maakt.
Waar gaat The White Lotus over?
De naam The White Lotus verwijst naar een fictieve hotelketen. Ieder seizoen gaat over een andere vestiging van dit luxe hotel. We zien daar het land in kwestie en volgen zowel de rijke gasten als het hotelpersoneel.
Elk seizoen volgen we een grote groep personages die verschillende verhalen hebben en alleen licht met elkaar verbonden zijn. Door deze opzet is er elk seizoen een grotendeels nieuwe cast. Jennifer Coolidge, die Tanya McQuoid speelt, is een van de weinige personages die in meerdere seizoenen voorkomt.
Seizoen 1 speelt zich af in Hawaii. Het seizoen opent met een flash forward op het vliegveld waarbij mysterieus een overleden persoon genoemd wordt. De rest van het seizoen speelt zich hiervoor af en bouwt dus op naar de spanning van wat er tijdens deze vakantie gebeurd is. Onder de gasten bevinden zich de rijke en egocentrische Tanya McQuoid, pasgetrouwden Rachel en Shane (Alexandra Daddario en Jake Lacy), en de disfunctionele familie Mossbacher, geleid door matriarch Nicole (Connie Britton). Ook heeft haar dochter Olivia (Sydney Sweeney, Euphoria, Anyone But You) haar beste vriendin Paula (Brittany O’Grady) meegenomen. Terwijl de gasten genieten van luxe, worstelt het hotelpersoneel – met name de overwerkte manager Armond (Murray Bartlett) en de onzichtbare masseuse Belinda (Natasha Rothwell) – met hun eigen problemen.
The White Lotus is grappig en pijnlijk…
Hoewel The White Lotus een enorm grappige serie is, is de humor subtiel. Het uit zich in bizarre en ongemakkelijke situaties. De satirisch humor komt vooral voort uit de sociale dynamieken.
Deze zijn er al tussen de gasten zelf. Omdat je het perspectief van elk persoon ziet merk je hoe er misverstanden ontstaan. Veel van de humor ontstaat doordat personages een compleet gebrek aan zelfreflectie hebben. Tanya is enorm emotioneel en merkt niet dat ze daarmee een romantische date van haar mede gasten verstoord. Shane denkt misschien sociaal te zijn, maar maakt een andere indruk op Olivia en Paula. Ook binnen de groepen die samen op vakantie zijn, heerst deze spanning. Vader Mark (Steve Zahn) gaat door een persoonlijke crisis en is zich totaal niet bewust van de schaamte die zijn opmerkingen opleveren bij zijn kinderen. Daarnaast lopen de spanningen op tussen Paula en Olivia en tussen de pasgetrouwde Shane en Rachel.
Maar nog veel schrijnender is het contrast tussen de rijke gasten en het onderbetaalde personeel. Zo start verwend rijkeluiszoon Shane een obsessieve vete met hotelmanager Armond, omdat hij niet de suite heeft gekregen die hij wilde. Zijn kinderachtige gedrag en totale onvermogen om zijn eigen privilege te herkennen, veroorzaakt meer gedoe met zijn vrouw dan wanneer hij de kamer geaccepteerd had. Jennifer Coolidge’s personage Tanya McQuoid’s onbedoeld egocentrische gedrag zorgen voor zowel medelijden als hilariteit.
…maar ook kritisch
De toon van de serie balanceert voortdurend tussen luchtigheid en dreiging. De zonnige, tropische setting en de ontspannen vakantie-illusie contrasteren met de groeiende spanning die onder de oppervlakte borrelt. Deze tegenstelling is ook te vinden in de kritiek die wordt gegeven op de vakantiegangers. Aan de ene kant is het duidelijk dat het gedrag van de personages niet als goed gezien wordt, aan de andere kant word je toch jaloers op ze.
Wat The White Lotus zo krachtig maakt, is hoe het de dynamiek tussen de gasten en het personeel blootlegt. De rijke gasten zijn zich nauwelijks bewust van de gevolgen van hun gedrag, terwijl de werknemers gedwongen worden om te glimlachen en hun eigen verlangens opzij te zetten. Dit levert ongemakkelijke scènes op waarin privilege en machtsverhoudingen pijnlijk duidelijk worden.
De gasten van het hotel zijn gedurende de serie constant in het hotel. Ze slapen er, eten er, ze vinden er hun vermaak en spenderen het grootste deel van de dag aan het zwembad. Hoewel de serie bewustzijn probeert te creëren voor de impact van toerisme op het land, zorgen ze er ook voor dat je er zelf naartoe wil. Constant zien we beelden van mooie stranden, de blauwe lucht, lekker eten en luxe voorzieningen. Hierdoor word je als kijker uitgenodigd jezelf met de rijke gasten te vergelijken. De serie licht de negatieve kanten van toerisme uit maar herinnert ons er automatisch ook aan hoe heerlijk het is om zonder na te denken in een ander land rond te paraderen.
Verdwijnend personeel als symboliek
Passend bij deze spanning tussen het bekritiseren en het romantiseren van vakantiebestemmingen komt ook de representatie van het personeel. Veel personages die deel zijn van het personeel hebben namelijk een verhaallijn die vrij abrupt eindigt. In de eerste aflevering is er een zwangere werkneemster die tijdens haar werk bevalt. Over haar zwangerschap had ze niet gecommuniceerd, omdat ze zo hard werk nodig had dat ze het risico niet durfde te nemen. Na een dramatische loop van omstandigheden verdwijnt dit personage. Ook van andere prominentere medewerkers weten we niet zeker wat er gebeurt nadat de gasten weer zijn vertrokken.
Dit past bij hoe de gasten het personeel behandelen. De gasten die verantwoordelijk zijn voor de omstandigheden van het personeel kijken er niet meer naar om. Murray Bartlett steelt hierin de show als Armond, wiens façade van professionaliteit langzaam afbrokkelt in een spiraal van zelfdestructie. Hoewel het kritiek geeft op het gebrek aan aandacht voor de medewerkers, is de serie tegelijkertijd deze dynamiek aan het reproduceren.
Quinn steelt onverwachts de show in The White Lotus
Quinn Mossbacher (gespeeld door Fred Hechinger) is onverwachts een van de meest interessante personages in The White Lotus seizoen 1. Hij begint als een typische, ongemakkelijke tiener die verslaafd is aan technologie en zich niet echt verbonden voelt met zijn familie. Zijn ouders en zijn zus Olivia behandelen hem vaak met onverschilligheid of neerbuigendheid, waardoor hij zich een buitenstaander voelt binnen zijn eigen gezin. In eerste instantie lijkt hij de belichaming van een bevoorrechte, wereldvreemde tiener, maar naarmate de serie vordert, ondergaat hij een opmerkelijke transformatie.
Wanneer Olivia en haar vriendin Paula hem uit hun hotelkamer zetten, wordt Quinn gedwongen om op het strand te slapen. Dit leidt tot een onverwachte wending: hij raakt in contact met een groep lokale Hawaïaanse roeiers en krijgt daardoor een diepere waardering voor de natuur, gemeenschap en een eenvoudiger leven. Terwijl zijn familie zich blijft bezighouden met hun eigen problemen en oppervlakkige vakantie-ervaringen, ontdekt Quinn iets echts, iets wat betekenis voor hem heeft.
Hoewel ik geen spoilers wil geven voor het einde, kan ik wel zeggen dat de keuzes die Quinn maakt erg interessant zijn. Het is een personage dat (ironisch genoeg) buiten de boot valt. Hij uit oprechte bezorgdheid (over onder andere klimaatverandering), maar zijn ouders en zus negeren of bespotten hem. Dit past in het bredere thema van de serie: rijke mensen die praten over progressieve ideeën en wereldproblemen, maar terugdeinzen zodra ze geconfronteerd worden met echte actie of verantwoordelijkheid. Quinn voelt geen behoefte om intellectueel over het probleem te debatteren of zichzelf als activist te presenteren. Hij is simpelweg overweldigd door de realiteit en besluit, op zijn eigen manier, eruit te stappen.
Conclusie: The White Lotus is een geweldig werk van ongemak
The White Lotus is een goede mix van satire, drama en zwarte komedie, waarin het idee van een ‘perfecte vakantie’ langzaam ontrafeld wordt. Het confronteert de kijker met ongemakkelijke waarheden over macht, privilege en sociale ongelijkheid, zonder prekerig te worden. De scherpe dialogen, gelaagde personages en acteerprestaties maken dit een van de meest intrigerende en meeslepende series van de afgelopen jaren. Terwijl je de serie kijkt ben je tegelijkertijd geïrriteerd door en jaloers op de personages. Er zitten herkenbare situaties in maar ook elementen die bizar voelen. Het geheel vormt een heerlijk drama die nog lang in je hoofd blijft hangen.