Recensie: The Old Guard is een topfilm

De afgelopen jaren hebben we veel verschillende superheldenfilms en -series voorbij zien komen. Natuurlijk voerde Marvel hierin de boventoon, maar er zijn meerdere versies geweest waarin het superheldengenre op verrassende wijze aan bod is gekomen. Denk bijvoorbeeld aan The Umbrella Academy of I Am Not Okay With This. Beide series belichten hoe het is om al die krachten te hebben, zonder dat de held in kwestie dit eigenlijk wil. Nu komt Netflix met een nieuwe film in dit genre. Heftiger dan een Marvelfilm, maar met veel emoties. The Old Guard is een film gebaseerd op de gelijknamige comic book serie. Nu de grote studio’s geen nieuwe superheldenfilms kunnen produceren, zorgt The Old Guard er voor dat we toch kunnen genieten van snoeiharde actie.

Waar gaat The Old Guard over?

Een groep onsterfelijke soldaten onder leiding van Andy (Charlize Theron) beschermt al eeuwen de wereld. Het team wordt op een missie gestuurd, maar het blijkt een val te zijn waardoor hun krachten openbaar worden. Een Big Pharma bedrijf wil hun krachten dupliceren en er veel geld aan verdienen. Andy en Nile (Kike Layne), de nieuwste soldaat, moeten de groep redden van dit bedrijf. In de tussentijd moet Andy ook leren omgaan met de limieten van haar krachten.

Recensie: The Old Guard is een topfilm

Veel actie maar ook emotie

The Old Guard is een sterke film in het genre, omdat er naast goede actie ook ruimte is voor emotie. Veel mensen vragen zich wel eens af hoe het zou zijn om onsterfelijk te zijn. Het antwoord? Moeilijk. De onsterfelijken zijn gedoemd om iedereen waarvan ze houden te zien sterven. Ze hebben alleen elkaar, maar ondanks het feit dat ze krachtig zijn, zijn ze ook kwetsbaar. Niemand leeft voor altijd en zelfs voor de onsterfelijken houdt het een keer op. Het maakt de groep menselijker en daardoor de film ook interessanter.

Er wordt in de film weinig gebruik gemaakt van visuele effecten. De vechtscènes zijn vrijwel allemaal praktische effecten voor het grootste deel, waardoor het een stuk echter aanvoelt. Het verhaal is niet bijster origineel, maar het is goed genoeg om er voor te zorgen dat de kijker zich betrokken voelt bij de personages. De ongemakkelijke relatie tussen Andy en Nile draagt veel van de film. Er is echter ook ruimte voor representatie. De personages Joe (Neerlands trots Marwan Kenzari) en Nicky (Luca Marinelli) hebben een relatie, wat op een mooie en subtiele wijze in beeld wordt gebracht.

Conclusie

The Old Guard is de ideale film voor kijkers die houden van actie, maar ook een goed verhaal willen. Het open einde van de film zorgt er voor dat we in ieder geval vrij zeker kunnen zijn van een vervolg en dat is best iets om naar uit te kijken. Ondanks het feit dat The Old Guard niet de meest originele film is in zijn genre, is het toch smullen en we kunnen niet wachten op het vervolg.

The Old Guard

3.8

Plot

3.5/5

Personages

4.5/5

Actiescènes

4.3/5

Originaliteit

3.0/5

Goed

  • Goede actie
  • Goede personages

Niet zo

  • Niet heel origineel
  • Soms iets te langdradig

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.