In de jaren negentig en het begin van de jaren 2000 was Will Smith een gegarandeerde publiekstrekker. The Fresh Prince of Bell Air kon niets fouts doen en leverde hit na hit af. Op een gegeven moment was dat echter afgelopen. Ondanks het feit dat Smith nog steeds een aantrekkelijke naam is, werden niet al zijn films meteen een doorslaand succes. Het absolute dieptepunt? After Earth. Maar laten we ons daar nu niet op focusen. Smith is namelijk terug in de bioscopen met zijn nieuwste film Gemini Man. In deze film neemt hij het op tegen een gekloonde jongere versie van zichzelf, mede mogelijk gemaakt door de fantastische verjongingstechnologie die steeds beter wordt. Maar de vraag is natuurlijk of de film het waard is om te bekijken.
Waar gaat het over?
Henry Brogan (Smith) is de beste huurmoordenaar die er is. Hij besluit met pensioen te gaan nadat zijn geweten blijft opspelen. Maar dan komt hij erachter dat hij het doelwit is van de regering die hem eerst nog inhuurde. Dankzij een tip van een vriend van hem weet hij namelijk te veel en komt hij achter een complot. Nadat het de regering niet lukt om Henry uit te schakelen, neemt de organisatie Gemini dit over. Zij sturen hun beste moordenaar op Henry af, maar het blijkt dat de twee wel erg veel overeenkomsten hebben.
Goede acteerprestaties maar een standaard verhaal
Allereerst moet er iets gezegd worden over de manier waarop Gemini Man is opgenomen. De film is natuurlijk gewoon in 2D, 3D en IMAX te zien, maar sommige bioscopen, zoals de bioscoop waar ondergetekende de film zag, kunnen de film draaien in 3D HFR. Normaal gesproken is een 3D film ongeveer 24 frames per seconde. In 3D HFR zijn dit er 124. Het resultaat is een vlijmscherp beeld waar iedere porie van de acteurs te zien is. Je krijgt zoveel informatie te verwerken dat het in het begin wel even wennen is. Toch voelt het al snel alsof je onderdeel bent van de film.
Gemini Man is een film waarin vrijwel alle acteurs goede prestaties afgeven qua acteerwerk. Het is natuurlijk vooral Smith die de show steelt, aangezien hij op een indrukwekkende manier tegenover zichzelf moet acteren. Door de manier waarop hij dit doet voelt de interactie tussen Henry en zijn kloon Junior echt aan. De verjongingstechnologie is ook erg indrukwekkend waardoor Will Smith er wederom uit ziet zoals in zijn Fresh Prince dagen. Het probleem is echter wel dat door de High Frame Rate het soms wel zichtbaar is dat de jonge versie van Smith een digitaal product is. Wat dat betreft is Gemini Man eigenlijk gewoon een manier om met deze twee nieuwe technieken te pronken. Ondanks het visuele spektakel en de goede acteurs weet Gemini Man niet te boeien. Het is een vermakelijke film, maar niet memorabel. Het verhaal is chaotisch. De opbouw rammelt aan alle kanten. Nergens weet de film de aandacht echt vast te houden en dat is jammer want het verhaal had toch wel echt potentie.
Conclusie
Gemini Man is vermakelijk om een keer gezien te hebben, maar het is geen actiefilm die echt een must-see is. Een actiefilm als John Wick is veel vermakelijker en heeft meer te bieden dan de laatste toevoeging aan Will Smith’s filmografie. Zonde, want er had zoveel meer ingezeten.