Het is een heftige tijd voor Marvel-fans: op dit moment draait Captain Marvel in de bioscoop, over een paar weken volgt Avengers: Endgame en in de zomer volgt nog Spider-Man; Far From Home. En daarna? Daarna wordt het stil… Want op dit moment is er nog geen enkele film in productie (voor zover bekend) en zijn er bovendien nog helemaal geen officiële titels bekend gemaakt. Het is het begin van Phase 4 van de Marvel Cinematic Universe (MCU) en fans weten nog amper iets.
Dat er nog weinig bekend is, hangt natuurlijk nauw samen met Endgame. Die film is in nevelen verhuld en zeer waarschijnlijk gaan er een aantal bekende superhelden dood, zoals Captain America en Iron Man. Phase 4 is de tijd voor nieuwe helden. En helden uit de jaren negentig. Want een gokje: in de zeer nabije toekomst wordt een vervolg op Captain Marvel aangekondigd. Zonder haar geen Phase 4. Maar voordat we op de zaken voorbij lopen: eerst een (spoilervrije) recensie over Captain Marvel.
Wie is Captain Marvel?
Dat is iets waar je in de loop van de film achter komt. Aan het begin van de film maken we kennis met Vers (Brie Larson), een lid van een eliteteam, de Starforce, van het alienras Kree. Ze heeft geen herinneringen meer van haar tijd voor de Kree. Met haar Starforce team spoort ze het vijandige ras van de Skrull op, om de thuisplaneet van Vers en de Kree veilig te houden.
Natuurlijk speelt het geheugenverlies van Vers een grote rol. Als kijker weet je al vrij snel dat ze van de aarde afkomstig is. Door de oorlog tussen de Kree en de Skrull komt ze uiteindelijk ook op aarde terecht. Daar loopt ze de jonge SHIELD agent Nick Fury (en rookie agent Phil Coulson) tegen het lijf. Fury en Coulson zijn heel knap en best geloofwaardig digitaal jonger gemaakt. En ja, Fury heeft beide ogen nog in deze film. Samen moeten Vers en Fury er achter komen wat er met het geheugen van Vers aan de hand is, en wat de Skrull van plan zijn. Op dit punt is de film bijna even een grappige buddy movie.
Dit is de officiële korte omschrijving van Captain Marvel:
Carol Danvers becomes one of the universe’s most powerful heroes when Earth is caught in the middle of a galactic war between two alien races.
Dit verbindt alle MCU films
Je kunt de MCU films kijken op volgorde van release. Dan zou je dus beginnen met Iron Man uit 2008, gevolgd door The Incredible Hulk (2008) en Iron Man 2 (2010). Je kunt er echter ook voor kiezen om de films op chronologische wijze te kijken wat betreft het jaar waarin de film zich afspeelt. Logischerwijze begin je dan met Captain America: The First Avenger. Voorheen was de tweede film die je dan zou kijken Iron Man. Maar nu is daar Captain Marvel, want die speelt zich af in 1995 (inclusief videobanden, Gameboys en Altavista).
Hierdoor is dit een verbindende film. Ondanks dat er geen enkele andere superheld bij naam wordt genoemd, zorgt Captain Marvel dat de cirkel helemaal rond is. Het helpt natuurlijk dat Nick Fury (Samuel L. Jackson) een grote rol speelt in deze film. Hij is hier nog geen director van SHIELD maar ‘slechts’ een agent. Ook leuk: Ronan en Korath, die we eerder zagen in Guardians of the Galaxy, maken ook hun opwachting in deze film.
Er zitten wel wat knipogen in deze film voor de oplettende kijker, en er zitten in-your-face elementen uit andere MCU films in. Dankzij Captain Marvel is de cirkel nu bíjna rond. Alleen Endgame moet de laatste eindjes nog aan elkaar knopen. Daarna zal Phase 4 oprecht een fris, vers begin zijn van een geheel nieuwe fase. Een fase waar Carol Danvers zeker in zal zitten, er even van uit gaande dat zij niet het loodje legt in Endgame.
Girlpower
Dat alles terzijde, is dit natuurlijk ook een erg belangrijke film op een heel ander gebied: dit is ein-de-lijk de eerste MCU film met een vrouw in de hoofdrol. DC had al Wonder Woman, nu heeft Marvel hun eigen Captain. Niet alleen heeft deze film een hoofdrol voor een vrouw, het script werd ook geschreven en geregisseerd door een vrouw: Anna Boden. Dat deed ze overigens allebei samen met Ryan Fleck. Naast een glansrol voor Brie Larson, zijn er ook belangrijke rollen voor andere powervrouwen: Annette Bening, Lashana Lynch en Gemma Chan.
Net als bij Wonder Woman zijn er weer mannen die huilen op het internet want is dat nou ècht nodig, een vrouwelijke superheld met haar eigen film? Het antwoord: ja. Dat is echt nodig. En het mooie van Captain Marvel is dat de film enorm feministisch is maar dat er nergens superdik op ligt. Het is geen cliché, het is geen stempel, nee: vrouwen zijn gewoon sterk, vrouwen kicken ass en vrouwen kunnen alles wat een man ook kan. In een werkelijk supergave vechtscène komt deze boodschap extra sterk naar voren: op No Doubt’s I’m Just A Girl is Captain Marvel meer dan ‘just a girl’. Een beter liedje had hier niet gepast.
Sowieso hulde voor de gehele soundtrack: heerlijke jaren negentig hits, veelal ook nog eens gezongen/gemaakt door vrouwen, zoals TLC, Garbage, Republica en Hole. Al mag Teen Spirit van Nirvana uiteráárd niet ontbreken. Het is dat The Umbrella Company de soundtrack net overtroeft, anders was dit zeker de soundtrack van het jaar geweest. Al is een tweede plek zeker niet slecht.
Conclusie
Captain Marvel heeft alles wat een superheldenfilm nodig heeft: een degelijk plot, een bijzonder achtergrondverhaal, wat leuke plottwists, de beste helden en gewoon supervette actie. Oh, en Captain Marvel heeft iets wat geen andere MCU film heeft: Goose de rode kater. Alle liefde voor Goose. Ik denk dat er veel Funko Pops van Goose verkocht gaan worden de komende tijd.
Deze film schudt het genre weer even lekker wakker en zorgt er ook nog eens voor dat de cirkel rond is. Bovendien zet het de toon voor Endgame, ondanks dat het zich jaren voor de Avengers afspeelt. De jaren negentig-vibe in deze film is echt fantastisch en een trip down memory lane. En al voordat de film goed en wel begint, maken de Marvel begincredits je direct emotioneel met een práchtig eerbetoon aan Stan Lee. Bedankt, Stan.
Natuurlijk weet iedere Marvel-fan dit al, maar toch: blijf even zitten. Er is één belangrijke mid-credits scene en er is een grappige after credits scene. De tip is om ze allebei lekker te kijken. En om je dan klaar te maken voor het begin van het einde (met Endgame), en het begin van Phase 4. Met daarin hopelijk een tweede Captain Marvel.