Er zijn ontzettend veel series die zich richten op tieners, maar die uiteindelijk blijven vervallen in clichés. Het blijkt toch moeilijker dan gedacht om een goede tienerserie neer te zetten. Een serie die niet genoeg hype krijgt maar deze absoluut verdient, is het Canadese Fakes. De serie is momenteel te zien op Netflix en een absolute aanrader voor iedereen die houdt van young adult crime met een humoristisch randje. Slim, vlot en met afleveringen die hooguit 25 minuten duren is dit een perfecte serie om te bingewatchen.
Waar gaat Fakes over?
Zoe (Emilija Baranac) maakt een valse ID-kaart. Niet om helemaal los te gaan op feestjes of om alcohol te kopen, maar omdat ze toegang wil tot studiemateriaal van de universiteiten. Ze wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat haar toekomst wordt veiliggesteld. Als Zoe op weg is naar huis wordt ze gebeld door haar bestie Becca (Jennifer Tong) die vraagt of Zoe haar kan komen halen van een feestje. Becca heeft het zwaar thuis, want haar moeder regeert met ijzeren vuist en haar vader heeft een affaire. In de auto vindt Becca de valse ID-kaart van Zoe en betaalt haar 400 dollar om een rijbewijs voor haar te maken. Al gauw realiseren de twee zich dat er veel geld te verdienen valt met deze business. Ze roepen de hulp in van crimineel Tryst (Richard Harmon) om hun business uit te breiden. Het duurt echter niet lang voordat het allemaal mis gaat.
Interessant concept
Een van de meest sterke punten aan de serie is het feit dat de vaart er flink in zit en dat je als kijker de gebeurtenissen vanuit verschillende perspectieven te zien krijgt. In de ene aflevering laat Zoe haar perspectief zien op bepaalde gebeurtenissen en in de volgende aflevering is het de beurt aan Becca. Ondanks het feit dat je de gebeurtenissen dus vaker ziet, is het toch interessant om net die nuances en verschillen te ontdekken.
Aan het einde van de eerste aflevering komen we erachter dat Zoe en Becca intussen een hekel aan elkaar hebben. De vraag is echter hoe het mogelijk is dat deze twee beste vriendinnen op dat punt zijn gekomen. Gedurende de afleveringen vallen de puzzelstukjes langzaam op de juiste plek. Alhoewel we aan het einde van het seizoen nog steeds niet alle antwoorden hebben. Dat is een minpunt.
De combinatie van populair meisje (Becca) en nerd (Zoe) is iets wat vaker is gedaan in YA-series en valt dus onder een cliché. Toch weet Fakes de vriendschap authentiek te maken. De meiden hebben allebei problemen thuis die vrij heftig zijn. Daarnaast ondergaan ze ook allebei een flinke transformatie. Daardoor zit er meer diepgang in de serie die je op het eerste oog niet zou verwachten.
Dit is allemaal ook mede dankzij de geweldige cast. Baranac en Long hebben fantastische chemie samen en spelen hun personages vol overgave. Het is echter vooral Long die de show steelt als Becca. Het is niet makkelijk om een populaire meid sympathiek te maken. Toch lukt het haar. De rest van de cast is ook perfect. Alleen Richard Hammon (The 100) is enigszins een bekend gezicht. De andere castleden zijn niet heel bekend, wat laat zien dat er veel talent rondloopt. Vooral Matreya Scarrwener, die theaternerd Sally speelt, is een genot om te aanschouwen. Dat haar castleden een scene hebben kunnen filmen zonder in lachen uit te barsten is een wonder.
Breek de 4e muur
Visueel gezien ziet Fakes er ook top uit. De serie is kleurrijk en de outfits zijn fantastisch. Samen met een goed verhaal zorgt dit voor een fantastische serie om te bingewatchen. Ook weet Fakes de vierde muur op een overtuigende manier te breken, zonder dat het ongemakkelijk wordt. We hebben dit natuurlijk al eerder gezien bij bijvoorbeeld Deadpool en She-Hulk, maar in een YA-serie komt het eigenlijk weinig voor.
Conclusie
Met maar 10 afleveringen die nog geen half uur duren, is Fakes sowieso een serie die prettig en snel is om te kijken. Het verhaal is goed uitgewerkt, de cast is top en op alle vlakken is deze serie een aanrader. Het is een raadsel waarom Fakes niet populairder is op de streamingdienst.