Breaking Bad is een van de beste series van de afgelopen jaren. Het is vanaf aflevering één tot aan de laatste aflevering spannend. Ook belangrijk: de serie loopt niet langer door dan nodig en heeft precies de juiste spelduur om alle verhaallijnen netjes af te ronden. Sommige series worden maar verlengd tot in den treure, waardoor de kwaliteit er niet beter op wordt. We dachten dus dat Breaking Bad een afgerond hoofdstuk was. En toen was daar El Camino: een Breaking Bad film.
Let op: in deze recensie staan logischerwijze spoilers voor Breaking Bad.
Jesse Pinkman
Wat betreft Walter White is er geen twijfel over mogelijk: die is best wel heel erg dood. Daar hoefde geen nieuw verhaal over verteld te worden, en een prequel zou wel heel saai zijn (Mr. White de scheikunde leraar gaat waarschijnlijk geen kijkcijferkanon worden). Er was slechts één hoofdpersonage dat geen closure had gekregen, al was zijn einde in de serie erg passend: Jesse Pinkman (Aaron Paul).
De laatste keer dat we Jesse zagen, reed hij weg in een El Camino (een type Chevrolet), zijn vrijheid tegemoet. Walter White had hem bevrijd uit de handen van enge neo-nazi’s die hem gevangen hadden gezet om meth voor hen te maken. White maakte aan iedereen daar een einde, en legde zelf ook het loodje. Jesse kreeg van de serie een open einde, en de fans konden zelf bedenken wat er met hem was gebeurd.
Open einde
In El Camino (officiële titel El Camino: A Breaking Bad Movie) starten we meteen waar we zijn gestopt: met Jesse achter het stuur van de El Camino, op weg naar zijn onzekere toekomst. Op zich was deze film helemaal niet nodig geweest. De fans van Breaking Bad konden echt zelf wel een einde voor Jesse verzinnen; of dat nou een ‘hij leefde nog lang en gelukkig’ of een treurig einde was. Open eindes werken lang niet altijd, maar dit was echt een perfect voorbeeld van hoe het wèl kan.
Maar goed, dat weerhield de makers er niet van toch terug te keren naar dit geliefde personage. Zo geliefd zelfs, dat hij langer in de serie bleef dan oorspronkelijk gepland. Eigenlijk zou Jesse namelijk dood gaan aan het einde van seizoen 1, maar maker Vince Gilligan was zo onder de indruk van zowel het personage als de acteur, dat Jesse mocht blijven. Dus wat dat betreft is het geen gekke keuze om juist over Jesse deze film te maken.
Cameo’s
Het helpt in ieder geval dat alle oorspronkelijke cast en crew weer van de partij is, daardoor voelen de personages in ieder geval helemaal hetzelfde. Natuurlijk had dit zonder Aaron Paul helemaal niet gekund. Hij zit in vrijwel alle scenes en pikt zijn personage weer op alsof hij nooit anders heeft gedaan. Het is onverwacht fijn om Jesse (en Paul) weer terug te zien, terwijl dat dus helemaal niet nodig was geweest. Of dit nou een cashcow is of daadwerkelijk een project dat al jaren in de maak is (Gilligan had het er namelijk al over ten tijde van het laatste Breaking Bad seizoen): door El Camino voel je weer wat voor fantastische serie BB was.
Maar: dit is geen Breaking Bad. Ondanks de vele (supertoffe!) cameo’s, de oorspronkelijke cast en de setting, voelt dit toch anders. Dit ademt geen Breaking Bad uit, het mist toch echt dat hele sfeertje. Dit is puur het verhaal van hoe Jesse zijn leven probeert terug te krijgen. Nergens wordt het zo spannend of zelfs beklemmend als in de oorspronkelijke serie.
Conclusie
Ondanks dat dit niet hetzelfde aanvoelt als de serie, is El Camino voor fans een erg vermakelijke film. Aaron Paul is echt fantastisch. De speelduur is ook niet superlang, wat ook wel eens fijn is. Ja, dit scenario hadden we min of meer zelf ook wel kunnen bedenken na dat open einde, maar voor iedereen die toch net wat meer wil na het einde van de serie, is dit een aanrader. Kun je El Camino kijken als je nog nooit Breaking Bad hebt gezien? Nee, dan zul je er weinig van snappen. Ik denk dat alle BB kijkers deze film vroeger of later toch op gaan zetten. Want het smaakt altijd naar meer.
El Camino is nu te zien op Netflix.