In 2015 werden we voor de eerste keer voorgesteld aan Scott Lang (Paul Rudd), die dankzij Hank Pym Ant-Man werd. Het was ook de eerste keer dat we werden voorgesteld aan het Quantum Realm. In het vervolg Ant-Man & The Wasp uit 2018 zagen we iets meer van deze mysterieuze wereld, maar nog steeds niet enorm veel. De kracht van Ant-Man zat hem niet perse zoveel in de actie, maar het feit dat Scott eigenlijk bijna een normale gast is die liever praat over het vechten met de Avengers dan het ook daadwerkelijk te doen. In Ant-Man & The Wasp: Quantumania laat ons eindelijk de absurditeit zien van de Quantum Realm. De film is een prima set-up geworden voor wat er komen gaat, maar als stand-alone film in de Ant-Man franchise verliest het toch zijn identiteit.
Waar gaat Ant-Man & The Wasp: Quantumania over?
In het normale universum is Scott Lang (Rudd) een beroemdheid. Hij wordt herkend op straat, krijgt gratis koffie (omdat de barista denkt dat hij Spider-Man is), en hij is een gepubliceerd auteur met zijn boek “Look Out For The Little Guy!”
De dochter van Scott, Cassie (Kathryn Newton) laat zien dat de appel niet ver van de boom valt. Ze is regelmatig in de gevangenis te vinden omdat ze mensen helpt. Daarnaast werkt ze samen met Hank Pym (Michael Douglas) en Hope (Evangeline Lilly) aan een manier om het Quantum Realm te onderzoeken zonder weer terug te hoeven gaan. Cassie laat haar uitvinding aan iedereen zien, maar Janet (Michelle Pfeiffer) zegt dat ze onmiddelijk de uitvinding onmiddelijk uit moet zetten, aangezien het een signaal stuurt naar hun locatie. Voordat ze dit kunnen doen worden Scott, Hope, Hank, Janet en Cassie allemaal teruggebracht naar het Quantum Realm. Daar ontmoeten ze een oude kennis van Janet die er alles aan wil doen om te ontsnappen.
De eerste helft geeft Star Wars vibes
Quantumania is de eerste keer dat we wat meer van het Quantum Realm zien, en deze wereld is indrukwekkender dan we in eerdere films gezien hebben. Het blijkt dat er toch meer leeft in deze wereld dan we eerst dachten. Het nadeel hiervan is wel dat de eerste helft van de film erg doet denken aan Star Wars. De settings, de personages, de technologie. Het had allemaal in het universum van George Lucas gepast. Dat is jammer, want daardoor wordt het Quantum Realm niet iets dat eigen is van het MCU.
Daar tegenover staat wel dat we meer van de technologie zien waar we in de eerste twee films mee werden lekker gemaakt. Zo zien we gekke schepen en mieren die zo intelligent zijn dat hun technologie beter is dan die van Pym. Daarnaast keert ook Darren Cross (Corey Stoll) terug. Deze keer in de vorm van M.O.D.O.K, met een enorm eng groot hoofd. Hij is het die voor de meeste humor zorgt, al zijn er nog genoeg momenten waardoor je hardop moet lachen.
Jonathan Majors steelt de show
Quantumania heeft enorm veel om neer te zetten en niet genoeg tijd om dit te doen. De set-up die wel het beste is uitgepakt is die van Kang the Conqueror (Jonathan Majors). In flashbacks zien we zijn relatie met Janet en de enorme last die hij meedraagt omdat hij weet hoe alles eindigt. Hierdoor wordt er een personage gecreëerd waar je als kijker toch sympathie voor voelt. Maar vergis je niet, want Majors laat zien dat hij een fenomenale acteur is in deze rol. Ondanks de sympathie verbergt hij nooit hoe gevaarlijk hij eigenlijk is. Alleen daarom al en het feit dat er zoveel verschillende versies van het personage zijn, maakt hem nu al een betere schurk dan Thanos.
Het hele doel van Quantumania lijkt dus voornamelijk om de nieuwe grote schurk te introduceren. Dat is aan de ene kant prima, want Majors is het beste aan de hele film. Helaas komt hierdoor het verhaal van Scott wel in het gedrang. The Wasp had niet eens in de titel hoeven te staan, want we zien maar bizar weinig van Hope. Wel krijgen we meer inzicht in Janet en haar tijd in het Quantum Realm, wat voor een interessante afwisseling en meer inzicht zorgt. De band tussen Cassie en Scott is in deze film ook belangrijker, maar al deze verhaallijnen worden overschaduwd door de set-up van Kang.
Conclusie
Ant-Man & The Wasp: Quantumania geeft ons een idee van hoe de ideale Ant-Man film eruit had kunnen zien. We zien bijna de volledige potentie van Ant-Man, de fantastische technologie en de warmte van de familiebanden. Daardoor weet de film zijn volledige potentie nooit te bereiken. Als set-up voor Kang the Conqueror is deze film wel erg geslaagd. Het is niet de sterkste start voor fase 5, maar als Majors deze energie vast weet te houden, dan moet het beste nog komen.