Wil je stiekem nog even blijven hangen in de Halloweensfeer, maar ben je net als ik een held op sokken? Dan zijn de Kippenvel en de Griezelbusboeken natuurlijk ideaal. Dus wat doe je als je die al zesendertig keer gelezen hebt? Dan pak je deze lijst erbij! Disclaimer: het is een top-3 van boeken die ik gelezen heb met twee bonusssuggesties.
1. Room 13 van award-winning Robert Swindells
Room 13 is een stuk ouder en dus ouderwetser geschreven dan bijvoorbeeld Kippenvel, maar heeft zeker diezelfde sfeer. Als je het verhaal in het originele Engels leest, zitten er ook woorden in als ‘crikey’, wat ik zelf heel gezellig vindt.
Waar gaat Room 13 over?
Somebody was in there. Somebody—or something… There is no room thirteen in the creepy Crow’s Nest Hotel, where Fliss and her friends are staying on a school trip. Or is there? For at the stroke of midnight, something peculiar happens to the door of the linen cupboard next to room 12. And something is happening to Ellie-May Sunderland, too—something very sinister…
Hou er wel rekening mee dat het een kinderboek is
Room 13 is leuk om te lezen, maar je moet niet te hoge verwachtingen hebben. De opbouw zit goed in elkaar en het is spannend, maar wel voorspelbaar. Vooral de climax kan een teleurstelling zijn als je op meer hoop dat één à twee bladzijdes vage, maar zinderende ontknoping. Het eindgevecht is helaas veel te gehaast.
Wat ik persoonlijk jammer vond, is dat alle ‘problemen’/mysteries binnen het boek zijn opgelost, op zo’n manier dat er niets verandert voor de hoofdpersonen. Felicity gaat na haar avontuur gewoon weer verder met haar leven. Het hele verhaal heeft nul consequenties. Aan de andere kant: dit betekent dat je de boeken van Robert Swindells waarschijnlijk door elkaar kan lezen. Ook best relaxed.
2. The House with a Clock in its Walls van John Bellairs
Dit boek was een stuk minder creepy en spannend dan ik verwacht had. Als je dus zoekt naar iets Kippenvelachtigs dat luchtiger en magischer is, moet je The House with a Clock in its Walls hebben. Tovenaars bestaan daadwerkelijk in dit verhaal, dus kun je hele andere dingen verwachten dan bij Kippenvel of de Griezelbus, waar dingen toch ietsje realistischer blijven. Dan vergelijk ik ‘normale’ spoken bijvoorbeeld met een tuin die tot leven komt.
Waar gaat The House with a Clock in its Walls over?
When Lewis Barnavelt, an orphan, comes to stay with his uncle Jonathan, he expects to meet an ordinary person. But he is wrong. Uncle Jonathan and his next-door neighbor, Mrs. Zimmermann, are both magicians! Lewis is thrilled. At first, watching magic is enough. Then Lewis experiments with magic himself and unknowingly resurrects the former owner of the house: a woman named Selenna Izard. It seems that Selenna and her husband built a timepiece into the walls—a clock that could obliterate humankind. And only the Barnavelts can stop it!
Benieuwd naar een vergelijking tussen het boek en de film?
Lees dan deze blog over The House with a Clock in its Walls.
3. Uncle Montague’s Tales of Terror van Chris Priestley
Dit boek vond ik fantastisch. Waarom is het dan nummer 3 op de lijst? Uncle Montague’s Tales of Terror zou ik eerder als ‘eerie’ en gruwelijk, dan als echt eng beschrijven. En er zit meestal een moraal in het verhaal. Het zijn allemaal verhaaltjes die je net een beetje ongemakkelijk maken. Het lijkt wat het format betreft dus ook meer op de Griezelbus dan op Kippenvel. De volledige review lees je hier.
Waar gaat Uncle Montague’s Tales of Terror over?
Uncle Montague lives alone in a big house and his regular visits from his nephew give him the opportunity to relive some of the most frightening stories he knows. But as the stories unfold, a newer and more surprising narrative emerges, one that is perhaps the most frightening of all.
Bonus: Kluitman Horrorlandboeken
Zelf heb ik me nog niet durven wagen aan de Horrorland-collectie van Kluitman. Vooral het eerste boek, ‘Het Poppenhuis’, klinkt heel interessant. Heb jij al ervaring met deze vernieuwde Kippenvelboekenreeks? Laat het weten!
Waar gaat Het Poppenhuis over?
In Het poppenhuis verhuist Josie samen met haar moeder en zusje Anna naar haar oma, die aan de rand van een bos woont. Oma Jeannie houdt er wel een paar rare regels op na. Laat nooit de ramen openstaan als het donker is. Neem geen poppen mee het huis in. En ga nooit, maar dan ook nooit, naar het huis in het bos…
Nora’s mening over de Horrorlandreeks
In deze blog over dunne boekenreeksen voor jongeren benoemde Nora de Horrorlandboeken al. “De novelles lezen snel weg en zorgen er voor dat jongeren weer aan het lezen slaan. Uniek is dat het allemaal horrorboeken zijn. Die heb je niet heel veel voor de jeugd, daarom is dit een topreeks. Een lekker instappunt voor de wat meer volwassen horror.” Aan de ene kant jammer dat het geen boeken van eigen bodem zijn. Aan de andere kant, top dat er meer aanbod is voor jongeren!
Bonus: Jeugdhorror van Sandra J. Paul
Nog meer boeken die ik nog niet heb durven kopen: boeken van Sandra J. Paul. Geen idee of dit vergelijkbaar is met Kippenvel of de Griezelbus, maar ik wilde het toch voor de volledigheid benoemen. De Duistere School is bijvoorbeeld een jeugdhorrorverhaal over een internaat. Op de site van Hamleybooks kun je al haar boeken bekijken.
Waar gaat De Duistere School van Sandra J. Paul over?
Als je op deze school zit, geraak je er nooit meer weg. Op de dag na de Grote Storm staat er plots een nieuw gebouw in het midden van Kraaidorp. De Duistere School wordt het genoemd, een internaat voor alle kinderen die in Kraaidorp wonen. Niemand wil luisteren naar de twaalfjarige Quinten, die als enige zweert dat er iets vreemds aan de hand is in zijn dorp. Zelfs zijn vader en zijn beste vrienden geloven rotsvast dat Bertus en Colette Zwart, de schooldirecteurs, het goed met hen menen. Maar dan verdwijnen de kinderen een voor een.
Wat is jouw favoriete horrorboek en waarom?
Laat het weten en misschien schrijf ik er als horrorhater wel een review over.