Goodreads 2018 jaaroverzicht: mijn jaar in boeken

Ik stel ieder jaar een leesdoel in op Goodreads. Ik zet die heel bewust niet te hoog: ik weet toch wel dat ik geen honderd boeken ga lezen. Het ‘moeten’ lezen is voor mij geen doel, ik lees wat ik wil lezen en of dat nou 12 boeken zijn of 42 maakt me niet uit. Ik doe mee aan de Goodreads challenge omdat je dan in één oogopslag kunt zien welke boeken je al hebt gelezen in een jaar. Dat vind ik super handig. En aan het einde van het jaar krijg je een heel fraai jaaroverzicht. In 2018 had ik mijn doel op 24 boeken gezet. Twee per maand moest wel lukken naast een fulltime baan en een peuter thuis. Ik las er uiteindelijk maar liefst 40! Zo zag mijn Goodreads jaaroverzicht er uit.

Langste en kortste boek

Goodreads 2018 jaaroverzicht: mijn jaar in boeken

Het kortste/dunste boek dat ik las was Rinkeldekink van Martine Bijl. Hierin vertelt Bijl (die iedereen momenteel vooral kent als de eerste presentatrice van Heel Holland Bakt) over de nasleep van haar hersenbloeding die ze in 2015 kreeg. Het is een relatief luchtig boek over een zwaar onderwerp. En dus een kort boek: het heeft slechts 90 bladzijdes en is daarmee het kortste boek dat ik in 2018 las.

Het dikste boek was A Gathering of Shadows van V.E. Schwab met 512 pagina’s. Nog steeds geen wereldschokkende hoeveelheid bladzijdes. Ik weet eigenlijk niet hoe dik het boek precies is, want ik las het als e-book op mijn Kobo. A Gathering of Shadows is het tweede deel in de Shades of Magic trilogie. Ik hoor je vragen: en deel 3 dan? Tsja, daar kwam ik even niet doorheen dus die ga ik dit jaar uitlezen. Ik ben nu ongeveer halverwege. Leuk om te weten: deze trilogie komt begin dit jaar eindelijk uit in het Nederlands, dankzij uitgeverij Boekerij. Hier heet hij de Schemering trilogie.

Het gemiddelde aantal bladzijdes van mijn veertig gelezen boeken was 339.

Popiejopie boeken

Goodreads 2018 jaaroverzicht: mijn jaar in boeken

Daar heb je Rinkeldekink weer. Volgens Goodreads is dit het minst populaire boek dat ik in 2018 las. Slechts 76 andere mensen hebben dat boek ook aan hun Goodreads lijstje toegevoegd. Dat zijn er niet veel. Waarschijnlijk is de score op Hebban wel iets hoger. Rinkeldekink is ook nog relatief nieuw, dus in 2019 zal de score wel iets hoger zijn. Tip: lees dit boek en voeg het ook aan jouw GR-account toe. Dit boek verdient wel wat meer liefde.

In 2018 las ik ook ein-de-lijk de Grisha trilogie van Leigh Bardugo. Het eerste deel van die trilogie, Shadow and Bone, is het meest populaire boek van mijn lijst. Niet zo heel gek: het boek komt al uit 2012, is het eerste deel in een reeks én is supergoed ontvangen door iedereen. Dit boek hebben 223,302 anderen ook toegevoegd.

Ik zie sterren

Goodreads 2018 jaaroverzicht: mijn jaar in boeken

Ik ben redelijk kritisch en geef niet snel vier, laat staan vijf sterren aan boeken. Dat ligt helemaal aan mij, ik snap echt wel dat anderen een boek dat ik drie sterren gaf, een betere waardering geven. Maar goed, doordat ik dus best kritisch ben, lag mijn gemiddelde waardering van deze veertig boeken op een 3,5. Helemaal prima natuurlijk, dat is nog steeds een ruime voldoende. En er zaten ook gewoon wat mindere boeken bij in 2018. Ik kan vooral niet tegen voorspelbaarheid, dan haal ik er al snel een hele ster af. Extra lastig is dat ik al snel iets voorspelbaar vind. Zoals ik al zei: ik ben kritisch.

Van alle boeken die ik het afgelopen jaar las, krijgt The Language of Thorns de hoogste gemiddelde waardering, met een 4,46. Zelf gaf ik dit boek ook de beste waardering van het jaar. Ik wilde 4,5 sterren geven maar dat kan natuurlijk niet, dus ik heb het lekker afgerond naar boven: 5 sterren. Ik vond het gewoon een fantastisch boek. Net als Art Matters trouwens, dat was wel mijn favoriete boek van 2018. Die gaf ik de volle vijf sterren. Kan iemand dat boek ook snel in het Nederlands uitbrengen? Het verdient hier ook een wijder publiek.

Alle veertig titels

Dit zijn de covers van alle boeken die ik in 2018 heb gelezen:

Goodreads 2018 jaaroverzicht: mijn jaar in boeken

2019 Goodreads challenge

Veel mensen zouden nu op 50 boeken gaan inzetten, nu ik de veertig redelijk makkelijk haalde. Maar zoals ik al zei: ik wil niet verplicht lezen. Ik wil niet moeten. Dus heb ik voor 2019 de challenge op 25 boeken gezet, dat vond ik een net iets mooier getal dan 24. Lekker twee boeken per maand lezen, en ieder boek dat ik extra lees is een superfijne bonus. Momenteel heb ik al één boek gelezen (al was ik daar al aan begonnen eind 2018): Helemaal het Einde van Lisette Jonkman. Ik ben op dit moment aan twee boeken bezig: het vervolg op Stephen Fry’s Mythos als fysiek boek (gesigneerd!) en als e-book lees ik nu de nieuwe van Paulien Cornelisse: Taal voor de leuk.

Wil je matties met me worden op Goodreads? Klik hier om naar mijn persoonlijke pagina te gaan. Hoeveel boeken wil jij gaan lezen dit jaar? Laat het me weten in de comments!

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.