Als je denkt aan een sexy sport, dan is tennis niet meteen het eerste wat er in je op komt. Een bal slaan met een racket is nu niet iets waarvan je meteen van je stoel afglijdt. Challenge accepted moet regisseur Luca Guadagnino hebben gedacht. Met zijn nieuwste film Challengers, met Zendaya, Mike Faist (West Side Story) en Josh O’Connor (The Crown) in de hoofdrollen zet hij een verleidelijk beeld neer van een intense driehoeksverhouding. Het is geen perfecte film, maar op de een of andere manier weet het wel de aandacht vast te houden.
Waar gaat Challengers over?
Tashi Duncan (Zendaya) is een voormalige tennis protegé die de overstap heeft gemaakt naar coach na een ernstige blessure. Ze is getrouwd met tenniskampioen Art Donaldson (Mike Faist), maar die blijft de laatste tijd verliezen. Tashi besluit hem in te schrijven voor een Challenger om het zelfvertrouwen van Art weer op te krikken. Dit plan loopt echter anders als Art moet spelen tegen Patrick (Josh O’Connor), zijn voormalige beste vriend en Tashi’s ex-vriend. Als hun verleden en heden samensmelten, lopen de spanningen steeds hoger op. Tashi moet zichzelf afvragen of ze bereidt is om de prijs te betalen die winnen met zich meebrengt.
Een meester in manipulatie
Challengers gaat niet zozeer over tennis. Natuurlijk is het een belangrijk onderdeel van de film, maar in feite gaat de film voornamelijk over emoties en hoe ver iemand bereidt is te gaan om te krijgen wat hij of zij wil. Tashi is een meester manipulator, maar zij is niet de enige. Zowel Art als Patrick wassen hun handen niet in onschuld, ondanks dat zij allebei onderdeel zijn van Tashi’s spelletjes. In eerste instantie hebben Tashi en Patrick een relatie, maar het is Art die de twee tegen elkaar opzet om Tashi voor zichzelf te winnen. Ook Patrick gebruikt de connectie die hij nog met Tashi heeft om zelf vooruit te komen, ten koste van zijn voormalige beste vriend. Kortom, niemand in deze film is goed of slecht en dat zorgt voor een interessante dynamiek.
Het is knap om een film die enkel gaat over de menselijke relaties interessant te houden, maar de drie hoofdrolspelers weten je aandacht goed vast te houden. Hoewel we er nooit achter komen wat de echte intenties zijn van Tashi, speelt Zendaya haar op een manier waarop je naar haar blijft kijken. Ook Faist en O’Connor zijn magisch om naar te kijken, en de chemie tussen het drietal werkt heel goed.
Visueel indrukwekkend
Visueel gezien is Challengers een erg indrukwekkende film. Emoties worden duidelijk overgebracht door middel van extreme close-ups waardoor je iedere zweetdruppel en oogbeweging goed kunt volgen. Op een gegeven moment ben je als kijker zelfs de bal in de spannende slotwedstrijd, en wordt je van de ene kant naar de andere geslagen alsof je onderdeel van de film bent. Een interessante keuze, maar wel eentje die de film levendig houdt.
Er is veel commentaar over dat Challengers te sexy zou zijn, maar dat valt op zich wel mee. Ja er wordt wat afgezoend, maar er komen geen expliciete scenes in de film voor. Is het dan een film die je met het hele gezin kunt kijken? Dat ook weer niet, want er is wel veel seksuele spanning gaande. Wat dat betreft is de toch iets te volwassen.
Conclusie
Challengers is een interessante film die de grenzen van de menselijke psyche opzoekt en erachter probeert te komen hoever iemand wil gaan om te krijgen wat hij of zij wil. Het is een visueel mooie film, maar had wellicht iets korter kunnen zijn. Al met al een prima film die je zal verrassen.