Netflix Tip: You is een goed geslaagde thriller

Tegenwoordig staan onze levens in het teken van social media. We delen onze vakantiefoto’s online, willen zoveel mogelijk volgers en likes verzamelen en daarmee hopen we dat mensen ons daardoor leuker gaan vinden. Er zijn nu influencers die hun hele hebben en houden online gooien in ruil voor geld. Dat er ook een keerzijde zit aan het delen van alles wordt laten zien in de nieuwe Netflix serie You. De serie is gebaseerd op het boek met dezelfde naam, geschreven door Caroline Kepnes. Het eerste seizoen bestaat uit tien afleveringen, waarin Penn Badgley (Gossip Girl), Elizabeth Lail (Once Upon A Time) en Shay Mitchell (Pretty Little Liars) de hoofdrollen vertolken.

Waar gaat het over?

De serie volgt de manager van een boekwinkel genaamd Joe Goldberg. Op een doodnormale werkdag komt er een vrouw de winkel binnen en Joe is op slag verliefd. Door haar creditcard gegevens te gebruiken weet hij belangrijke gegevens te achterhalen. Joe gaat op zoek naar het meisje genaamd Beck en laat de ontmoetingen die volgen op toeval lijken. Naarmate de twee verliefd worden, raakt Joe alleen maar meer geobserdeerd. Hij doet er alles aan om Beck aan hem te binden. Zelfs het vermoorden van degenen die hij als obstakels ziet.

Een spannende serie

Het unieke aan de serie You is we in vrijwel iedere aflevering meegenomen worden in het gedachteproces van Joe. Joe vertelt wat hij denkt terwijl hij Beck voor het eerst ziet of als hij bepaalde handelingen uitvoert. Bij veel series zou dit op den duur irritatie opwekken, maar bij You werkt het simpelweg omdat je als kijker wilt weten waarom hij bepaalde dingen doet. Het is overduidelijk dat hij een psychopaat is, maar dat heeft hij zelf niet in de gaten. Dat zorgt ervoor dat iedere aflevering interessant is om te kijken en je geboeid blijft. Hoewel veel series vaak een overduidelijke good guy en bad guy hebben, ligt dat bij You een stuk gecompliceerder. Natuurlijk weten we allemaal dat Joe geen goed mens is, maar soms doet hij dingen die juist wel goed zijn. Ondanks het feit dat je een hekel krijgt aan hem als persoon, zijn er ook de verradelijke momenten dat je ergens toch hoopt dat het allemaal goed komt tussen Beck en Joe. De grootste reden hiervoor is dat ieder personage geheimen heeft. Geen enkele persoon is helemaal goed of helemaal slecht. Dat zorgt ervoor dat de personages heel erg echt aanvoelen en dat geeft de serie de spanning en dynamiek waardoor je blijft kijken.

You is in principe een anti-liefdesverhaal. De serie weet ook op een accurate manier kritiek te leveren op de huidige Kijk-Mij-Nou cultuur waarin veel jonge mensen verstrikt zijn. Dit commentaar wordt vrijwel altijd door Joe gegeven, die zichzelf als een soort van redder ziet.

Goed acteerwerk

Het acteerwerk is ook erg goed in deze serie. Shay Mitchell speelt de onbetrouwbare beste vriendin met verve. Elizabeth Lail weet de vermeende onschuld van Beck goed uit te beelden, maar ondertussen weet je als kijker dat er meer speelt. Zelfs John Stamos komt er in voor. Toch is het vooral Penn Badgley weet het personage van Joe erg realistisch te spelen. Dit was geen makkelijke taak, dat geeft hij in veel interviews toe. Het sterke aan de manier waarop hij Joe neerzet is dat je als kijker geboeid blijft. Hij is charmant en ondanks het feit dat we bewust willen dat hij niet slaagt in zijn missie, vinden we het onbewust niet erg wat hij doet. Op een of andere manier weet Badgley je op sommige momenten te overtuigen dat wat Joe doet misschien wel het juiste is. Natuurlijk vraag je je snel daarna af waarom je sympathie hebt voor een psychopaat. Dat is het leuke aan You. Het is in principe een grote mindfuck die tien afleveringen lang interessant weet te blijven, mede door het excellente werk van de cast.

Conclusie

You begon als een Lifetime serie, iets wat niet per definitie veel kijkers trekt. Nadat Netflix de serie overnam is het een fenomeen geworden, en dat is ook terecht. De afleveringen zijn gemiddeld rond de 42 minuten, dus prima om te binge-watchen. Een aanrader dus.

Ondertussen heeft Netflix de serie overgenomen en zal het tweede seizoen volgend jaar in de herst verschijnen. Wij kijken er in ieder geval al naar uit.

 

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.