Dat de meeste romcoms cliché zijn, dat weten we nu wel. Natuurlijk is dat ook niet echt een probleem. Soms is het fijn om niet na te hoeven denken als je een film kijkt. Maar dan moet er wel genoeg zijn om nog wel van te genieten. Helaas is er weinig te genieten tijdens het kijken van The Royal Treatment met Aladdin–ster Mena Massoud en Laura Marano in de hoofdrollen. Geen chemie, geen goed verhaal en vrijwel geen humor wat toch essentieel is voor een komedie.
Waar gaat The Royal Treatment over?
Izzy (Marano) runt haar eigen kapsalon in New York. Ze werkt hard, maar er is een louche figuur die namens de huurbaas iedere maand geld komt claimen. Daardoor kan Izzy haar droom om de wereld rond te reizen niet waarmaken. Het geluk lijkt haar echter toe te lachen als ze een belletje krijgt. De butler van de Laviaanse prins Thomas vraagt of ze tijd heeft om de prins te knippen. Eigenlijk probeerde hij een andere duurdere kapsalon te bellen, maar er ging iets mis.
Izzy neemt de opdracht aan, maar vertrekt nadat ze ziet hoe een bediende wordt behandeld. Thomas wil er echter alles aan doen om het goed te maken en komt naar de kapsalon toe. Zij knipt zijn haren en wordt later uitgenodigd om het haar en de make-up te doen van Thomas zijn bruid. Izzy grijpt deze kans meteen aan met alle gevolgen van dien.
Izzy is een Mary Sue
Een Mary Sue? Jep, een vrouwelijk personage die geen enkel slechte eigenschap heeft. Izzy is zorgzaam. Ze komt op voor arme mensen. Iedereen vindt haar helemaal fantastisch en daardoor is ze dodelijk saai. Natuurlijk kan een personage goed zijn, maar het is erg ongeloofwaardig als iemand geen enkele slechte eigenschap heeft. Daardoor is het totaal oninteressant om Izzy als hoofdpersonage te hebben. Haar twee vriendinnen, die luid en irritant zijn, zijn leuker om naar te kijken. Dit is niet de schuld van Marano. Ze doet haar best en ze is charmant genoeg. De manier waarop haar personage is geschreven is echter niet fantastisch.
Dan hebben we onze prins Thomas. Massoud wist in Aladdin te laten zien dat hij het in zich heeft om een goede leading man te zijn. Helaas mag hij in The Royal Treatment vooral knap zijn. Natuurlijk is er een flinterdunne verhaallijn over dat hij behandeld wil worden als echt persoon. Eerlijk is eerlijk, dat verhaal hebben we nu al te vaak gezien in Netflix films waar een prins in voorkomt.
Hebben we dan in ieder geval goede romantiek? Nee, ook niet echt. Marano en Massoud hebben een sterke vriendschappelijke chemie, maar van een romantische klik is geen sprake. Je gelooft niet dat er iets is tussen de twee. Wederom toch wel een essentieel onderdeel van een romantische komedie.
Redelijke goede world-building
Is er dan niets positiefs te melden? Jawel hoor. Wat de film mist in romantiek en humor, komt wel weer terug in de manier waarop Lavania is gecreëerd. Doordat Izzy regelmatig het dorp vlakbij het paleis bezoekt, komen we meer te weten over de wereld waarin Thomas leeft. De vraag is wel waarom deze films (zoals The Christmas Prince en The Princess Diaries) zich altijd afspelen op een plek met ongeveer dezelfde naam. Lavania, Aldovia, Genovia. Iets creatiever mag wel. Maar dat ter zijde.
Zoals al eerder vernoemd is er ook weinig humor in de film. Enige slapstick hier en daar, maar dat doet weinig. Er is een heel stuk waarin de twee vriendinnen van Izzy (vraag me niet hoe ze heten), het aan de stok krijgen met een strenge Franse dame. Dit deel was bedoeld als het hoogtepunt van komedie, maar het heeft het tegenovergestelde effect op je lachspieren.
Maar zijn er dan in ieder geval mooie kostuums om naar te kijken? Ben je gek. Thomas mag dan wel een prins zijn, maar hij kleedt zich als een overwerkte vader op all-inclusive strandvakantie in Zuid-Frankrijk voor het grootste deel van de film. Er wordt ons niets gegund.
Conclusie
Het meest positieve aan The Royal Treatment is dat hij erg makkelijk wegkijkt. Je kunt ook andere klusjes doen ondertussen zonder de draad kwijt te raken. Eerlijk is eerlijk, dit is een film die je al honderd keer eerder hebt gezien, alleen dan beter. Het is jammer, want met een beter script en iets meer romantiek en humor had het best een leuke film kunnen zijn. Ach ja. Misschien moeten we maar accepteren dat de gouden dagen van de romcom voorbij zijn. Je kunt beter The Princess Diaries opzetten dan deze film.