Het is nog heel even wachten en dan kunnen we eindelijk gaan kijken naar The Rings of Power, de serie die zich afspeelt in Midden-Aarde. Al een hele tijd geleden wist Amazon de rechten voor de serie te bemachtigen. De boeken en de originele films zijn nog altijd ontzettend populair en velen vragen zich dan ook af wat zo’n serie nog kan toevoegen. En waarom zien we in de trailer wel een paar bekende gezichten, maar geen hobbits? Dat is allemaal makkelijk uit te leggen. De originele films vonden namelijk plaats in de zogeheten third era van Midden-Aarde. The Rings of Power gaat een sequel zijn en vindt plaats in de second era. Maar wat gebeurde er toen eigenlijk allemaal?
Niet in de boeken
Er is niet enorm veel bekend over wat er zich in dit tijdperk heeft afgespeeld, omdat er geen boeken over zijn verschenen. Alleen in de bijlagen van The Lord of The Rings, in bepaalde delen van The Silmarillion en in compilaties zoals The Unfinished Tales en The History of Middle-Earth is er informatie te vinden. Door het feit dat de rechten die verkregen zijn erg ingewikkeld blijken, mogen ze in de serie alleen maar informatie halen uit The Hobbit en The Lord of the Rings boeken. Dus dat betekent dat de serie zich vooral zal baseren op de bijlagen en eventuele liedjes of referenties uit die teksten. Maar wat gebeurde er nu precies in deze eeuw en hoeveel daarvan gaan we terug zien in de serie?
Het begin
The First Age eindigde na de zogeheten War of Wrath. In deze oorlog werd de duistere Morgoth verslagen. Voordat hij de macht wilde overnemen stond Morgoth bekend als Melkor, een Valar, oftewel een van de mindere Goden. Tijdens deze oorlog hielpen mensen, elven en Valar elkaar om Morgoth te verslaan. Uiteindelijk waren ze hier succesvol in. Hij werd gevangen genomen in een tijdloze leegte waar hij niet uit kon ontsnappen. Deze verschrikkelijke oorlog had veel impact op Midden-Aarde. Een deel ervan zonk zelfs in de zee. Na de oorlog vertrokken de Elven naar het Westen. Er vormden zich overal nieuwe beschavingen.
The Second Age begon met twee belangrijke locaties: de Grijze Havens en Lindon. Círdan stichtte de eerste en Gil-galad, de hoogste authoriteit van de elven, stichtte de laatste. Maar er is een andere locatie die een paar decennia later ontstond die vooral belangrijk is in deze eeuw: Het eiland Númenor.
Númenor
Na de oorlog hadden de Valar medelijden met de mensen die meevochten om Morgoth te verslaan. De Valar gaven hen een eiland genaamd Númenor. Het eiland kwam omhoog uit de zee. De eerste koning van Númenor was Elros, zoon van Earendil. Onder zijn heerschappij ging het goed met de inwoners. Hun levensverwachting was hoger dan die van andere mensen in Midden-Aarde.
De Númenoreanen waren mensen die hun tijd ver vooruit waren. Ze waren intelligent, hadden geavanceerde wapens en een ver ontwikkelde cultuur. Velen van hen gingen naar het vasteland om daar als leraren aan de slag te gaan. Toch werden ze verboden door de Valar om te ver West te zeilen, zodat ze de Undying Lands niet zouden verstoren. Stervelingen waren daar niet welkom. In eerste instantie gehoorzaamden ze. Toch waren er een aantal Númenoreanen die vonden dat zij ook recht hadden op onsterfelijkheid, net al de goden en de elven. Ze hunkerden naar meer macht en begonnen delen van Midden-Aarde te kolonialiseren.
De Ringen
Tegelijkertijd, in Mordor, was er een luitenant van Morgoth genaamd Sauron bezig om een plan te verzinnen om zijn meesters kwaad terug te brengen naar Midden-Aarde. Sauron, eens een Maia, was nu een meester van de duisternis. Hij kon zijn lichaam transformeren. Sauron deed dit in een poging om de elven te manipuleren. Vermomd als de knappe Annatar werd Sauron vrienden met een aantal Elven, een daarvan een elf genaamd Celebrimbor. Hij leerde hen de duistere kunsten en tovenarij. Uiteindelijk overtuigde hij Celebrimbor en zijn vakmensen om de Ringen van macht te maken als cadeau voor de elven.
Maar in het geheim maakte Sauron een eigen ring waarmee hij de rest in zijn macht wilden houden. Zijn plan werd echter onmiddelijk gedwarsboomd. De elven wisten dat er iets niet in de haak was en verstopten drie ringen. Sauron gaf de overige ringen aan de dwergen en aan mensen. De dwergen wisten de macht voor het grootste deel te weerstaan. De mensen hadden minder geluk. Deze mensen werden de Nazgûl.
Sauron werd steeds machtiger en de oorlog die bekend stond als de Oorlog van Elven en Sauron brak uit om zijn macht te doorbreken. Een leger van elven en Númenoreanen wist hem terug te sturen naar Mordor, maar daar werd zijn macht en invloed alleen maar groter.
Sauron komt aan in Númenor
De 25ste koning van Númernor, Ar-Pharazôn, bracht zijn legers naar Midden-Aarde. Ze arriveerden bij het fort van Sauron en dwong hem zich over te geven. Sauron deed alsof hij zich over gaf en kwam als gijzelaar in Númenor terecht. Hij was hier erg blij mee. Doordat hij gevangen was kon hij makkelijker bij de mensen van Númenor, die makkelijker te manipuleren waren.
De Númenoreanen waren inderdaad makkelijk te manipuleren. Sauron wist de koning en zijn volgelingen ervan te overtuigen dat als ze Morgoth zouden aanbidden, deze hen onsterfelijk zou maken. Gedurende deze tijd richtte de koning een tempel op voor Morgoth. Het was een nare plek waar mensen werden opgeofferd en het fanatisme groeide.
Ar-Pharazôn wilde meer macht en hij was onder de invloed van duistere magie. Daardoor besloot hij zijn leger naar de Undying Lands te leiden om daar de Valar te confronteren en de macht over te nemen. Maar de belangrijkste god van de Valar, Ilúvatar, stak daar een stokje voor. Hij nam de koning gevangen, veranderde de vorm van de aarde van plat naar rond (zodat stervelingen de Undying Lands niet meer konden bereiken) en hij zonk het eiland van Númenor. Alle mensen op het eiland kwamen om. Sauron was op dat moment op het eiland, vermomd als een man. Door deze gebeurtenis raakte hij de mogelijkheid om te transformeren kwijt, maar hij stierf niet. Hij keerde terug naar Mordor om zijn moment om toe te slaan af te wachten.
De oorlog van de laatste alliantie
Voordat Númenor zonk, voorzag een van de inwoners genaamd Elendil de tragedie en hij ontsnapte van het eiland. Elendil was een van de weinige mensen die trouw bleef aan de Valar, en dus werd hij gespaard samen met zijn familie en zijn volgers. Deze mensen vertrokken naar Midden-Aarde en stichtte daar de koninkrijken van Gondor en Andor, vlakbij Mordor.
Sauron was niet blij met deze informatie. Nadat hij weer op krachten was lanceerde hij een verrassingsaanval op Minas Ithil, een fort van Gondor. Zijn duistere leger nam de stad over en verbrandde de witte boom, een symbool van het rijk. Minas Ithil werd later bekend als Minas Morgul.
Elendils zonen Isildur en Anárion verdedigden hun koninkrijken. Samen met hun vader en de Gil-Galad vormden ze de laatste alliantie tussen elven en mensen. Hun missie was om Sauron voor goed te verslaan.
De mensen en elven spendeerden jaren om een leger bij elkaar te vinden, wapens te maken en een oorlog voor te bereiden. Later werkten ze samen met de dwergen en marcheerden ze naar Mordor. Er vonden verschillende gevechten plaats op weg daar naar toe. Velen stierven en beide legers werden zwakker. De oorlog bereikte het hoogtepunt in de belegering van Barad-dûr, die zeven jaar duurde. Anárion stierf in deze tijd doordat hij verpletterd werd door een steen.
Uiteindelijk wisten Elendil en Gil-galad Sauron te verwonden, maar ze stierven allebei. Isildur kwam naar voren en wist de One Ring van Saurons hand af te snijden, waardoor zijn leger werd verslagen en de Tweede Eeuw ten einde kwam. Dit gevecht zien we ook als een proloog in de originele trilogie.
Wat gebeurde er daarna?
Na de oorlog werd Isildur koning van Gondor en Arnor. Hij werd later vermoord door Orcs en raakte de One Ring kwijt. Deze kwam in handen van een hobbit genaamd Sméagol. De rest van het verhaal kennen we natuurlijk. Er is dus genoeg waar The Rings of Power over kan gaan, maar er is ook nog veel ruimte om andere dingen te doen.
We zullen het vanaf 2 september zien als de serie eindelijk uitkomt op Amazon Prime.