Maandenlang waren er veel speculaties over de nieuwste MCU film Spider-Man: No Way Home. Wie zou erin te zien zijn? Wat zou er met Peter Parker gebeuren? Gaat de film überhaupt wel in de bioscopen verschijnen? Allemaal vragen die nu beantwoord worden aangezien your friendly neighborhood Spider-Man eindelijk op het grote doek is verschenen. Maakt het alle verwachtingen waar? Zeker! De film zit boordevol verwijzingen en is een fanservice op een goede manier. Wat ons betreft is dit de Marvel film van het jaar, en wellicht wel een van de beste films die het MCU te bieden heeft.
Waar gaat Spider-Man: No Way Home over?
Peter Parker (Tom Holland) heeft een groot probleem nu de hele wereld weet dat hij Spider-Man is. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van Mysterio en heeft voor -en tegenstanders waar hij mee moet omgaan. Als zijn nieuwe bekendheid echter gevolgen heeft voor zijn vrienden, besluit Peter een drastische maatregel te nemen. Hij roept de hulp in van Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) om een spreuk uit te spreken die ervoor zorgt dat iedereen Peter zal vergeten. Dit gaat echter fout waardoor er ongenode gasten uit andere universums naar hier komen.
Multiverse in kindertaal
Spider-Man: No Way Home moet even op gang komen. In het begin ligt de focus voornamelijk op hoe Peter omgaat met de dood van Mysterio maar dat verandert al snel. Peter realiseert zich dat zijn vrienden ook lijden omdat ze bevriend zijn met publieksvijand nummer 1. In zijn wanhoop maakt hij een keuze die grote gevolgen heeft, maar hij realiseert zich ook dat hij degene is die dit moet oplossen. De opzet van de multiverse wordt op een prima manier uitgelegd. We weten intussen al dat als Doctor Strange in de buurt is, er wel iets met magie gaat gebeuren. Zelfs voor kijkers die niet in de MCU zitten wordt het begrip makkelijk uitgelegd. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat No Way Home te kijken is zonder enige voorkennis.
De ontwikkeling van Peter Parker
In de trailer zagen we al een aantal bad guys uit eerdere Spider-Man films voorbij komen. Vooral Doc Ock en the Green Goblin zijn hierin interessant, al worden de andere slechteriken ook interessanter gemaakt dan in hun originele films. De film heeft veel personages, maar weet in die 2,5 uur er toch voor te zorgen dat zelfs de bad guys een diepere laag krijgen.
Wat echter interessanter is, is de ontwikkeling van Tom Hollands Spider-Man. Waar eerdere films de nadruk legde op hoe jong en vaak naïef hij is, geeft No Way Home ons een diepere laag. Peter wordt verscheurd door de keuze om anderen te helpen, maar kan moeilijk omgaan met de consequenties die dat met zich meebrengt. No good deed goes unpunished en dat is ook hier zeker het geval. We krijgen een rauwere versie van Peter te zien. Holland is een getalenteerde acteur die de emotie op excellente wijze weet over te brengen. Een van de betere beslissingen in het MCU was hem casten als Spidey.
Verlegt de limieten van het MCU
Eerder was het MCU nog erg gebonden aan regels waar een Marvel film aan moest voldoen. In de laatste paar films is die constructie overboord gegooid en dat is ook bij No Way Home het geval. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de grote CGI gevechten er niet meer zijn. Toch is het ook visueel zo’n enorm spektakel dat ieder shot genieten is. Zeker tijdens de climax is de spanning om te snijden. De 2,5 uur vliegt voorbij.
Conclusie
Spider-Man: No Way Home is een voorbeeld van een bijna perfecte superheldenfilm. Er zitten veel easter eggs in en genoeg fanservice om de Marvelfans gelukkig te maken. Als dit de richting is waar de MCU op gaat, dan zitten we de komende tijd gebakken.