Lange tijd moesten vrouwelijke superhelden het doen met bijrollen in grote films. De mannen die redden de aarde wel en de vrouwen moesten vooral mooi zijn. Want films met vrouwelijke helden in de hoofdrol, die brengen geen geld in het laatje. Ten minste, dat dacht Marvel Entertainment CEO Ike Perlmutter in 2015. Hij had een punt over Catwoman en Electra. Het waren echter niet de personages die niet aansloegen, maar gewoon het feit dat die films heel erg slecht waren. In 2017 bracht Wonder Woman verandering in het idee dat vrouwelijke helden geen geld in het laatje brengen. De film was een succes en Marvel kwam als antwoord met Captain Marvel, die ook vrij succesvol was. Er was echter een geliefd vrouwelijk personage uit het MCU die alsmaar geen solofilm kreeg. Natasha Romanoff, ook wel bekend als Black Widow, werd constant overgeslagen. Het heeft jaren geduurd, maar nu heeft ze eindelijk haar moment in de spotlight. Gelukkig is Black Widow ook een ontzettend goede film die laat zien dat vrouwen ook de wereld kunnen redden.
Waar gaat Black Widow over?
Black Widow begint met een deel van Natasha’s kindertijd en hoe ze uiteindelijk spion is geworden. Fast forward naar jaren later. Natasha is op de vlucht voor de Amerikaanse autoriteiten, na de gebeurtenissen in Civil War. Ze weet te ontsnappen en zoekt haar heil op een verlaten plek. Het duurt echter niet lang voordat het verleden Natasha inhaalt. Een mysterieuze vijand lijkt het op haar te hebben gemunt, en ze moet oude familiebanden herstellen om haar vijanden te verslaan.
Veel actie
Het interessante gegeven van een personage als Black Widow, is dat ze geen superkrachten heeft. De meeste andere Marvel films leunen erg op de CGI om te laten zien hoe sterk de held in kwestie is, maar die optie is er voor Natasha niet. Vandaar dat de actie vooral komt van strak gecoördineerde vechtscènes, die het hart van iedere liefhebber van martial arts sneller doen kloppen. De film ziet er prachtig uit en hoewel de actie niet altijd even geloofwaardig is, haalt je dat niet perse uit het verhaal. Zo valt Natasha wel erg vaak van grote hoogtes naar beneden. Ieder normaal mens zou al in drie stukken hebben gelegen, maar hey, the show must go on.
Als je de film vergelijkt met de series die nu uit zijn, vertelt Black Widow meer een politiek verhaal zoals Falcon and the Winter Soldier, en is het minder absurd zoals Wandavision of Loki. De film heeft humor, maar snijdt ook het gevoelige onderwerp aan van het misbruik van vrouwen en meisjes, die vaak als vuil op straat belanden. Daarbij wordt er ook een opmerking gemaakt over het verwijderen van geslachtsorganen om zo de controle over een widow te krijgen. Het zijn diepe onderwerpen voor een Marvel film, maar goed dat ze aan bod komen.
Personages maken de film
Het MCU is niet zo groot geworden vanwege de actie, maar vanwege de personages waar we veel om geven. Black Widow is de perfecte film die die visie ook onderschrijft. De cast maakt de film. We weten natuurlijk allemaal al dat Scarlett Johansson een fantastische Natasha is. In de film wordt ze echter bijgestaan door Florence Pugh als haar adoptiezusje Yelena, haar neppe vader Alexei gespeeld door David Harbour en haar neppe moeder Marina, gespeeld door Rachel Weisz. Pugh straalt in haar rol. Ze is de perfecte balans tussen sarcastisch, gevoelig en een bad-ass. We gaan haar sowieso terugzien in de aankomende Hawkeye serie, en dat is maar goed ook. De chemie tussen haar en Scarlett is fantastisch, maar alleen kan ze het ook prima redden.
David Harbour is ook perfect als de volslanke Red Guardian, die stoer doet maar eigenlijk een klein hartje heeft. Rachel Weisz speelt perfect op Harbour in, en het viertal is dan ook een overtuigende disfunctionele familie. Het is deze gevoeligheid en imperfectie van de personages die een diepere laag geven aan het geheel.
Het enige jammere is dat de vijand niet zo heel dreigend is. Hoewel Taskmaster in de comics een mysterie is, wordt de identiteit van het personage in Black Widow wel onthuld. Helaas voelt deze vijand nooit echt dreigend. De andere grote vijand ook niet echt. Het is meer het innerlijke conflict van Natasha die de film interessant maakt.
Conclusie
Het is jammer dat dit de laatste keer is dat we Scarlett in actie zien als Black Widow, maar het is een mooie en verdiende afsluiter voor het personage. Wat blijkt? Vrouwelijke superhelden brengen nog altijd geld in het laatje. Zo bracht Black Widow in het openingsweekend al 80 miljoen dollar op in de Amerikaanse bioscopen en nog eens 60 miljoen via Disney+. Wij raden echter aan om de film in de bioscoop te bekijken als je de kans hebt. De actie komt op het grote scherm toch net iets beter over.
Lees ook onze vernieuwde Marvel kijkgids.