Indiana Jones – Raiders of the Lost Ark is dé avonturenfilm. Het is spannend, sfeervol, grappig en bevat een jonge Harrison Ford. Wat wil je nog meer? Fantastische muziek? Hallo John Williams! Cringy en ook hele vette special effects? Check. Afschuwelijke en iconische dialogen? Dubbelcheck. Dat Indy niet canonically een relatie had met Marian toen ze nog minderjarig was? Dan heb je helaas pech. Maar verder is Raiders of the Lost Ark echt perfect. Echt.
Waar gaat Indiana Jones – Raiders of the Lost Ark over?
Verrassing: over het verkrijgen naar de verloren ‘Ark of the Covenant’.
“Set in 1936, the film stars Harrison Ford as Indiana Jones, a globetrotting archaeologist vying with Nazi German forces to recover the long-lost Ark of the Covenant which is said to make an army invincible. Teaming up with his tough former romantic interest Marion Ravenwood (Karen Allen), Jones races to stop rival archaeologist Dr. René Belloq (Paul Freeman) from guiding the Nazis to the Ark and its power.”
Indiana Jones komt ‘uit een andere tijd’
Raiders of the Lost Ark is geen ‘goede’ film, maar het blijft vermakelijk. Zelfs als je hem al voor de twintigste keer kijkt. Dan leer je wel door de stereotyperingen en cultural appropriation heen kijken, maar dat maakt ze niet oké. Ook Marians rol als soort van stoere damsel in distress die eigenlijk niets zelf kan, zou tegenwoordig anders ingestoken worden. Kijk maar naar de nieuwste Indiana Jones film. En het gebrek aan persoonlijke ontwikkeling en het matige acteerwerk, dat vergeven we de personages ook wel. De epische shots waarin Indy uit de schaduw stapt, maken dat wel goed.
Minder CGI, meer beter
Er zijn ook dingen uit die andere tijd die juist supergaaf zijn. Stel je eens voor dat je een scène probeert te filmen met een kamer vol krioelende slangen. Tegenwoordig zou je een minuutje een groengeschilderde ruimte filmen en daarna druk je een paar knoppen op je toetsenbord in. Hoppa: digitale slangen galore. Voor Indiana Jones was de oplossing om zo’n beetje alle reptielenwinkels in Europa leeg te kopen (bijna 10.000 slangen). En dat geldt voor alle effecten in de film. Vrijwel alles wat je ziet is echt of een miniatuur. Dat geeft de film een veel “voelbaarder” gevoel dan de CGI-films van tegenwoordig.
John Williams, Steven Spielberg, George Lucas
Indiana Jones is een film waar alle grote namen uit de late 70s en begin 80s samenkomen om al hun talent tegenaan te gooien. De muziek van de legendarische John Williams (Star Wars, Jaws, Jurassic Park) in combinatie met regie van een jonge Steven Spielberg en natuurlijk George Lucas die nog niet eens klaar was met de originele Star Wars-trilogie.
De eerste scène is eigenlijk het beste aan Raiders of the Lost Ark
Iconischer dan Indiana Jones die een gouden beeldje probeert te verwisselen met een zak zand kan haast niet. De spanning die wordt opgebouwd. De handgebaren. De gezichtsuitdrukkingen. En natuurlijk de enorme rollende rots die volgt. Ondanks dat je weet dat er nog een hele film volgt die letterlijk ‘Indiana Jones’ heet, blijf ik me afvragen of hij het dit keer wel redt. Wel jammer dat deze eerste scène het beste aan de film is. Vooral als je de film vaker hebt gezien, kan het wat langdradig worden.
Indiana Jones is nostalgie ten top
Als je op zoek bent naar een nostalgische filmmarathon, zal Indiana Jones waarschijnlijk ergens bovenaan dat lijstje staan. En terecht. Indiana Jones zet de toon voor avonturenfilms zoals The Mummy, The Librarian, National Treasure en Jungle Cruise. Maar is Raiders of the Lost Ark de beste uit de serie? Lees verder in de recensie van Temple of Doom and find out!