Het is een epische saga die geeks over de gehele wereld al twee dagen in zijn greep houdt. Niemand had het aan zien komen, en toch is het gebeurd. Spider-Man is niet meer in de MCU. Disney en Sony konden niet meer tot een deal komen, waardoor Sony de webslinger tot as laat vervagen in de Marvel Cinematic Universe. Er is geen snap die dit ongedaan kan maken, maar hoe zit het eigenlijk allemaal? En wat betekent dit voor Tom Hollands versie van Spider-Man en eventuele nieuwe Spider-Man films?
De deal uitgelegd
In 2015 kwamen Sony en Marvel tot een mooie deal. Kevin Feige zou Sony helpen de Spider-Man films te ontwikkelen, in ruil voor rechten om de held ook in de MCU films te mogen gebruiken. Sony zou voor de solofilms betalen en daar dus ook de winst van opeisen. Disney zou 5% van de opbrengst van de eerste dag krijgen en ook al het geld van de merchandise. Daar tegenover stond dat Disney alle opbrengsten van de Avengers films mocht houden. Op zich een prima deal.
Vijf films later is de situatie anders. Disney wilde graag een 50/50 deal. Sony had daar geen trek in en wilde de situatie houden zoals hij was. Sony is zelf bezig een universum te ontwikkelen en met Venom en Into The Spider-Verse lieten ze zien dat ze ook succesvol kunnen zijn.
Voor Marvel is het verlies van Spider-Man disastreus voor zowel de verhaallijnen als de productie. Er wordt gepraat over mogelijke nieuwe onderhandelingen.
Waarom is Spider-Man zo belangrijk in de MCU?
De webslinger maakte zijn Marvel debuut in Captain America: Civil War. Toen die film aangekondigd werd, was de deal tussen Sony en Disney nog niet rond. Vandaar dat er twee scripts werden geschreven. Eentje met Spider-Man en eentje zonder. Van de 11 films in fase 3, kwam Spider-Man er in 5 voor. De held was vooral belangrijk voor MCU grondlegger Tony Stark. Zijn verhaallijn eindigde in principe na Iron Man 3, waarna hij in Age of Ultron de verkeerde kant op leek te gaan. Peter Parker bracht hem terug het goede pad op en zorgde ervoor dat Stark een vaderfiguur moest zijn. Hij begon om Parker te geven, waardoor hij weer een doel had in de Infinity Saga, vooral na Parkers dood.
Voordat bekend werd dat Spider-Man in de MCU terecht zou komen, was het ook al bekend dat Stark dood zou gaan. Zijn arc leidde daar wel heen. Toch miste er nog een puzzelstukje en Peter Parker zorgde er voor dat Stark een goede motivatie had om te doen wat hij heeft gedaan. Daarnaast zijn de Spider-Mans films ook twee van de betere in de MCU.
Hoe zit het met Spider-Man in de toekomst van de MCU?
Spider-Man zal niet in fase 4 zitten van de MCU. Tijdens San Diego Comic Con werd er in ieder geval geen film aangekondigd waarin hij een rol zou spelen. Er wordt gezegd dat zijn derde solofilm in juli 2021 uit zou komen. Dat gezegd hebbende is er weinig ruimte voor crossovers, iets waar Disney wel fanatiek mee bezig is. Zo komt Scarlet Witch voor in de nieuwe Doctor Strange film en zal Loki met behulp van de Tesseract weer in Thor: Love & Thunder verschijnen.
Toch is Spider-Man erg belangrijk voor Marvel. De held is super populair. Het personage zorgt voor enorme verkopen van merchandise. Zelfs meer nog dan Batman. Daarnaast was er een enorme cliffhanger aan het einde van Far From Home. Het zou zonde zijn als daar niets meer mee gedaan kan worden.
We kunnen nu in ieder geval niets anders doen dan afwachten. Hopelijk komen de twee partijen tot een wijs besluit waardoor Spider-Man toch echt home zal zijn.