Supertof! Uitgeverij Blossom Books houdt deze week een ‘Grisha take-over’, waarbij de hele week hun Instagram en YouTube in het teken staan van de Grishaverse. Ook hebben ze challenges bedacht voor bloggers/vloggers, om zo een hele week mee te doen aan deze Grisha week. Op de site van Blossom Books kun je meer informatie vinden over deze take-over. Lees hier onze interpretaties van dag 1, dag 2, dag 3 en dag 4. Op naar dag 5: de Grisha leesgids! Ik wist niet helemaal hoe ik dit kon interpreteren, dus ik heb er mijn eigen draai aan gegeven, die nieuwe lezers hopelijk kan helpen aan de boeken van Leigh Bardugo te beginnen. Dit is handig als je niet weet in welke volgorde je de Grisha boeken moet lezen.
In welke volgorde zijn de Grisha boeken geschreven?
Laten we bij het begin beginnen in deze Grisha leesgids. Auteur Leigh Bardugo schreef eerst de Grisha trilogie en daarna de Kraaien duologie. Er volgden ook enkele korte verhalen die zich binnen de Grishaverse afspeelden. Enkele daarvan kwamen weer terug in De taal der doornen. En nu is De Verminkte koning uit, het eerste deel van een nieuwe duologie. Hieronder staan alle titels, met tussen haakjes de oorspronkelijke Engelse titel en het jaar van verschijning. Niet alle korte verhalen zijn vertaald. Die verhalen zijn vooralsnog alleen als ebook verkrijgbaar.
- Schim & Schaduw (Shadow and Bone, 2012)
- Dreiging & Duisternis (Siege and Storm, 2013)
- Val & Verlossing (Ruin and Rising, 2014)
- List & Leugens (Six of Crows, 2015)
- Kraai & Koninkrijk (Crooked Kingdom, 2016)
- De taal der doornen (Language of Thorns, 2017)
- De verminkte koning (King of Scars, 2019)
Korte verhalen (waarvan een deel wel vertaald in De taal der doornen staat):
- Demon in the Wood (2014)
- Witch of Duva (2012)
- The Tailor (2013)
- The Too-Clever Fox (2013)
- Little Knife (2014)
In welke volgorde ik de Grisha boeken las
Ik hou niet van de ‘special snowflake’ trope en jarenlang heeft me dat er van weerhouden om de Grisha trilogie te lezen. Het verhaal en de flaptekst spraken me nooit aan en ik liet de boeken dan ook lekker links liggen. Ik had al genoeg van dat soort boeken gelezen dus het hoefde van mij niet zo. De Kraaien duologie leek me echter wel wat. Toch duurde het ook even voordat ik daar aan begon. Maar damn! Had ik die maar eerder gelezen, wat een fan-tas-ti-sche boeken!! Ik kan er niet over uit hoe fenomenaal deze twee boeken zijn en ik raad ze altijd iedereen aan.
Daarna ging ik dus toch overstag voor de Grisha trilogie. En hoewel ik zeer blij verrast werd, haalde deze trilogie het toch niet bij de Kraaien. Het is een goede trilogie en het leest fantastisch weg, maar het kan niet tippen aan de Kraaien. Maar omdat ik mezelf nu toch wel fan van Leigh Bardugo kon noemen, ging ik verder en las ik ook De taal der doornen en daarna ook King of Scars (ik kon niet wachten op de vertaling dus ik las hem vast in het Engels).
Kun je de Grisha boeken ook los van elkaar lezen?
Ja en nee. Je kunt zoals ik prima beginnen met de Kraaien duologie. Je mist misschien een paar inside jokes, maar omdat het zich in een ander land afspeelt met andere hoofdpersonages, mis je niets essentieels. Uiteraard moet je de Grisha trilogie wel gewoon op volgorde lezen.
De taal der doornen kun je echt perfect los lezen. Het is misschien zelfs wel een goede introductie voor de Grisha wereld als je niet meteen twee of drie boeken wilt lezen. Dit boek staat op zichzelf en heeft verder geen links met de andere series. Het is daarnaast ook nog eens zó mooi vormgegeven, dat dit echt een ideaal boek is om cadeau te geven.
Ik raad aan om De verminkte koning alleen te lezen als je de andere boeken ook heb gelezen. Ik denk dat je het wel los zou kunnen lezen, maar je mist dan toch echt te veel achtergrondinformatie.
Tot zo ver mijn persoonlijke Grisha leesgids, hopelijk helpt het je op weg in de wereld van de Grisha boeken!
Dag Grisha leesgids, op naar dag 6
Morgen is het al weer weekend! En dat weekend brengt ons de laatste twee opdrachten uit de Grisha take-over.