Recensie: The Crimes of Grindelwald (2018)

De Wizarding World van J.K. Rowling is geliefd bij velen. Twintig jaar geleden werd de hele wereld verliefd op de jongen die bleef leven. Vele boeken en films later, eindigde de Harry Potter films in 2011. Er kwam een einde aan een tijdperk, maar niet voor lang. Er waren namelijk nog meer verhalen te vertellen in deze wereld. In 2016 leerde we Newt Scamander kennen, een verlegen tovenaar met affiniteit voor dieren. Hij vertrok naar New York, alwaar zijn koffer vol magische beesten in de verkeerde handen terecht komt en de dieren ontsnappen. De zoektocht door New York met zijn nieuwe vrienden Tina en Queenie en de dreuzel Jacob vulde het grootste deel van het verhaal. Verder was er nog de mysterieuze Credence die een obscurial bleek te zijn en eindigde de film met de introductie van Grindelwald. Dat is precies het moment waar The Crimes of Grindelwald verder gaat.

De film kwam niet uit zonder enige controverse. Het besluit om Johnny Depp te houden als Grindelwald werd ontvangen met veel weerstand, vanwege de persoonlijke situatie van Depp. Verder waren er veel mensen niet blij met het feit dat de mysterieuze Nagini, jep de slang van Voldemort, een Aziatische vrouw bleek te zijn. De vraag is natuurlijk of al deze controverses afleiden van het verhaal.

Waar gaat het over?

The Crimes of Grindelwald gaat verder zes maanden nadat Fantastic Beasts eindigde. Grindelwald weet uit de gevangenis te ontsnappen en een leger loyale volgelingen aan zich te binden. In de tussentijd is Newt terug in Londen en mag hij vooral niet reizen na het incident in New York. Echter is er al snel een hele belangrijke reden waarom hij toch een weg naar Parijs vindt, net als bijna alle andere karakters. Credence leeft namelijk en vraagt zich af wie hij daadwerkelijk is. Dat is de reden dat hij naar Parijs vertrok. Helaas is er een grote groep tovernaars die hem dood willen hebben, terwijl anderen hem levend in handen willen krijgen om verschillende redenen.

Een duistere film

Hoewel de Potter films langzaamaan steeds donkerder werden, was er altijd nog een moment voor humor hier en daar. Fantastic Beasts had ook veel meer feel good momenten. In The Crimes Of Grindelwald is de lichte toon voorgoed voorbij. De Wizarding World staat op het punt van oorlog en dat zullen we weten ook. Natuurlijk heeft een personage als Jacob zijn grappige momenten en er zijn ook scènes die ontzettend lief zijn. Deze zijn echter meer uitzondering dan regel. Er komt uitzonderlijk veel moord voor in de film, dus het is aan te raden daar aan te denken voordat je je jonge kinderen mee naar de film neemt.

The Crimes Of Grindelwald duurt 134 minuten, maar die tijd vliegt snel om. Dat is mede doordat het verhaal zo vol zit met subplots en personages dat het soms moeilijk bijhouden is wat de motivatie is van alle karakters. Voor Potter fans zal dit minder snel een probleem zijn, maar de gemiddelde kijker zal al snel verdwalen in het web van verhalen. Het is daarom ook veilig om te zeggen dat The Crimes Of Grindelwald vooral een film is die de echte Potterfans zal behagen. Er zijn ontzettend veel referenties naar het originele verhaal. Sommigen overduidelijk en anderen wat meer verstopt in de achtergrond. Daarom alleen al zullen de echte fans meerdere keren de film moeten bekijken om alles te zien. Daarnaast zal het einde menig fan shockeren. Het duurt wel even voordat die shock verwerkt is.

De thema’s die behandeld worden in de film zijn erg belangrijk, vooral in de tijd waarin we nu leven. Karakters moeten een kant kiezen en daar hangt veel van af. Maar wellicht moeten we allemaal meer zoals Newt zijn. Zijn enige criteria om iets te doen is namelijk: “Is dit de juiste keuze?” Daar mogen we tegenwoordig wel meer over nadenken.

De cast

The Crimes Of Grindelwald herenigt ons met oude bekenden en laat ons kennis maken met nieuwe magische mensen. Eddie Redmayne als Newt Scamander is ontzettend lief en een goed karakter om als hoofdpersoon te hebben. Dan Fogler steelt al zijn scènes als Jacob Kowalski, net zoals hij deed in de eerste film. Alison Sudol en Katherine Waterston keren terug als Queenie en Tina en het is fijn om het viertal weer in de film te zien.

Jude Law was de perfecte keuze voor Perkamentus. Hij heeft het charisma en de glimlach, maar weet ook goed hoe hij de emotionele littekens van het personage naar buiten moet brengen. Johnny Depp doet het prima als Grindelwald, al wordt hij nooit echt angstaanjagend. Een pluspunt is dat hij Grindelwald niet heel overdreven speelt, zoals hij dat wel deed met meerdere karakters die hij speelde in recente films. Depp blijft ingetogen en dat is maar goed ook. Het maakt Grindelwald ten slotte een stuk gevaarlijker.

Conclusie

The Crimes Of Grindelwald is een overvolle film met veel personages en verhaallijnen en toch werkt het op de een of andere manier. Hoewel de film een duidelijke opzet is voor de films die komen gaan, zullen vooral de fans van de serie met een voldaan gevoel naar huis keren. De magie is terug, al is deze wel een stuk duisterder dan eerst.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.