Recensie: Taboe doorbrekende serie ANNE+

Ondanks dat we in een moderne wereld leven, is er een nog steeds te kort aan lesbische rolmodellen in de media. De zesdelige serie ANNE+ wil hier een verandering in brengen. De serie laat het leven zien van de vierentwintigjarige Anne die verhuist naar Amsterdam. In de zes afleveringen wordt er een kijkje gegeven in haar leven. De serie laat ook zien hoe haar diverse relaties haar hebben gevormd als persoon.

Stichting Anne+

Op 30 september 2018 ging de film in première op het Nederlands Film Festival. Sinds 30 oktober worden de afleveringen uitgezonden op NPO3. De reden dat de ANNE+ Stichting deze serie wilde maken? Om diversiteit in gender identiteit en geaardheid aan de samenleving te laten zien. Ze willen deze thema’s wereldwijd zichtbaar en geaccepteerd te maken. De serie is tot stand gekomen door middel van subsidies van Het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Trutfonds en CineCrowd. De laatste vier afleveringen zijn mogelijk gemaakt door het filmbedrijf Millstreet Films.

Waar gaat het over?

De vierentwintigjarige Anne gaat op zich zelf wonen in Amsterdam. Als ze terug komt van nog wat laatste klusspulletjes halen, loopt ze haar eerste vriendin tegen het lijf. Mét haar nieuwe vriendin. De eerste aflevering focust op de relatie tussen Anne en Lily. Het laat zien hoe ze elkaar toch niet zo gelukkig maakten als ze in eerste instantie dachten. De manier van acteren van de twee actrices is zo naturel, dat het niet eens als acteren overkomt. Een reden hiervoor is, is dat een groot deel van de cast zich persoonlijk betrokken voelt bij het project. Ook maakt de ANNE+ Stichting duidelijk dat ze op zoek zijn gegaan naar onderwerpen waarmee zijzelf vroeger te maken hebben gehad. Ze willen ‘tieners’ de beelden bieden die zij, de organisatie, in hun jongere jaren zo hard nodig hadden.

De volgende afleveringen laten stuk voor stuk alle relaties zien die Anne heeft gehad. Zo komt er ook een relatie met haar baas voorbij, die uiteindelijk eindigt in een ongemakkelijke situatie als Anne en haar baas worden betrapt door de vriendin van haar baas. Anne stond al heel snel op de stoep, waar ze een paar minuten tot adem moest komen om te realiseren wat er gebeurd is. Ook komt een situatie aan bod waarin Anne een relatie krijgt met een meisje dat nog in de kast zit. De serie kaart dus diverse situaties aan en spreekt hierdoor een grote doelgroep aan.

De laatste aflevering

De zesde aflevering van ANNE+ heet ‘Anne’,  in tegenstelling tot alle andere afleveringen die de namen hebben van haar (ex-)vriendinnen. Deze aflevering richt zich dan ook op Anne en op wie zij zelf is, in plaats van op haar vroegere relaties. Onverwachts staat Lily, Anne’s eerste vriendin, voor de deur. Ze belanden voor het eerst in een lange tijd weer in een goed gesprek, maar worden onderbroken door een bezoekje van de ouders van Anne. Lily weet zich snel uit de voeten te maken en Anne wordt ondergedompeld met vragen van haar ouders over waarom Lily er was. Niet geheel onterecht, aangezien de laatste minuten van de aflevering gevuld worden met Lily die opnieuw voor de deur staat als Anne haar ouders weg zijn en Anne een zoen geeft.

Conclusie

De laatste aflevering zorgt er eigenlijk voor dat het cirkeltje weer rond is. Lily was Anne haar eerste vriendin, maar destijds maakten ze elkaar niet gelukkig en sloegen ze verschillende wegen in. Na relaties met andere mensen te hebben uitgeprobeerd, komen ze toch weer bij elkaar terug. De serie laat niet een cliché liefdesverhaal zien en is taboe doorbrekend in de zin van dat het gaat over een lesbisch meisje. Ook zijn de afleveringen rond de 11 minuten per keer en duurt de hele serie maar ongeveer één uur: er is dus makkelijk doorheen te komen. Het is kort, maar krachtig. Het heeft een duidelijke boodschap en bereikt een diverse  doelgroep.

Laat een reactie achter

Cassandra

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.