Recensie: Expeditie Schetsboek – Cyarin

Laura Brouwers, ook wel bekend als Cyarin, is een begrip in de online artcommunity. Met haar unieke stijl die doet denken aan zowel manga als Disney, heeft ze veel volgers aan zich weten te binden. Laura is autodidact en heeft door hard te werken en veel te oefenen haar eigen stijl ontwikkeld. Nu heeft ze een boek uitgebracht, genaamd Expeditie Schetsboek. Het is geen boek die uitlegt hoe je moet tekenen. In plaats daarvan laat Laura aan de hand van haar eigen werk zien hoe haar proces in elkaar steekt. Verder zitten er een boel oefeningen in het boek die helpen om een betere artiest te worden.

Geen stap voor stap hulpboek

Degenen die denken dat ze na het aanschaffen van dit boek precies zo kunnen tekenen als Laura, komen bedrogen uit. Laura laat voor veel van haar werken wel zien hoe ze deze stap voor stap heeft gemaakt, maar er staat geen instructie bij. Laura legt uit wat haar proces was tijdens het maken van bepaalde artwork. Dit alleen is al veel leerzamer dan een auteur die gaat vertellen hoe je moet tekenen. Hoewel het imiteren van andere artiesten een goede manier is om te leren tekenen, is het niet hetgene wat iemand uniek maakt. In Expeditie Schetsboek benadrukt Laura ook hoe belangrijk het is om een eigen stijl te ontwikkelen. De verschillende oefeningen die aan bod komen zijn hier zeer behulpzaam bij.

Aan het begin van het boek geeft Laura de opdracht om een zelfportret te maken. De uitdaging is voor de lezer om aan het einde van het boek wederom een zelfportret te maken en dan te vergelijken. Dat is niet de enige opdracht die in het boek te vinden is. Zo stelt Laura ook voor om een moodboard te maken, of een lijst van kunstenaars die je inspireren. Het zijn deze kleine stapjes die de lezer helpen om beter te worden.

Het boek is ingedeeld in vijf hoofdstukken. Deze hoofdstukken behandelen ieder een thema die verdeeld is in meerdere kleinere hoofdstukjes waarin iets wordt uitgelegd of waarin Laura laat zien hoe werk van haar tot stand is gekomen. Het boek is erg overzichtelijk en de blokken tekst zijn nooit te lang. Dit zorgt ervoor dat het boek goed leesbaar blijft en niet vervalt in saaie theorie.

Leren van de beste

Er zijn ontzettend veel boeken beschikbaar die je uitleggen hoe je kunt tekenen. Een boek zoals dat heeft geen toegevoegde waarde meer, als je het ons vraagt. Je kunt ten slotte niet leren te tekenen door alleen een boek te lezen. Je moet het doen en je moet het ervaren en zoals Laura in haar boek schrijft, op een gegeven moment ontwikkel je muscle memory en wordt het steeds makkelijker om te tekenen. Het meeste leer je dan ook door het proces van andere artists te bestuderen. Dat is wat Expeditie Schetsboek vooral zo interessant maakt. Laura als Cyarin is een van de beste designers, zoals ze zichzelf noemt, die er op dit moment zijn. Ze heeft een fanbase opgebouwd waar de gemiddelde influencer jaloers op is. Expeditie Schetsboek zal er niet voor zorgen dat je haar stijl naadloos kunt imiteren. Het zal je wel helpen om je eigen stijl te vinden. Daarnaast is er genoeg prachtige artwork om bij weg te zwijmelen.

Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in art en zelf een betere artiest wil worden.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.