Belangrijke vrouwen in popcultuur: Hermelien Griffel

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Het is natuurlijk erg belangrijk om inspirerende vrouwen te vieren, hoe bekend of onbekend ze ook zijn. Voor fans van popcultuur zijn er een hele hoop inspirerende fictionele vrouwen. Deze vrouwen hebben ervoor gezorgd dat jonge meisjes een inspiratiebron hadden om tegenop te kijken. Een voorbeeld zodat ze wisten dat het okay is om slim te zijn of juist sterk. Om deze vrouwen te vieren, willen we een aantal van deze popcultuur iconen in het zonnetje zetten. Vandaag beginnen we met een vrouw die een heel legio aan meisjes en vrouwen heeft geïnspireerd; Hermelien Griffel. Wat maakt haar zo’n interessant personage? Hier een aantal redenen waarom Hermelien zo’n belangrijke vrouw is in popcultuur.

Ze laat zien dat het niet erg is om slim te zijn

Vrouwen mogen vaak wel mooi zijn, maar er wordt verwacht dat we ons niet teveel bemoeien met mannenzaken. Stel je voor dat een vrouw slimmer is dan een man? Okay, Hermelien kon vrij irritant zijn als ze wederom de wijsneus was. Toch is het een eigenschap waar veel meisjes zich in konden vinden. Ze is een meisje met passie en ook de hersenen om haar verder te brengen. Nog voordat ze op de trein naar Zweinstein stapte, had ze alle boeken al gelezen, ondanks het feit dat ze nog nie lang wist dat ze een heks was. Ze is niet bang om vragen te beantwoorden en is graag het lievelingetje van de leraar. Haar grootste angst is een slecht cijfer halen. In een wereld waarin meisjes vooral worden beoordeeld op hun uiterlijk, is Hermelien een frisse wind. Ze laat zien dat een meisje ambitieus kan zijn. Je hoeft jezelf niet dommer voor te doen om in de smaak te vallen bij mannen. En laten we eerlijk zijn, zonder Hermelien was Harry in het eerste boek al best wel dood geweest.

Belangrijke vrouwen in popcultuur: Hermelien Griffel

Hermelien is loyaal.

Weet je nog toen Ron en Harry ruzie hadden in deel vier? Hermelien bleef met allebei vrienden. Weet je nog toen Ron wegliep in de Relieken van de Dood? Hermelien bleef, ondanks dat het pijn deed om Ron te zien gaan. Weet je nog dat ze zoveel om haar ouders gaf dat ze er voor zorgde dat zij haar vergaten zodat ze veilig zouden zijn? Of toen kleine Hermelien de schuld op zich nam in het eerste boek toen Harry en Ron haar kwamen redden van de trol? Het was niet alsof zij nu heel aardig tegen haar waren geweest. In ieder geval is er geen moment geweest dat Hermelien niet de beste vriendin was die iemand zich maar kon wensen.

Ze is een badass

Hermelien is trots op wie ze is. Noem je haar een modderbloedje? Dan krijg je een vuist in je gezicht. Hermelien is geen type die bang is aangelegd. Ze is dapper en durft voor zichzelf en anderen op te komen. Hermelien weet wat ze waard is en laat niemand haar de les lezen.

Belangrijke vrouwen in popcultuur: Hermelien Griffel

Hermelien is niet bang om haar emoties te laten zien

Ze is niet bang om haar emoties te tonen. Ze moest huilen toen ze Ron en Lavender samen zag zoenen. Ook toen Ron wegging in de Relieken van de Dood, deed ze dapper, maar moest ook huilen. Hermelien is ook niet bang om haar woede te tonen of iedere andere emotie. Yep, ze is een personage die niet perfect is, maar dat maakt haar echt. Daarom houden we ook zoveel van haar.

Ze vecht voor waar ze in gelooft

Of het nu het gevecht tegen Voldemort is, of haar gevecht om huiselven gelijke rechten te geven, Hermelien is ontzettend principieel. Het maakt haar ook niet uit wat anderen daar van vinden. Ze bleef hele nachten op om mutsen te breien voor huiselven. Ze zei tegen de Minister van Magie dat ze wilde vechten voor het goede in de wereld.

Hermelien laat zien dat je moet vechten voor hetgeen waar je in gelooft. Je moet je stem gebruiken. Iedereen verdient het namelijk om gehoord te worden.

Belangrijke vrouwen in popcultuur: Hermione Granger

Wat heeft Hermelien voor jou betekend?

 

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.