We moeten het hebben over de nieuwe Fantastic Beasts trailer

Het duurt niet lang meer voordat de tweede film in de Fantastic Beasts franchise in de bioscoop zal verschijnen. De laatste trailer van de film bevatte een openbaring over een personage waardoor de hele wizarding fanwereld op zijn kop lag. Niet iedereen was even positief over het nieuws. Iedere keer dat er nieuwe informatie naar buiten komt over de wereld van Harry Potter, zijn er fans die er achter staan of juist helemaal niet. Als je geen spoilers wilt lezen, klik nu weg. Klaar? Okay, hier gaan we dan. Nagini was blijkbaar ooit een mens. Jep, dat klopt. Voldemorts huisdier was dus eigenlijk een vrouw. Waarom? Hoe dan? Laten we deze vragen even beantwoorden.

De trailer

Nagini is een maledictus

Een male-wat? Veel mensen gingen er van uit dat Nagini een faunaat was. Je weet wel, een heks of tovenaar die in een dier kan veranderen en ook weer terug in een mens. J.K. Rowling schoot die theorie snel neer op Twitter. Volgens haar is Nagini een Maledictus. Een Maledictus is een vrouw wiens bloed vervloekt is, waardoor ze uiteindelijk zal veranderen in een beest. De vloek is er vanaf de geboorte en wordt doorgegeven van moeder op dochter. Niet iedere Maledictus verandert in een slang. De vorm van het beest hangt af van de vloek. ‘

We weten ook allemaal dat Nagini uiteindelijk slecht werd, waarschijnlijk doordat Voldemort haar heeft gehersenspoeld. Niet iedere Maledictus wordt echter slecht.

De Harry Potter Wikia omschrijft de origine van het woord als volgend: Mal- is een voorzetsel in het Latijn wat “slecht”, “verkeerd”, of “ziek” betekent. Dictus in het Latijn betekent “gesproken”.

Hoewel Nagini de eerste Maledictus is die genoemd wordt in de films, werd de vloek ook al genoemd in Het Vervloekte Kind waarin gezegd werd dat Astoria Goedleers (de vrouw van Draco) een Maledictus was.

 J.K. wist het al die tijd al

Dat is tenminste wat ze zegt.

Er zien hier argumenten voor en tegen te verzinnen. Om te beginnen met een argument voor, in De Relieken Van De Dood, nam Nagini het lichaam over van Mathilda Belladonna. Harry en Hermelien waren in staat om met haar te praten en Nagini kon toen gewoon op een normale manier terugpraten. Daarnaast leek het gedurende de serie alsof Nagini heel goed wist wat er allemaal gaande was. Het feit dat het plan met Belladonna werkte betekent dat ze zich in ieder geval bewust was van Voldemorts plannen. Andere slangen hebben dit bewustzijn niet laten zien, ondanks dat Voldemort een sisseltong was. Dat is in ieder geval een argument die gegeven kan worden om te laten zien dat Rowling wist waar ze het over had.

Dat gezegd hebbende, gedurende de serie is er niemand die enig idee heeft dat Nagini ook maar iets meer is dan een slang. Perkamentus zou het moeten weten, maar heeft het nooit aan iemand verteld. Nu staat Perkamentus er wel om bekend informatie achter te houden. Dat is niet nieuw. Dat zou wellicht een reden kunnen zijn waarom Perkamentus er niets van heef gezegd. In de serie wordt er erg gehamerd op het feit dat het vermoorden van een ander mens erg slecht is. Marcel Lubbermans zou waarschijnlijk niet staan te springen als hij wist dat hij een vrouw zou hebben onthoofd. Zelfs al is het voor een hoger doel.

De verontwaardiging

Iedere keer dat J.K. Rowling iets toevoegt aan de Potterwereld, is er gegarandeerd kritiek. Er was bijvoorbeeld kritiek op Het Vervloekte Kind. Daarna kwam er ook kritiek op de manier waarop Rowling Native Americans en hun legendes en mythes gebruikten, zonder stil te staan bij de context.

Een punt dat de Potter serie altijd is blijven achtervolgen, is het gebrek aan representatie en diversiteit. Uiteraard vindt het verhaal plaats in de jaren 90 in Groot-Brittannië, en ja, wellicht was er toen niet zoveel diversiteit als nu. In een serie zo groot als deze is het begrijpelijk dat mensen een personage zoeken om zich mee te identificeren. In de afgelopen jaren heeft Rowling wel diversiteit toegevoegd aan de serie. Als allereerste werd bekend dat Perkamentus homo was. In Het Vervloekte Kind was Hermelien ineens donker. Nu speelt een Koreaanse actrice Nagini, terwijl de naam gebaseerd is op Naga, en die komt juist uit de Indiase cultuur.

Veel mensen waren er dan ook niet tevreden mee:

 

 

Rowling heeft er zelf ook op gereageerd:

 

Wat vind jij van deze controverse? Laat het weten!

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.