Recensie: The Predator is rommelig en verhaalloos

Hollywood is niet meer per definitie de plek waar je naartoe gaat om originele verhalen te vinden. Als de hoge bazen bij een studio merken dat een bepaalde film geld in het laatje brengt, is de kans groot dat er een vervolg op komt. Of heel erg veel vervolgen. Predator was een enorm succes in 1987. Het werd een pop cultuur fenomeen. Er kwamen vervolgen, maar ook de spinoff Alien vs Predator. Iemand in Hollywood vond het hoog tijd om de franchise weer van de plank af te halen. Het is ten slotte alweer even geleden dat deze monsters losgelaten zijn op de mensenwereld. Maar de vraag is, moet je twee uur van je leven geven aan het kijken van The Predator, of kun je beter gewoon het origineel met Arnold opzetten?

Waar gaat het over?

Wederom is er een ruimteschip geland op aarde. McKenna, een soldaat, ontdekt het ruimteschip en weet te ontsnappen aan het monster dat nu vrij rond dwaalt. Ondertussen neemt hij een aantal onderdelen van het schip mee en stuurt deze naar zijn postbus. Helaas heeft hij zijn rekeningen niet betaald, en komt de doos aan bij hem thuis, alwaar zijn autistische zoontje Rory de Predators per ongeluk naar de aarde laat komen. Dit keer zijn ze sterker, slimmer en dodelijker dan ooit tevoren. Ze hebben zich namelijk geupgrade met het DNA van andere soorten. Alleen een crew van vreemde soldaten en een biologe kunnen de wereld nu nog redden.

Wat gebeurt er in godsnaam?

The Predator heeft momenten die licht vermakelijk zijn. Sommige grappen zijn ook daadwerkelijk best grappig. Er zijn ook voldoende afgehakte lichaamsdelen voor degene die daar van houden. Het bloed spilt rijkelijk in het rond. Daarnaast is het ontwerp van de Predators ontzettend mooi en toegegeven, ondanks wat slordige CGI hier en daar, heeft de film visueel gezien ook wel mooie momenten.

Dat gezegd hebbende zijn er zoveel dingen aan deze film die niet kloppen, dat het gewoon een zooitje ongeregeld wordt. Er is totaal geen spanning in de film, omdat de makers niet wisten of ze nu een komedie aan het maken waren, een horror of een aktie film. Het kleine beetje plot dat er is, is amper te volgen. Vaak leggen de personages wel uit waar ze mee bezig zijn of wat er aan de hand is, maar er zitten zoveel gaten in deze uitleg dat het genoeg zou zijn om een boot te laten zinken.

De personages zelf zijn ook niet beter uitgewerkt. Op het einde van de film werden de namen van een aantal belangrijke personages nogmaals genoemd, maar ondergetekende had geen flauw idee welke naam bij welk persoon hoorde. Het feit dat de personages niet memorabel zijn is nog niet eens de grootste zonde. Het feit dat de makers twee personages vergaten was nog veel erger. Alfie Allen verdwijnt in het midden van de film, ondanks het feit dat heel de crew samen is. Er wordt ook geen uitleg gegeven waarom hij er niet meer was. Hij duikt gewoon weer op alsof er niets aan de hand was.

Een ander personage overleeft het gevecht tegen de Predator, maar is aan het einde van de film niet meer te zien en wordt ook niet meer genoemd. We hebben het hier over een hoofdpersonage. Wellicht is het verstandiger om minder karakters te hebben of te leren van Infinity War.

De meeste grappen zijn niet grappig

Ok, sommige grappen waren best leuk. Ze waren echter van het kaliber ‘zo slecht dat ze ook wel weer leuk zijn’. Dat alleen kan deze film niet redden. Het lijkt erop alsof de humor en het geweld alleen in de film zijn gegooid om het publiek te laten vergeten dat er totaal geen verhaal is. De special effects laten hier en daar ook te wensen over.

Blijkbaar was er niemand die deze film bekeek voor de release en zich hardop afvroeg of het wel verstandig was dit aan een breder publiek te laten zien. De Predator films zijn iconisch, vooral de eerste. The Predator is echter alleen maar een manier om snel wat geld te verdienen. De kwaliteit is hierdoor sterk in de vergetelheid geraakt. Dat is jammer, aangezien er best wel wat potentie in de film zat.

Conclusie

Het einde van de film was een duidelijke set-up voor een vervolg. Maar laten we eerlijk zijn, als het net zo rommelig is als deze, dan zit daar niemand op te wachten. Als je een enorm grote fan bent van de serie kan The Predator wellicht vermakelijk zijn. De rest kan hem mooi skippen.

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.