10 films om te kijken als je Stranger Things geweldig vindt

Als je net als de halve wereld en diens buurman Stranger Things een geweldige serie vindt, is het lastig om te wachten op het nieuwe seizoen. Daarom maakten wij een lijstje voor je met tien gave films die je kunt kijken als Stranger Things jouw favoriete serie is. Dat maakt het wachten weer ietsje minder erg.

1. The Goonies (1985)

10 films om te kijken als je Stranger Things geweldig vindt: the GooniesThe Goonies is misschien wel de ‘ultimate eighties film’. Net als in Stranger Things voeren thema’s als vriendschap, dapper zijn in lastige situatie en avontuur de boventoon. Een ander aspect dat de twee gemeen hebben zijn de vriendengroepen. In zowel de serie als de film zijn er twee groepen; eentje van de jongere kinderen en eentje met wat oudere tieners.

The Goonies is wel wat lichter van toon dan Stranger Things. In beide is de jonge cast echter erg fijn. Een aantal van The Goonies is later een grote ster geworden. Zo speelde Josh Brolin Thanos in Infinity War en Cable in Deadpool 2. Als je van Mike, Dustin en Lucas houdt, dan zal je ook houden van Mikey, Mouth en Data.

Plot in een notendop

Om hun woonplaats te redden van projectontwikkelaars, gaan The Goonies (een hechte vriendengroep) op zoek naar de legendarische schat van One Eyed Willy. Intussen heeft een gemene criminele familie hetzelfde plan.

Leuk feitje

De complete cast kwam in 2015 samen om de dertigste verjaardag van de film te vieren. Zoek de foto’s van die dag maar eens op, het is leuk te zien hoe iedereen er nu uit ziet!

 2. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

10 films om te kijken als je Stranger Things geweldig vindt: E.T.Nee, Eleven is niet te vergelijken met alien E.T. Maar, hun verhalen tonen zeker wel wat vergelijkingen. Zo moeten ze allebei vluchten voor de overheid en zoeken ze allebei een vriend om te kunnen vertrouwen. Hun liefde voor eten is ook nog een grappige overeenkomst. E.T. is een film over vriendschap. Vriendschap tussen een bijzonder wezen met krachten (Eleven en E.T.) en een jongen die het goede van zijn nieuwe vriend ziet (Mike en Elliot). Dit blijft een van Spielberg’s beste films.

Plot in een notendop

Een alien wordt per ongeluk achter gelaten op aarde en wil niets liever dan terugkeren naar huis. Hij krijgt daarbij hulp van de 10-jarige Elliot, diens broer Michael en zusje Gertie.

Leuk feitje

Atari maakte in 1983 een videospel over ET. Dat spel was zó slecht dat honderduizenden onverkochte exemplaren begraven werden in de woestijn in de Verenigde Staten. Zoek maar eens naar de ‘Atari video game burial’.

3. Stand By Me (1986)

10 films om te kijken als je Stranger Things geweldig vindt: Stand By MeStand By Me is gebaseerd op een kort verhaal (‘The Body’) van Stephen King. Ook dit is weer een film die bovenal over vriendschap gaat. Net als in Stranger Things is de hoofdrol weggelegd voor vier jongens, al komen ze in deze film geen vreemde dingen tegen. Dit is een ‘coming-of-age’ drama met fantastische dialogen en acteurs. Nog een kleine Stranger Things vergelijking: ook Stand By Me spelt zich af in een andere tijd. Waar ST een homage aan de jaren tachtig is, geeft deze film een goed tijdsbeeld van de jaren vijftig.

Plot in een notendop

Vier jonge vrienden ondernemen samen een trip om op zoek te gaan naar het lichaam van een vermiste leeftijdsgenoot. Onderweg vertellen ze verhalen en leren ze elkaar én zichzelf beter kennen.

Leuk feitje

Hoofdrolspeler Wil Weaton (Gordie Lachance) zei: “het is best eng hoeveel wij vieren op onze personages zijn gaan lijken.”

4. IT (Miniseries, 1990/Film, 2017)

10 films om te kijken als je Stranger Things geweldig vindt: ITKies zelf maar welke versie van IT het beste bij jou past: de mini-serie uit de jaren negentig of de recente remake in filmvorm. Hoe dan ook mag IT niet op deze lijst ontbreken. IT is gebaseerd op het superdikke, formaat baksteen, boek van Stephen King. Net als in Stranger Things is de focus een groep jonge vrienden die met enge gebeurtenissen en wezens te maken krijgt.

Het ultieme kwaad va IT kun je misschien vergelijken met de Demogorgon uit Stranger Things. Hoewel… clowns zijn natuurlijk véél enger.

Plot in een notendop

De enge clown Pennywise terroriseert een kleine plaatsje. Zijn slachtoffers zijn vooral kinderen. Een groep vrienden moet samenwerken om Pennywise te stoppen.

Leuk feitje

In de nieuwe filmversie spelt Finn Wolfhard de rol van Richie Tozier. Finn is natuurlijk vooral bekend als Mike Wheeler uit Stranger Things.

5. Super 8 (2011)

10 films om te kijken als je Stranger Things geweldig vindt: Super 8Alleen al door de poster van Super 8 krijg je het Stranger Things-gevoel. Je weet dat er iets gaafs te wachten staat als de grote namen van J.J. Abrams en Steven Spielberg samen verschijnen op het scherm. Het wordt bijna oud, maar net als veel van de titels op deze lijst speelt ook hier vriendschap weer een grote rol. Hoewel het sci-fi gedeelte van Super 8 misschien wat standard is, zijn de plot en de acteurs het kijken waard.

Plot in een notendop

Een groep jonge tieners is getuige van een treinongeluk, terwijl ze toevallig in de buurt hun eigen zombiefilm aan het opnemen zijn. Na het ongeluk gebeuren er opens gekke dingen in hun dorp.

Leuk feitje

Super 8 was de allereerste originele film voor regisseur J.J. Abrams. Zijn vorige werk was namelijk ofwel een vervolg (Mission: Impossible 3) ofwel een reboot (Star Trek).

6. Explorers (1985)

Explorers is denk ik de minst bekende film in deze lijst. Het was ook nog eens een enorme flop in de 10 films om te kijken als je Stranger Things geweldig vindt: ExplorersAmerikaanse box office. En toch is het een lekkere feelgood film die je best eens kunt kijken op een druilerige zondagmiddag. Alleen al het feit dat dit het speelfilmdebuut is van zowel Ethan Hawke als River Phoenix maakt Explorers het kijken waard. En ja, dit is wéér een film over de vriendschap tussen een paar jongens, maar het gaat ook over het najagen van je dromen. Dit is waarschijnlijk de meest kindvriendelijke film uit deze top 10.

Plot in een notendop

Drie jonge jongens dromen over ruimtereizen en maken daarom hun eigen ruimteschip. Ze gaan uiteindelijk ook de ruimte in en komen daar zelfs aliens tegen.

Leuk feitje

Regisseur Joe Dante heeft toegegeven dat dit niet de film is die hij eigenlijk voor ogen had. Het werd een haastklus om Explorers op tijd in de bioscoop te krijgen en daarom moest hij snel en geforceerd monteren.

7. Donnie Darko (2001)

10 films om te kijken als je Stranger Things geweldig vindt: Donnie DarkoMisschien is dit niet de film die je zou verwachten op een lijst als deze. Donnie Darko gaat niet over een groep (jonge) vrienden en het is al zeker geen feelgood film. Het is een hele rare en soms lasting te begrijpen film die op sommige punten zelfs een beetje ontspoort. Maar, het is een ingenieus geschreven plot met een fantastische jaren tachtig-vibe. Bovendien heeft Donnie Darko net als Stranger Things een supergoede soundtrack. Gek of niet, het is een cultklassieker die je gezien moet hebben.

Plot in een notendop

De film gaat over tijdreizen, een vortex, een enorm monstreus konijn genaamd Frank. De jongen Donnie Darko staat in het midden van al deze bizarre dingen.

Leuk feitje

Donnie Darko geeft op zijn beurt weer een knipoog naar E.T. (de fietsrit na het Halloween feest) en IT (iemand leest het boek).

8. Beetlejuice (1988)

10 films om te kijken als je Stranger Things geweldig vindt: BeetlejuiceUiteraard mag Beetlejuice niet onbreken op deze lijst; het was misschien wel de grootste hit uit de jaren tachtig van Stranger Things hoofdrolspeelster Winona Ryder (Joyce Byers). Deze film stamt nog uit de tijd dat Tim Burton ook anderen kon casten dan Johnny Depp én hij nog originele Ideeën had. Beetlejuice is 92 minuten vol lol, hectiek en gekheid. Zowel Burton als Ryder hebben altijd gezegd open te staan voor een vervolg, en fans worden gek bij die mogelijkheid. Er is al een IMDb pagina voor, maar wanneer het ooit gaat gebeuren… Beetlejuice mag het weten!

Plot in een notendop

Een recent overladen echtpaar moet gaan spoken bij de nieuwe bewoners van hun oude huis. Ze krijgen daarbij hulp van de chaotische geest Beetlejuice. Hoewel, hulp…

Leuk feitje

scriptschrijver Michael McDowel vernoemde Beetlejuice naar Betelgeuse, een van de helderste sterren.

9. The Thing (1982)

10 films om te kijken als je Stranger Things geweldig vindt: The ThingDeze horrorfilm staat op de lijst omdat Stranger Things-makers The Duffer broers altijd gezegd hebben dat John Carpenter (de regisseur van o.a. The Thing) een van hun grootste invloeden was. Mike heeft de filmposter in zijn kamer hangen en Mr. Clarke kijkt de film zelfs tijdens aflevering 7 van seizoen 1. The Thing is een echte klassieker die je zeker gezien moet hebben.

Plot in een notendop

Een Ameriaans research centrum op de Zuidpool krijgt bezoek van een alien die iedere gedaante aan kan nemen. Is iedereen nog wel zichzelf?

Leuk feitje

In 2011 kwam een vervolg uit, met als title ook The Thing. De film flopte gigantisch. Deze moderne versie eindigt exact waar de klassieker begint.

10. The Lost Boys (1987)

10 films om te kijken als je Stranger Things geweldig vindt: The Lost BoysAls afsluiter voor deze lijst weer een film uit de jaren tachtig met een groep kinderen die samen moeten werken om Het Slechte te overwinnen. Het Slechte in dit geval: vampieren. Deze vampieren zijn niet glitterend of stalkend. Nee, het zijn Billy Idol- wannabes, gekleed in leer. De titel is natuurlijk een verwijzing naar de Lost Boys uit Peter Pan, die ook nooit oud werden, net als de scherp getande slechteriken uit deze film.

Plot in een notendop

Twee broers verhuizen met hun familie naar Californië. De oudste broer komt in aanraking met de verkeerde ‘vrienden’: vampieren. Het is aan zijn jonge broer om hem te redden.

Leuk feitje

Er komt misschien een televisieserie van The Lost Boys. Het brein achter Veronica Mars, Rob Thomas, en tv-zender CW zijn hier mee bezig. Ieder seizoen gaat een decennium in beslag nemen, en de serie begint in 1967.

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.