Fandoms. Iedereen die ooit iets leuk heeft gevonden binnen popculture is wel eens met een fandom in aanraking geweest. Sommigen blijven casual fans en houden zich op de vlakte, terwijl anderen zich juist in fandoms storten en het onderdeel van hun identiteit maken. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. De laatste tijd hebben fandoms, voornamelijk op Twitter, een slechte naam gekregen. Dit is niet zonder reden. Toch zijn er ook positieve kanten aan het onderdeel zijn van een fandom. Vandaag gaan we hier dieper op in.
Een deel van je identiteit
In onze tienerjaren zijn we vaak op zoek naar een groep waar we bij kunnen horen. Zeker op momenten dat we op school geen aansluiting vinden, biedt de online wereld uitkomst. We zoeken naar deze groepen nadat we een interesse hebben ontwikkeld in een serie of film, of wellicht een acteur of muzikant. Veel fans blijven op de vlakte in hun adoratie. Het is echter makkelijk om opgeslokt te worden in de wereld van de fanatieke fans, oftewel de stans.
Vooral als je gelijkgestemden vindt waarmee je een klik hebt. Het is makkelijker dan ooit om vriendschappen te sluiten op een platform zoals Twitter. Je kunt praten over je gedeelde obsessie en vaak zitten onze favoriete beroemdheden ook op Twitter. Het is makkelijk om dan je fan-zijn deel van je identiteit te maken. Het is maar een enkel voorbeeld van hoe fans hun trots laten zien.
Wat is een Stan?
Tien jaar geleden was je nog een hardcore fan als je heel fanatiek was. Tegenwoordig is daar een nieuwe term voor. Stan. Vooral op Twitter wordt deze term veel toegepast. Een Stan is een fan die erg obsessief en fanatiek is. De term komt uit het gelijknamige nummer van Eminem uit 2000. Dat nummer gaat over een fanatieke fan die zijn idool schrijft en uiteindelijk zichzelf en zijn zwangere vriendin vermoord nadat hij niets van Eminem heeft vernomen.
Stan Twitter is intens. Er ontstaan hechte vriendschappen maar het kan juist ook verkeerd gaan.
Geen filter
Op het moment dat je je als fan in de Stan Culture bevindt, merk je al snel op dat zelfs binnen een fandom er verschillende groepen zijn. Zo is er in de Doctor Who fandom discussie over wie de beste Doctor is. Bij Harry Potter heb je bijvoorbeeld kamp ‘Sneep is een held’ en kamp ‘Sneep is een pestkop’. Dit geeft op zich geen problemen zolang een discussie op een aardige manier wordt gevoerd. Sommige fans zijn echter zo fanatiek dat ze er alles aan doen om hun favoriet te beschermen. Ze zien het als hun missie en dat kan soms nogal ver gaan.
Zo waren er tijdens Ace Comic Con een aantal Tom Holland fans die niet bepaald aardig waren tegen Sebastian Stan en Anthony Mackie. Uiteraard droegen Stan en Mackie hier zelf ook aan bij door hun reacties (al staan ze er om bekend Holland altijd te roasten als ze de kans krijgen), maar het is duidelijk dat Tom Holland zich niet heel prettig voelde bij het gesprek.
Door Twitter en Instagram is de afstand tussen beroemdheid en fan kleiner geworden. Hierdoor voelen fans eerder een connectie en een band met hun favoriete acteur. Ze krijgen een kijkje in het leven van de beroemdheid en krijgen zo het idee dat er een soort van vriendschap is. Ondanks het feit dat de beroemdheid waarschijnlijk niet eens weet dat deze fans bestaan. Hierdoor wordt de beschermingsdrang bij veel fans aangewakkerd. Als iemand iets negatiefs plaatst over hun idool op bijvoorbeeld Twitter, dan is de kans groot dat ze die persoon aan zullen vallen.
Door de groepsdruk worden er steeds meer fans in meegesleurd, waardoor er een toxische omgeving kan ontstaan. Het is een groot nadeel van fan zijn in de tijd van social media. Er is geen filter meer. Op Twitter denken fans dat ze alles kunnen zeggen. Er is weinig sociale controle, zeker niet als een bepaalde groep eenzelfde mening deelt. Zoals op het filmpje boven te zien is, resulteert dat soms in het feit dat fans praten tegen iemand die in principe een vreemde voor ze is, alsof ze op Twitter zitten.
Een plek waar je thuis hoort
Zoals in iedere groep zijn fandoms plekken waar ruzie ontstaat, maar waar ook vriendschappen ontstaan. Deze vriendschappen kunnen erg intensief zijn. Vooral als je er achter komt dat je nog meer gemeen hebt met een persoon dan alleen de film of serie waar je fan van bent.
Een tijdje terug maakte Tom Felton, bekend als Draco Malfoy in de Harry Potter serie, een documentaire over dit onderwerp. Hij had een superfan genaamd Tina die overal was waar hij heen ging. Soms om alleen maar een kaart te overhandigen. Hij wilde graag weten waarom iemand die fan is zoveel tijd investeert in een bepaalde acteur of hobby. Het is een erg interessante documentaire die het waard is om te kijken.
Veel van de fans in de documentaire geven aan dat ze, in dit geval, Harry Potter-fans zijn geworden omdat ze gepest werden of in een depressie terecht kwamen. In principe zochten al deze fans een plek om thuis te horen. Een fandom kan zo’n ideale plek zijn. Natuurlijk zul je altijd mensen in een groep vinden waar je het niet mee kunt vinden, maar voor vrijwel alle fans geldt dat een fandom een plek is waar ze geaccepteerd worden om wie ze zijn en waar ze hun liefde voor een bepaald iets kunnen delen.
In de documentaire zegt Daniel Radcliffe iets interessants wat een goed beeld geeft van hoe beroemdheden er tegenover staan. Hij zegt dat hij er geen probleem mee heeft als mensen geobsedeerd zijn met Harry Potter. Hij heeft er echter wel een probleem mee als mensen geobsedeerd zijn met hem als persoon. Net zoals het voorbeeld van de Tom Holland fans hier boven is dat wel iets om over na te denken. Je kunt een personage supertof vinden en de acteur die dat personage speelt ook, maar je moet er niet van uit gaan dat je deze persoon kent. Ondanks dat je door Instagram en Twitter denkt deze persoon te kennen.
Geniet maar met mate
Fandoms zijn de plekken bij uitstek om jezelf te zijn. Comic Cons dragen daar ook aan bij. Niemand zal je veroordelen op een comic con en je kunt naar hartenlust geeken samen met je medefans. Facebook-groepen, Twitter en Instagram zijn ook de ideale manieren om te laten zien dat je bij een fandom hoort. Al moeten we in de huidige cultuur op social media wel erop blijven letten dat we respect blijven tonen, zowel naar elkaar als naar beroemdheden.
Waar ben jij fan van en wat voor fandom hoort daar bij? Laat het ons weten!