Recensie: The Breaker Upperers is een aparte komedie

De laatste jaren zijn komedies niet echt enorme succesen meer geweest. En dat terwijl het genre tien jaar geleden nog wel populair was. De streaming service Netflix brengt hoop voor komedies. Hoewel de films geen groot publiek meer naar de bioscoop trekken, kunnen kijkers thuis een goede komedie nog wel waarderen. De kwaliteit van komedie films op Netflix varieert enigszins, maar toen ik de film The Breaker Upperers in mijn aanbevolen lijst zag verschijnen, kon ik het toch niet laten om even te kijken. Een buddy-komedie met twee vrouwen? Komt niet veel voor. Over het algemeen zijn komediefilms waarin vrouwen de hoofdrol spelen vaak gericht op de rivaliteit tussen vrouwen, niet de oprechte vriendschap. Wat dat betreft is de film al een verademing. De vraag is natuurlijk, is de film het ook waard om te kijken?

Waar gaat het over?

De film gaat over Mel en Jen, twee vrouwen die cynisch zijn geworden als het op de liefde aan komt. Nadat ze allebei zijn bedrogen door dezelfde man hebben ze de handen ineen geslagen en zijn een bedrijf begonnen waarmee ze services aanbieden om het uit te maken. Dit gaat prima en ze verdienen er ook grof geld mee. Alles verandert nadat een tiener genaamd Jordan de dienst van de dames wil inhuren en Mel zich realiseert dat echte liefde en vriendschap toch wel degelijk bestaat en belangrijk is.

Recensie: The Breaker Upperers is een aparte komedie

Hardop lachen

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, The Breaker Upperers is een aparte komediefilm. Dat wil niet per definitie zeggen dat het een slechte film is. In tegendeel zelfs. Vanaf het begin af aan zorgen de dames ervoor dat je hardop lachend op de bank zit. De scènes waarin verschillende break-ups langskomen zijn hilarisch en dat zet de toon voor de rest van de film. De film heeft meerdere momenten die zorgen voor een lach op je gezicht. Wat dat betreft is het een geslaagde komedie. Natuurlijk zijn er ook genoeg momenten waarop teruggegrepen wordt naar de eeuwenoude seks-grapjes, maar deze zijn niet overheersend dus niet storend. Wat overblijft is een verhaal die goed in elkaar steekt, en waarbij de personages op een authentieke manier de kans krijgen om te groeien. Vanwege de vele referenties naar de jaren ’70 en ’80, en de wat volwassenere hoofdpersonen, is het wel een komedie die gericht is op een wat oudere doelgroep. Voor de jongere generatie zijn de thema’s die aan bod komen minder relevant en de film zal hen dus ook minder aanspreken.

De casting is ook erg geslaagd. Er zitten geen enorm grote namen in de film, en dat werkt toch verfrissend. Meestal zien we in komedies vaak dezelfde gezichten terug. De hoofdrolspeelsters Madeleine Sami en Jackie van Beek zijn tevens ook de regisseurs. De jonge cast stelt ook niet teleur. Vooral Ana Scotney als Sepa, de vriendin van Jordan en James Rolleston die Jordan speelt maken indruk. Het zijn talenten die we zeker in de toekomst nog eens tegen gaan komen.

Conclusie

The Breaker Upperers is een volwassen komediefilm die op sommige momenten nogal apart is. Toch zit de film slim genoeg in elkaar om je te laten lachen. Het is dan ook niet zo gek dat Taika Waititi uitvoerend producent is van de film. Er zit emotie in de film die ervoor zorgt dat zelfs de platte momenten toch nog enigszins leuk zijn om naar te kijken. Dat is iets waar menig komedie nog wat van kan leren.

The Breaker Upperers staat nu op Netflix.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.