In december 2016 kwam Netflix met een aparte serie genaamd The OA. Eerder dat jaar was Jason Isaacs op Dutch Comic Con en vertelde tijdens zijn Q&A dat iedereen de serie moest kijken. Aangezien wij natuurlijk loyale fans zijn, deden we dat ook. The OA is een redelijk vage maar toch intrigerende serie over een voormalig blinde vrouw die na zeven jaar spoorloos verdwenen te zijn geweest ineens weer terugkeert. Prairie, zoals ze heet, noemt zichzelf vanaf dan de the OA, oftewel The Original Angel. Prairie wil niet aan de FBI of haar adoptieouders vertellen hoe ze haar zicht terugkreeg en waar ze is geweest. In plaats daarvan vormt ze een team van vier middelbare scholieren en een lerares en vertelt hen haar levensverhaal. Ze vraagt ze ook om hulp om haar lotgenoten te helpen door een portaal te openen naar een andere dimensie.
Klinkt lekker vaag en dat is het ook. Toch wist The OA een trouwe schare fans bijeen te sprokkelen. In maart van dit jaar kwam het tweede seizoen uit, die een stuk sterker is dan het eerste seizoen. Toch besloot Netflix om de stekker uit de serie te halen. Waarom zou je investeren in een kwaliteitsserie als er ook slechte komedies gemaakt kunnen worden ten slotte? Oorspronkelijk zou The OA bestaan uit vijf seizoenen, maar we zullen het einde nooit te weten komen. Dit heeft voor veel protesten gezorgd van fans. Er was zelfs één fan die in hongerstaking kwam.
Waarom heeft Netflix de serie geannuleerd?
Om een simpele reden; geld. Netflix is voorzichtig met het budget dat beschikbaar is. Het maakt niet uit of een serie van goede kwaliteit is. Het belangrijkste voor de streaminggigant is dat een serie nieuwe abonnementen oplevert. Een serie als Stranger Things krijgt dat makkelijk voor elkaar. The OA is echter niet populair genoeg, ondanks het feit dat het vast prima bekeken wordt. Zeker nu Netflix stevige concurrentie krijgt van Disney+, is het niet vreemd dat ze voorzichtiger zijn met hun budget. Toch is het jammer dat ze daarmee niet door durven gaan met series die anders zijn en kwalitatief ook heel erg goed.
Waarom zou Netflix verder moeten gaan met The OA?
The OA is een serie die daadwerkelijk mysterieus is. Vaak zit je als kijker met een WTF-gezicht naar je scherm te turen. Veel kijkers raken gefrustreerd als ze niet weten wat er gaande is, maar The OA weet toch de aandacht vast te houden. Er is geen andere serie zoals deze en soms is dat frustrerend, maar over het algemeen blijf je toch kijken omdat je wilt weten wat er gebeurt. The OA maakte gebruik van aparte manieren om het verhaal te vertellen en durfde ook grenzen te verleggen. De personages waren stuk voor stuk uniek en interessant. Vooral de relaties onderling waren de drijvende kracht van de serie. Of het nu om geliefden ging of om personages die gehaat werden, alle personages waren goed uitgewerkt en driedimensionaal. Dat gaf het verhaal diepgang, naast de nodige mysterie.
De belangrijkste reden dat Netflix verder moet gaan is natuurlijk het feit dat we antwoorden willen. Het einde van seizoen 2 was een grote cliffhanger, dus het is zeer waarschijnlijk dat niemand wist dat het einde er aan zat te komen. Er is nog zoveel verhaal dat verteld moet worden en het voelt niet goed dat er geen goede conclusie is.
Heb jij The OA gezien?