Zo, ruim twaalf filmuren verder heb ik al heel wat bijgeleerd over de wondere wereld, uh Universe van Marvel. En inmiddels ben ik ook door heel wat mensen bijgepraat over wat ik allemaal echt moet weten. Ik ben er al wel achter: je bent fan of je bent het niet. Iedereen die ik sprak had een uitgesproken mening. Of ze begonnen meteen heel enthousiast te vertellen over hun favoriete superheld of ze keken me met medelijden aan dat ik nog zoveel uur aan film te gaan had.
MCU Phase 1 vond ik zelf prima te doen. Ik ben nog geen echte fan, maar ik kijk wel steeds meer uit naar de volgende film. En ik begin steeds meer te snappen wat de relatie tussen al die superhelden is. Ik ben nog steeds een leek, maar misschien wel een geek in wording?
Hieronder mijn takeaways van de MCU films uit phase 1.
Wel een waarschuwing vooraf: in mijn ‘analyses’ komen spoilers voor.
Waar zijn die vrouwen in Iron Man?
Iron Man is een verwend rijkeluiskindje, want zijn vader was dus ook al enorm rijk en succesvol in de wereld van de wapenhandel. Maar zijn vader leeft niet meer en inmiddels staat Tony zelf dus aan het hoofd van dat bedrijf. En hij is dus heel erg slim en nogal handig in het maken van de meest dodelijke wapens die je maar kunt bedenken. So far heeft de film nogal een hoog boem, plof, paf gehalte.
Maar al snel komt Tony Stark in een benarde situatie waardoor hij zich realiseert dat zijn wapens de wereld niet per se beter of leuker maken. Ik ben blij dat hij toch tot dat inzicht is gekomen. Het is wel duidelijk een wat oudere film, want op de figuranten na heb ik in totaal vier vrouwen geteld: de soldaat in het begin, Pepper Potts en twee journalisten (waarvan hij er zelfs met één het bed in duikt!). Marvel, excuus, MCU was duidelijk nog niet heel erg wakker toen deze film gemaakt werd.
En dan nog iets: Voor iemand die zo slim en rijk is heeft Starkyboy wel echt de meest crappy beveiliging van zijn huis die je maar kunt bedenken. Zeker als je je beseft dat zijn bedrijf de grootste wapenmaker en -handelaar van de wereld is! Hoe kunnen mensen dan zomaar je huis binnen lopen?! Ik verwacht dan echt dat iedere bezoeker van top tot teen gescreend wordt. Maar mogelijk dat ik iets gemist heb als n00b.
Er is weinig Incredible aan die saaie Hulk
Volgens Nora kon je deze film overslaan als je niet per se alle films uit de MCU phase 1 wil kijken. Maar braaf als ik ben heb ik deze film toch opgezet. Ook omdat ik Edward Norton een toffe acteur vind. Maar Nora had gelijk: je kunt deze prima overslaan. Het is denk ik de saaiste superheldenfilm die ik ooit heb gezien. Het is eigenlijk gewoon de Marvel versie van The Beauty and the Beast. En ik moet zeggen dat de CGI ook nog niet helemaal was wat het moest zijn in 2008. Voor die tijd prima, maar dat maakt de film nu wel een beetje out dated. Gek, want Iron Man komt uit hetzelfde jaar en daar vind ik de special effects toch al een stuk beter. Mijn advies aan andere MCU beginners: lekker overslaan deze film. Je mist helemaal niks.
De politieke laag in Iron Man 2
Iron Man is denk ik wel de meest arrogante superheld uit de MCU phase 1. Het lijkt me in ieder geval sterk dat er een personage is dat meer overtuigd is van zichzelf dan Starkyboy. Wat ik wel leuk vind aan Iron Man is dat het een klein beetje een politiek laag heeft. Het gaat tenslotte over een wapenhandelaar en wat zijn invloed is op de wereldvrede. Da’s geen schattig onderwerp, da’s serieuze business. En het vreet ook wel aan hem, nog meer in deze film dan in de eerste. Daarbij leer ik hem ook wat meer kennen. Je hoort wat meer over zijn vader en hoe zijn band met hem was. Dat geeft deze film ook een wat diepere laag. Ondanks dat dit natuurlijk ook gewoon een boem, plof, paf film is.
Ik moet zeggen: die Iron Man vind ik wel leuk. En ook deze film, want er waren zowaar meer dan vier vrouwen in deze film te zien. Ook vrouwen die niet door de superheld gered hoeven te worden, maar zelf rake klappen uitdelen. Geen idee wat de superheldennaam is van Scarlett Johansson, want zoveel aandacht wilde deze film niet besteden aan dit personage. Ik wil het niet voor mezelf spoileren, dus ik ga het niet opzoeken. Maar ik zou het niet erg vinden als ze een eigen film krijgt.
Twee minuten later…
Ok, ik kon het toch niet laten en heb even het lijstje bekeken van alle MCU films. Er is dus maar één vrouwelijke superheld die een eigen film heeft. Serieus Marvel? 23 films en slechts één konden jullie besteden aan het verhaal van een vrouw? Op Black Panther na zijn het voor de rest allemaal witte mannen als superhelden. Misschien had ik het kunnen verwachten, maar ik ben toch een beetje teleurgesteld.
Thor is nog arroganter dan Iron Man
Allereerst vind ik Chris Hemsworth echt een prachtige man. Dus het is sowieso geen straf om deze film te kijken. Toen ik dat in de Geekish app gooide, waren de anderen vooral lyrisch over Loki. Da’s dus blijkbaar de broer van Thor. Of nou ja, de geadopteerde gestolen white walker broer. Want in deze film heeft de vader van Thor ruzie met een white walker volk genaamd The Frost Giants. En waar ik net nog zei dat ik me niet kon voorstellen dat er in het MCU een arroganter figuur rond banjerde dan Tony Stark: meet Thor! Al leert hij wel zijn lesje in deze film.
Ik moet ook zeggen dat ik na deze film de draad een beetje kwijt ben. Het MCU is een superhelden universum. Het leek zich eerst af te spelen in onze wereld. En met deze film worden er in eens Noorse goden en white walkers geïntroduceerd. Dus naast Marvel, DC, Lord of the Rings is Game of Thrones nu ook aan toegevoegd aan mijn lijstje. Ik snap er niks meer van.
En die fascinatie voor Loki is voor mij ook nog een raadsel, want in mijn ogen is het gewoon nog het ielige broertje van Thor dat last heeft van een minderwaardigheidscomplex. Eigenlijk vind ik het gewoon een vervelend ettertje.
En ze doen wel een beetje hun best in deze film met hun vrouwelijke warrior. Maar serieus: een liefje dat Jane heet? De makers hebben echt teveel naar Tarzan gekeken.
Het nut van de after credits al ontdekt in MCU phase 1
Inmiddels heb ik trouwens ook al door dat die after credits een hint zijn naar de volgende film. Ja ja, dat heb ik in MCU phase 1 al ontdekt. Ik ben een snelle leerling.
Ik begreep al van een echte kenner dat dit een heel ding was toen deze films uitkwamen. Voor mij staan alle films gewoon netjes op een rijtje. Maar toen deze films in de bioscoop kwamen, wist niemand nog wat de volgende film zou zijn. Toen waren die after credits dus spannender dan ze nu voor mij zijn.
De hoofdpersoon in de after credits lijkt tot nu toe elke keer de Samuel Pirate dude te zijn. Al had die ook al een rolletje in Iron Man 2. Misschien wordt/is hij de leider van een het zooitje superhelden? Of zullen we nog twists krijgen? Waar de good guys in eens de bad guys worden en andersom. Of heb ik teveel Game of Thrones gekeken?
Captain America: de gelukte Hulk
Voor Captain America worden we ineens terug geslingerd in de tijd. Zijn verhaal speelt zich af in 1942 ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ik leer hem kennen als klein ielig mannetje dat voor onverklaarbare redenen heel graag het leger in wil. Maar hij is klein en ielig, dus hij wordt elke keer afgewezen. Hij heeft het hart wel op de goede plek zitten en hij is misschien niet groot, maar wel heldhaftig. Hij wordt dus uitgekozen als proefkonijn voor een supersoldaat experiment. Eigenlijk is hij dus net zoals de Hulk, alleen kiest hij er dan wél bewust voor.
De bad guys zijn trouwens niet per se de nazi’s, maar een groepje mensen dat een dude met een rode schedel volgt. Die dude was het eerste proefkonijn van het supersoldaat experiment en da’s een beetje mis gegaan. Deze rode doodskop dude heeft trouwens het gloeiende blauwe blokje dat Fury Pirate dude in de aftercredits van Thor leek te hebben. Alleen dat was dus in de toekomst en dit is in het verleden… Pfoe, je moet wel opletten met al die verhalen door elkaar. Maar het lijkt er dus op dat het gloeiende blauwe blokje uiteindelijk weer in goede handen is gekomen. Ervan uitgaande dat Jackson een goede piraat is.
Naast Fury Pirate dude zien we in deze film ook Howard Stark, de vader van Iron Man. In deze film verweven de verhalen van de verschillende superhelden zich dus al wat meer. De film heet ook Captain America: The First Avenger en ik begreep van kenners dat dit ook de opzet is voor de eerste Avengers film.
Ik vind Captain America trouwens wel echt awesome! Waarschijnlijk omdat hij niet te koop loopt met zijn krachten, maar er net zoals wij van onder de indruk is. En hij heeft duidelijk goede intenties. Zelfs met een illig lichaampje werpt hij zich zonder twijfel op een granaat om de rest te beschermen. Dan zit je wel goed in elkaar volgens mij. Tot nu toe is hij mijn lievelings MCU held.
Superhelden ontdekken dat ze niet de enige zijn in The Avengers
Ik keek wel uit naar deze film, want ik was benieuwd hoe ze al die verhalen en werelden bij elkaar gingen gooien. Nou, precies zoals gezegd blijkbaar: ze gooien gewoon alles bij elkaar. Voor een leek als ik is dat niet altijd even logisch. Een paar ‘goden’ bij wat militaire experimenten en een rijkeluis jongetje. Oh en twee zwaar getrainde… ja, wat zijn Russische vechtchick en pijl en boog dude eigenlijk?
Ik kwam erachter dat Fury Pirate dude de director is. De baas dus… denk ik? En deze Fury Pirate heeft dus geen krachten. Het is wel verwarrend met al die nieuwe mensen in deze film, waarvan de ene helft wel ‘superpowers’ heeft en de andere helft niet. En wat de definitie van ‘ superpowers’ is weet ik ook nog niet. Black Widow chick en pijl en boog dude lijken bijzonder en dus een superheld, maar voor zover ik nu weet zijn zij geen wetenschappelijk experiment, heel erg rijk of een godheid. Nog meer reden dat ik graag een film over deze Widow chick zou willen zien.
En wat ik zelf niet zo goed besefte, maar wat ze in deze film wel goed deden: de superhelden kenden elkaar natuurlijk nog niet. Dus Widow chick zoekt Hulkyboy op (die zonder waarschuwing ineens door Mark Ruffalo wordt gespeeld) en zij heeft vooroordelen op basis van zijn dossier en hij heeft geen idee wie zij is. Dat vind ik sowieso wel grappig gedaan in deze film: al die superhelden denken dat ze de wereld in hun eentje kunnen redden, maar ze komen er gelukkig achter dat ze het toch beter samen kunnen doen. En zo zijn The Avengers geboren.
Iets wat ik trouwens echt niet snapte: eerst wil Professor Anger Management niet meewerken en is hij de hele tijd bang dat hij schade gaat aanrichten. Dat slaat hij Black Widow bijna tot moes en in een van de laatste scènes heeft hij zijn anger ineens totaal onder controle en helpt hij de rest mee de wereld te redden van aliens. Dat was echt mega onlogisch. Zeker omdat in zijn eigen film zijn vriendin hem wel kon kalmeren. Ik had echt verwacht dat Widow dat ook wel kon. Dus dat vond ik een beetje gek.
Ook na deze film snap ik de fascinatie voor Loki trouwens nog steeds niet. Al krijg ik uit meerdere hoeken te horen ‘ja, wacht maar af. Is echt een interessant karakter.’ Dus ik ben heel benieuwd!
En dan nog even dit: die schade die al die superhelden aan onze wereld toebrengen, dat moet echt in de miljoenen lopen om dat allemaal weer te fixen! I know, I know, het is fictie. Maar toch!
Wat mij opviel in MCU phase 1
Wat mij echt opviel in MCU phase 1 is dat dit duidelijk Amerikaanse verhalen zijn. Alles is vanuit het Amerikaanse perspectief. Als het gaat om ‘de hele wereld redden’ bedoelen ze eigenlijk alleen Amerika. Verder is het weinig divers, waar ik dacht dat Marvel best wel woke was. Maar misschien is dat omdat dit wat oudere films zijn? Ik kijk er in ieder geval naar uit om Captain Marvel en Black Panther te ontmoeten. Al heb ik die laatste film al wel gezien. Maar geen idee hoe zij dan weer in dit universum passen.
Oh en wat ik eigenlijk al wist, maar toch elke keer weer grappig vind: Stan Lee heeft in elke film een inimini rolletje.
Mijn lievelingsheld op dit moment
Tot nu toe ben ik het meest fan van The Black Widow en Iron Man. Ondanks dat hij zo arrogant is, is hij wel echt grappig. Widow chick is gewoon super stoer en ik hoop meer van haar te zien in de toekomstige films. Captain America vond ik heel cool in zijn eigen film, maar als je ze zo allemaal bij elkaar ziet, vind ik Iron Man dit clubje meer kleur geven. Captain Amerika is eigenlijk een beetje het braafste jongetje van de klas. Net zoals de Hulk trouwens. Maar wie weet ben ik na MCU phase 2 helemaal van gedachte veranderd. Ik ga het meemaken!
Ben jij een echte MCU fan? Heb je tips voor mij of heb ik het helemaal bij het verkeerde eind? Laat het me weten in de comments!