Er was een tijd dat Game of Thrones aan de top van de popculture voedselketen stond. De serie was een fenomeen. Iedere dag na een aflevering stonden mensen nog in shock bij de koffie-automaten op het werk om de schokkende gebeurtenissen te bespreken. Dat veranderde allemaal na seizoen 8. Seizoen 7 was ook niet fantastisch, maar seizoen 8 wist jaren van zorgvuldig opgebouwde verhaallijnen in één klap te verpesten. De fans waren het er niet mee eens, en de show die zoveel invloed had werd langzaamaan vergeten totdat bijna niemand er nog met een woord over rept.
Toch is er besloten dat er nog wel wat spin-offs uitgeperst kunnen worden. Zo komt in augustus House of Dragons uit, maar er komen meer series gebaseerd op Westeros. Shows genaamd 10,000 Ships en The Tales of Dunk and Egg. We waren echter niet voorbereid op het feit dat ze ervoor zouden kiezen om de verhalen van Game of Thrones voort te zetten. Jon Snow krijgt namelijk zijn eigen sequel serie. Niet veel is er bekend over de serie, behalve het feit dat Kit Harington de rol wederom zal gaan spelen.
Hoe eindigde Jons verhaal in Game of Thrones?
In het laatste seizoen kwamen we erachter dat Jon Snow eigenlijk Aegon Targaryen was. Dat maakte het nogal ingewikkeld aangezien hij een relatie had met Daenerys Targaryen, die zijn tante bleek te zijn. Een beetje incest is de Targaryens niet vreemd, maar dat betekende wel dat Jon een bedreiging vormde voor Daenerys’ claim dat zij de rechtmatige koningin was. Lang verhaal kort, Daenerys vermoordde bijna iedereen in King’s Landing en dus vermoordde Jon haar weer. Als straf werd hij teruggestuurd naar de Night’s Watch, maar dat vond onze Jon eigenlijk helemaal niet zo’n probleem.
Waarom is een Jon Snow spin-off serie niet nodig?
Buiten het feit dat seizoen 8 niet heel fantastisch was, is er nog een reden waarom het ontzettend onzinnig is om een sequel te maken gebaseerd op Jons verhaal. Hoewel veel personages niet het einde kregen die ze verdienden, heeft Jon die juist wel gekregen. Hij werd teruggestuurd naar de plek waar hij zich thuis voelde. De plek waar hij zijn eerste liefde vond en een tweede familie die hem accepteerde voor wie hij was. Zijn verhaal is compleet. De cirkel is rond. Om dat nu weer open te breken is zonde.
Laten we eerlijk zijn, Jon heeft in de laatste aflevering eindelijk zijn rust gevonden. Jarenlang moest hij vechten, sterven, de mensen verliezen om wie hij veel gaf. Natuurlijk leeft Jon nog, maar als kijker hadden we al afscheid van hem genomen, en gingen we ervan uit dat hij in vrede kon leven. Er zijn ten slotte geen grote dreigingen meer voor zover we weten. Het is een beetje hetzelfde idee als een Lord of the Rings spin-off maken gebaseerd op Frodo die in de Onsterfelijke Landen. Zijn verhaal is voorbij. Laat het met rust.
Is er hoop?
Natuurlijk; met het juiste creatieve team zou de serie een succes kunnen worden, maar de kans is niet zo heel groot. Het zou waarschijnlijk verstandiger zijn om af te wachten hoe House of Dragons het gaat doen. Rondom die serie is er sowieso al weinig buzz. Als er dan al een sequel moet komen, waarom dan niet over een personage waarvan het verhaal nog wijd open is? Zoals Arya bijvoorbeeld? Hoe dan ook, het is een groot risico dat de makers nemen. Als we een ding hebben geleerd van de Wizarding World, is dat teveel sequels en spin-offs je franchise ook negatief kunnen beïnvloeden. En de populariteit van Game of Thrones? Die is allang gestorven.