De Efteling en Disneyland Parijs vergelijken van Marerijk/Fantasierijk versus Fantasyland heeft geen uitsluitsel gegeven. Misschien dat een vergelijking van alle achtbanen de knoop kan doorhakken. Welk pretpark heeft de beste thrill rides? Dat lees je in deel twee van deze blogreeks.
Space Mountain of Vogelrok?
Space Mountain is de meest bekende achtbaan van Disneyland. Deze attractie heeft al behoorlijk wat meegemaakt. Voor meer over die geschiedenis kun je terecht bij YouTube-account Defunctland.
In Space Mountain word je in het donker afgeschoten. Tegenwoordig gebeurt dat onder het genot van een Star Wars sausje, maar eigenlijk is de mechaniek van de attractie niet verandert. Het is een donkere achtbaan waarin je volledig gedesoriënteerd raakt, en af en toe flitst er iets voorbij. Klinkt bekend? Net als de Vogelrok in de Efteling inderdaad. Hetzelfde geldt trouwens voor de Avengers attractie in Disney Studio’s.
Helaas moet ik toegeven dat ik niet in de Space Mountain of Avengers attractie ben geweest, dus zelf kan ik geen uitspraak doen. Van vrienden heb ik gehoord dat de Space Mountain deze ronde wint door de ervaring van de attractie en de aankleding. 3-2 voor Disney, als je de score uit Fantasyland meerekent.
Joris en de Draak of Indiana Jones?
Het vergelijken van deze twee houten achtbanen is erg lastig. Joris en de Draak is een twincoaster, waarbij twee achtbanen gelijktijdig een vergelijkbaar (maar verschillend!) pad volgen. Indiana Jones is een houten achtbaan met een kleine looping. Disneyland heeft geen twincoaster, maar om de Indiana Jones met de Python te vergelijken (die ook loopings heeft) is niet helemaal eerlijk.
Ik ben niet in de Indiana Jones geweest, omdat ik moet kotsen van loopings. Dat geeft Joris en de Draak een oneerlijk voordeel. Maar! Joris en de Draak is een achtbaan waar je twee keer in kan met een andere ervaring. Daarnaast heb ik van vrienden gehoord dat de Indiana Jones een ontzettend schokkerige en oncomfortabele achtbaan is. Joris en de Draak had hier ook last van, maar na een upgrade is dit tegenwoordig een stuk beter. Daarom gaat deze ronde naar de Efteling.
Max en Moritz of Casey Jr.?
Probleem: Disneyland Parijs heeft geen kinderachtbaan… En geen twincoaster, dus is het lastig Max en Moritz ergens mee te vergelijken. Casey Jr. komt het dichtst in de buurt. Afhankelijk van je voorkeur voor snelheid kun je hier zelf een winnaar kiezen.
Overig: Big Thunder Mountain, Crush Coaster en de Python
Nog een probleem: DE BIG THUNDER MOUNTAIN WAS DICHT. Daar keek ik enorm naar uit! Dubbel verdorie. Ik kan me van vroeger nog herinneren dat ik dit een spannende en leuke achtbaan vond, waar ik niet behoorlijk misselijk van werd. De thematisering is niet verbazingwekkend, maar wel goed consequent doorgevoerd. De Big Thunder Mountain zou je misschien kunnen vergelijken met Joris en de Draak, maar het is weer geen twincoaster. Daarnaast zit er veel meer hoogteverschil in de BTM en je gaat onder het water door. Puntje voor Disneyland. 4-3 voor de oplettende lezer.
Ook Crush Coaster in Parijs is nergens mee te vergelijken. Je wordt alle kanten op geslingerd, heb ik me laten vertellen. Voor mij dus compleet onaantrekkelijk. Daarnaast was de wachtrij achterlijk lang (gemiddeld meer dan twee keer zo lang als voor de rest van de attracties). Dat was de moeite blijkbaar niet waard, bleek achteraf. Ik ga de Efteling geen punt geven voor het gebrek aan een Crush Coaster, maar hou het in je achterhoofd voor de eindscore.
Dan de Python in de Efteling. Dit is een van mijn minst favoriete attracties, omdat het nul verhaal of thematisering heeft. Alsnog, voor de liefhebbers is deze achtbaan top, heb ik vernomen. Disney heeft maar één achtbaan met loopings en dat is de Indiana Jones. Eén looping wel te verstaan. Puntje voor de Efteling dus.
Conclusie: voor thrill rides hoef je niet naar Disneyland Parijs
“Maar de Tower of Terror dan? En de Baron?” Ik hoor het je denken. Die komen in part 3 over spooky rides aan bod! In deze blog hebben we de toekomst van het spookslot al eens vergeleken met de Tower of Terror. Qua themarisering passen die goed bij elkaar, maar qua mechaniek lijkt de ToT meer op de Baron. Zelfs als we de Tower of Terror nu meerekenen (5-4), wint Disney het niet van de Efteling, omdat ze vooral in thrill rides tekortkomen. Benieuwd of de score nog rechtgetrokken kan worden? Op naar part 3 over spooky rides!